Alles over liposculptuur

Tot enkele jaren sprak men vooral van liposuctie. Liposculptuur is een geavanceerde versie van de liposuctie die iets meer voorbereiding vergt en een effectievere manier is om vet te verwijderen. Het bestaat in tal van variaties die gemakkelijkheidhalve even op een rijtje zet.

Liposuctie

Liposuctieis een ingreep waarbij vetophoping op allerhande plaatsen op het lichaam verwijderd kan worden. Dit is vooral rond de buik, de billen, de heupen en de benen. Soms ook wel in de hals. De huid dient hiervoor wel voldoende elastisch te zijn. Zoniet zal het nog extra ingrepen vergen om de huid op te spannen. Bij belangrijke vetophopingen zullen er meerdere sessies noodzakelijk zijn omdat het onmogelijk is alle plaatsen in een keer te behandelen. Bij deze ingreep wordt met fijne buisjes ( of dikke naalden ) via sneetjes in de huid, onderhuids vet weggezogen. Hoeveelheden tot wel 5 liter vet, worden tegelijkertijd weggezogen. Men spreekt van megaliposuctie indien er meer dan 5 liter vet weggezogen wordt.Deze ingreep is niet geschikt voor het verwijderen van cellulitis. Hiervoor is dan weer een dermo lipectomie nodig