Epilatoren: het hoe en waarom

Door te epileren met een epilator, blijven haartjes langer weg en komen ze dunner terug. Net zoals met een pincet, trekt een epilator de haartjes er met wortel en al uit. Het gaat alleen wel een stuk sneller dan met een pincet. Een epilator kost wel wat, maar het is een investering die het overwegen waard is. Hieronder volgt wat informatie over het apparaat dat ons wekenlang een gladde huid belooft.

Wat is een epilator?

Epilatoren zijn elektrische apparaten die lichaamshaar verwijderen. De apparaten hebben, net zoals scheerapparaten, een kop die op de huid moet worden en langzaam bewogen wordt. Een scheerapparaat snijdt de haren echter alleen maar af en een epilator trekt de haren er met wortel uit. De kop van het apparaat bestaat uit meerdere ‘ingebouwde pincetten’ die afwisselend open en dicht gaan. Als het apparaat aanstaat, draait de kop rond en grijpen de ‘pincetten’ de haren vast. Door het ronddraaien worden de haren er vervolgens uitgetrokken.

Hoe te gebruiken

Epileren is het minst pijnlijk en werkt het beste als de haartjes tussen de 2mm en 5 mm lang zijn. Lange haren epileren is erg pijnlijk, dus is het handig om die eerst af te scheren. Er zijn verschillende soorten apparaten te koop. Deze hebben allemaal een eigen handleiding. Toch zijn er wel een paar algemeenheden die op bijna alle apparaten toepasbaar zijn.

Het is belangrijk dat de huis crèmevrij en droog is. Zet het apparaat aan (meestal door middel van een snoer met adapter). Wrijf daarna over de huid zodat de haartjes omhoog gaan staan. Zet het apparaat loodrecht, in een hoek van 90 graden, op de huid en beweeg het apparaat tegen de haargroeirichting in. Druk het apparaat niet te hard op de huid, maar beweeg rustig en zachtjes.

Benen moeten van beneden naar boven geëpileerd worden. Om de knieholtes en knieën te epileren is het het handigst om het been te strekken. Met sommige epilatoren kunnen ook oksels en bikinilijn onthaard worden. Deze delen zijn echter zeer gevoelig! Na een aantal keren geëpileerd te hebben zal die pijn echter afnemen.

Vaak wordt geadviseerd om ’s avonds te ontharen zodat eventuele huidirritaties (rode bultjes) in de nacht kunnen wegtrekken. Na het epileren kan een vochtinbrengende crème gebruikt worden zodat de huid wat kalmeert. Ook is het goed om af en toe te scrubben zodat het risico van ingegroeide haartjes vermindert. Als terugkerende haartjes namelijk niet door het huidoppervlak kunnen groeien, zullen ze onder de huid verder groeien wat vervelden bultjes tot gevolg heeft. Met scrubben en/of een peeling vermindert die kans aanzienlijk.

Verder is het voor de veiligheid erg belangrijk om het apparaat nooit in de nabijheid van water te gebruiken (dus niet boven een volle wastafel, bad of douche)! Zorg er ook voor dat het apparaat niet in contact komt met hoofdhaar, haarlinten en dergelijke.

Voordelen

Het voordeel van epileren boven scheren is dat de haartjes langer wegblijven. Ze worden er met wortel en al uitgetrokken dus zal het langer duren voordat ze terugkomen. Verder is epileren niet erg duur. Een apparaat is niet goedkoop (meestal tussen de 50 en 70 euro), maar het gaat lang mee. Als het betekent dat je geen of minder scheermesjes hoeft te kopen, is het geld er als snel uitgehaald. Verder kun je het zelf doen op een moment wanneer het uitkomt en hoeft er geen schoonheidspecialist aan te pas te komen zoals bij waxen het geval is. Ook wordt beweerd dat de haartjes die weer terugkomen dunner en zachter zijn dan daarvoor, hierdoor ontstaan geen stoppels.

Nadelen

Epileren kan, vooral in het begin, vrij pijnlijk zijn. Ook kan het de huid irriteren en neemt de kans op ingegroeide haartjes toe. In deze gevallen wordt epileren afgeraden of wordt raadpleging van een arts geadviseerd:
  • Bij eczeem, spataderen, wondjes en ontstekingen van de huid
  • Bij verdikte moedervlekken
  • Bij een verminderde immuniteit van de huis zoals bij zwangerschap, suikerziekte en ziekte van Raynaud
  • Bij hemofilie

Verder kan het zijn dat niet alle haartjes verwijderd worden omdat ze bijvoorbeeld te dun zijn en is het een vrij tijdrovend klusje.

Welk soort epilator?

Er zijn verschillende soorten epilatoren. Sommige bevatten een apart koelingsysteem om de pijn te verminderen. Ook zij er apparaten die aparte opzetstukken meeleveren om gevoelige delen te ontharen. Deze masseren de huid zodat de het minder pijnlijk wordt. De meeste epilatoren kunnen op verschillende snelheden gezet worden. Voor de meer ervaren gebruikers kan een hoge snelheid handig zijn. Ook zijn er epilatoren te koop die ook (snoerloos) onder de douche te gebruiken zijn. Let op: dit moet er dan wel duidelijk bij vermeld staan. Bij een gewone epilator kan dit niet.
Kijk dus waar je zelf behoefte aan hebt en raadpleeg een internetwebsite die verschillende apparaten op een rij zet of laat je in een winkel adviseren.
© 2009 - 2024 Francien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…
Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Zodra het lekker weer wordt, gaan wij Nederlanders het liefst zo snel mogelijk richting het strand. Na een koude winter…
Ontharen: EpilerenEr zijn vele verschillende manieren om uzelf van uw overtollig haar af te helpen. In dit artikel wordt het haar verwijde…
Allemaal manieren om te ontharenVeel mensen hebben last van overbeharing maar wat is nou de beste manier om de haren te verwijderen. Dat lees je in dit…

Natuurlijk middel tegen eczeem en acnéNatuurlijk middel tegen eczeem en acnéEen natuurlijk middel tegen eczeem en acné. Het is er en het is zelfs door jezelf te maken. Eczeem en acné zijn vervelen…
Zelfbruinende crèmes zonder geknoeiZelfbruinende crèmes zonder geknoeiHet hele jaar door een lekker kleurtje zonder in de zon of onder de zonnebank te bakken. Bijna iedereen weet inmiddels d…
Francien (28 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.