De foundation files

De foundation files Bleek, beige of black. Welke huidkleur of huidtype je ook hebt, je kunt je huid egaler en matter maken én imperfecties verdoezelen. Moesten we ooit genoegen nemen met dikke plamuurachtige producten in drie tinten? Het lijkt lang geleden. Dit zijn de nieuwste en beste foundations, concealers en poeders, en we hebben ook alle insider trucs in huis voor een mooiere huid.

Foundation voor een lichte huid

Foundation heeft altijd of een gele, of een roze ondertoon. Pas die bij je huid aan. Een Europese lichte huid heeft meestal (niet altijd!) een roze ondertoon. Bij een roomkleurige, lichte huid is het gevaar dat foundation een maskerachtige laag wordt het grootst. Heb je niet al te veel onzuiverheden, kringen en andere oneffenheden te camoufleren, kies dan liever voor gekleurde dagcrème, of ga in elk geval op zoek naar het woord ‘transparant’ of ‘sheer’ op je foundation. Breng vervolgens camouflagestick (ofwel concealer) aan op oneffenheden. Kies die ook weer in een kleur die je huid zo dicht mogelijk benadert. Een tintje donkerder is misschien verleidelijk maar oogt niet natuurlijk. Haal extra kleur voor je gezicht liever uit een bijna-huidkleurige blush (de tint die je krijgt als je gesport hebt of stevig in je wangen knijpt.)

Stappenplan

  1. Gebruik een subtiele, gekleurde dagcrème die jouw huidtype het dichtst benadert. Is je huid al te oneffen, neem dan een transparante foundation voor de lichte huid. Test kleuren altijd rechtstreeks op je gezichtshuid en niet op je hand, waar de huidkleur niet hetzelfde is. Laat goed drogen voor je het resultaat beoordeelt.
  2. Breng op te camoufleren oneffenheden een dun laagje concealer aan in een kleur die (bijna) exact dezelfde is als de gekleurde dagcrème of foundation. Liefst een vloeibare concealer, op een lichte huid geldt: hoe dunner de basislaag (foundation/concealer/poeder), des te beter.
  3. Sluit af met transparante poeder voor de vettere delen van je gezicht. Spaarzaam gebruiken.

Wonderpoeders

Met kleurcorrectie-poeders zoals Acti’Mine (Givenchy) of de onder visagisten beroemde poeders van LeClerq, kun je huidproblemen camoufleren voor je makeup opdoet. Groene poeder vermindert roodheid, blauw heft een gele gloed op, en roze maakt een vale huid levendiger.

Het geheim van camouflage

Goede concealer gevonden? Koop er dan meerdere van dezelfde soort, zodat je ze naar behoefte kunt mixen. Je huidkleur verandert per seizoen. Bovendien is een iets lichtere kleur dan je huid perfect om kringen lichter mee te maken, terwijl je onzuiverheden het beste camoufleert met een kleur die zo dicht mogelijk bij je huidkleur ligt.

Checklist: producten kopen voor een lichte huid

Zoek naar: transparante foundations, vloeibare concealers, transparante poeders
Laat liever liggen: compact-foundations, dikke crèmefoundations

Shopping voor de lichte huid

  • Poudre Boheme, heel natuurlijke, transparante losse poeder met roze ondertoon, Lancome
  • Vitalumiere, satijnzachte vloeibare makeup, kleur Light Pink 22 (roze ondertoon), Chanel
  • Trend: foundation met verstevigend ‘ lift’ effect, Etos Lifting Make-up kleur 1, (beige ondertoon)
  • Teint Mat Purete, Yves Saint Laurent (kleur 6)

Beroemdheden met een lichte huid

  • Christina Ricci
  • Cate Blanchett
  • Heather Graham
  • Liz Jagger
  • Renee Zellweger
  • Brittany Murphy

Foundation voor de 'medium' huidkleur

Het gemiddelde Europese huidtype is noch bleek noch bruin. Voor dit huidtype is het vinden van een tint foundation het makkelijkst, hierin bestaat de meeste keuze. Een ‘gemiddelde’ Europese huid is bovendien steviger en minder gevoelig dan andere huidtypes, zodat je zowel crème als vloeibare foundations kunt proberen. De ondertoon van foundations is onder te verdelen in gele en roze tinten. Jouw huid wordt geflatteerd door een mix van roze en geel.

Checklist: producten kopen voor de medium huidkleur

Zoek naar: foundations en concealers met een gemengde ondertoon (geel/roze). Bronzing powders om je make-up basis ‘s avonds, of als je huid zongebruind is, makkelijk en snel een klein beetje donkerder te kleuren op jukbeenderen, kin, slapen..
Laat liever liggen: puur roze of juist puur gele ondertonen in foundations

Shopping voor de 'medium' huidkleur

  • Sensual Clone vloeibare poeder-crèmefoundation. Lang houdend, huid verzachtend en past zich aan bij de tint van je huid. Helena Rubinstein
  • Biotherm Matte Soufflé foundation, nr. 630. Foundation en poeder inéén in mousse-vorm. Verzorgend en langhoudend.
  • Revitaliserende en voedende foundation, Lancome Absolue teint, kleur 3
  • Express Compact Foundation beschermt tegen luchtvervuiling, Clarins

Beroemdheden met een ‘ medium’ huidkleur

  • Tara Reid
  • Jennifer Connelly
  • Vanessa Carlton
  • Hilary Swank
  • Kirsten Dunst
  • Naomi Watts

Stappenplan

  1. Niet zo’n egale huid, bijvoorbeeld door rimpeltjes of kringen? Doe een primer (o.a. bij MAC) op je huid. Die maakt je teint gladder, zodat je geen hele lagen foundation nodig hebt.
  2. Dep je foundation over je gezicht. Begin met aanbrengen op je neus, kin en midden van je voorhoofd en werk van daaruit naarbuiten.. Werk de foundation vanaf je kin iets naarbeneden uit in je hals. Doe daarbij niet rechtstreeks een nieuw likje foundation in je hals. Zo voorkom je een te opgemaakt effect. De huid in je hals is dunner en lichter, dus foundation toont erg snel. Je kunt ook je foundation in je handpalm mengen met wat dagcreme, en dat mengsel opdoen.
  3. Poeder is een probleemoplosser voor glimmende plekken, dus geen all-over-product. Kijk dus zorgvuldig waar het nodig is voor je het opdoet. Alleen transparante poeder kun je wat kwistiger gebruiken zonder een ‘ aangekoekt’ resultaat te riskeren.

Foundation voor de iets gebruinde huid

Of je nu zon(nebank)aanbidster bent, of nergens gesignaleerd wordt zonder je flesje zelfbruiner, een gebruind uitziende huid heeft eigen makeup regels. Ten eerste heb je meestal minder makeup nodig, omdat oneffenheden en onzuiverheden minder opvallen. Ten tweede ziet een gebruinde huid er met makeup snel onnatuurlijk uit. Kortom: transparante, goed gepigmenteerde producten zijn de beste keuze voor jou. Voor ’s avonds leent jouw huid zich als geen ander voor een foundation met een sexy golden ‘ glow.’

Stappenplan

  1. Check je huid: heb je foundation nodig, of volstaat een gekleurde dagcreme met daarop een beetje transparante poeder?
  2. Breng je eventuele foundation op met het accent op te camoufleren plekken, en werk met je vingertoppen over je gezicht uit tot het versmelt met je natuurlijke huidkleur. Gebruik je een gekleurde dagcreme, dan kun je met het effect spelen: vermeng een beetje ervan met een vloeibare bronzer en gebruik dit mengsel op je jukbeenderen, langs je slapen en eventueel in je arcadeboog. Zo verhoog je de ‘sunkissed’ uitstraling van je huid.
  3. Is je huid egaal genoeg, houd je dan verre van gekleurde poeders. Beperk je tot transparante poeder op plekken waar je huid glimt. Heb je niet de bronzertruc bij stap 2 gebruikt, dan kan er nu als finishing touch wat bronzing powder over je gezicht, op dezelfde plekken als genoemd bij stap 2.

Shopping voor de iets gebruinde huid

  • Fleur de Teint, Guerlain, kleur beige naturel 540. Vochtinbrengend, drogere tot normale huid
  • Diorskin Ultra-Mat, kleur 300. Langhoudende, matte, vetvrije foundation, perfect voor vettere huidtypes
  • Dekking, en een flatteuze golden glow voor je huid: Hyper Real foundation, kleur bronze, MAC
  • Starlette, glitterpoeder, flatteert je gebruinde huid, Lancome

Beroemdheden met een (vaak of altijd) iets gebruinde huid

  • Karolina Kurkova
  • Kelly Clarkson
  • Anastacia
  • Elle Mcpherson
  • Charlize Theron

Foundation voor de olijfkleurige huid

Gekleurde huidtypes worden algauw grijs van de gemiddelde ‘ Europese’ foundation. Gepigmenteerde huid vraagt om diepere, warmer gepigmenteerde foundations. Vroeger was je aangewezen op kleine gespecialiseerde merken, maar, goed nieuws: ook de grote cosmeticahuizen, zoals Yves Saint Laurent en Maybelline, hebben de gekleurde huid ontdekt. Een warme mokka-tint maakt jouw huid effen en mat, zonder de ‘glow’ aan te tasten.

Stappenplan

  1. Wat je ook doet, voorkom een make-up routine. Je huid verschilt per leeftijdfase, per seizoen, onder invloed van je hormonale cyclus en je gezondheidstoestand. Dat betekent dat de hoeveelheid en kleur die je nodig hebt per dag anders is. Elke make-up begint met: voor de spiegel gaan staan, en besluiten waar jij vandaag op je mooist mee bent: veel of weinig, donkerder of lichter, vloeibaar of compact…
  2. De basiskleur van jouw makeup verschilt echter nooit: die is geel van ondertoon. Denk aan tinten als ‘zand’ of ‘ goud.’ Kun je niet exact jouw kleur foundation vinden, dan kun je twee foundations mengen. Wel van hetzelfde type, liefst dezelfde merk en soort: foundations zijn op olie- ofwel op waterbasis, en die twee mixen onderling slecht.

Shopping voor de olijfkleurige huid

  • Yves Saint Laurent, Teint Compact Hydra Feel, kleur 8, Moka. Compact-foundation voor de normale tot vettere huid.
  • Maybelline Wonder Finish, kleur Caramel
  • City Cover Compact Concealer, Clinique
  • Sheer tint Moisture kleur Dark, Dermalogica
  • Bronze Universel egaliseert en geeft subtiele goudglans, Chanel.

Beroemdheden met een olijfkleurige huid

  • Adriana Lima
  • Eva Mendes
  • Paula Abdul
  • Fergie (Black eyed Peas)
  • Shakira
  • Jessica Alba

Foundation voor 'black skin'

De donkere huid is gemiddeld zowel steviger als vetter dan Europese huidtypes. Vandaar dat een foundation ook wat dikker en dekkender mag zijn. Bovendien zijn olievrije foundations een betere keuze dan de vettere varianten. Maar een veelvoorkomend probleem zijn pigmentverschillen (donkere kin en voorhoofd en lichtere wangen, bijvoorbeeld). Dus een goede dekking is belangrijk. Fijn voor jouw huidtype is de nieuwe mousse foundation: stevig van structuur maar toch luchtig om een geplamuurd effect te voorkomen. Ook compact foundations zijn fijn, en dan bedoelen we de ‘kruising’ tussen foundation en poeder: deze camoufleren én matteren.

Stappenplan

  1. Is je huid wat vet? Een zogenaamde primer voor de donkere huid of een dagcreme voor de vette huid bereidt voor op make-up en houdt mat. (Primer kun je oneerbiedig aanmerken als een al dan niet onzichtbaar 'grondverfje' voor je huid)
  2. Breng foundation aan speciaal voor de donkere huid, en laat Europese foundations links liggen! Die bevatten namelijk veel te weinig pigment en laten je huid grijs lijken. Dit geldt ook voor eventuele camouflageproducten.
  3. Poeder je huid af met een poeder voor de donkere huid. Deze is gebaseerd op pigmentrijke, en niet op roze tinten.

Checklist: producten kopen voor de donkere huid

Zoek naar: vetvrije foundations, compact en moussefoundations
Laat liever liggen: foundations met glimmertjes of gloss-effect, poeders met roze ondertoon

Beroemdheden met een donkere huid

  • Serena Williams
  • Eve
  • Ashanti
  • Kelly Rowland
  • Halle Berry

Shopping voor black skin

  • Een nieuwe-generatie-foundation is Dream matte mousse, kleur Caramel 60. Luchtige maar dekkende mousse-foundaton met poederfinish, Maybelline
  • DiorShow Powder, licht weerkaatsend, maakt je huid gladder en meer effen, kleur 6, Brun Star
  • Studio Stick Foundation NC 50 gemiddeld donkere huid, of NW 50, (zeer) donkere huid, MAC

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in Celebrity Magazine

Meer artikelen over huidverzorging en cosmetica op de Mariawrites Infoteurpagina
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Foundation: welke is geschikt voor jou?Foundations. Je hebt ze dekkend, luchtig, glanzend, mat, goedkoop, duur en in kleuren die geschikt zijn voor elke huid.…

Zomerbeauty! Nieuws, tips én trucs van visagistenZomerbeauty! Nieuws, tips én trucs van visagistenZomerbeauty is iets anders dan winterbeauty. In de winter mag make up wat dekkender zijn. 's Zomers heeft je uiterlijk d…
Fontana: ontspannen in geneeskrachtig waterFontana: ontspannen in geneeskrachtig waterZo’n 30 jaar terug werd in het Groningse Nieuweschans geneeskrachtig water ontdekt op 630 meter diepte. Al snel kwamen m…
Bronnen en referenties
  • Persinformatie Lancome, MAC, LeClerq
  • Eigen artikel voor Celebrity Magazine
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 22-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.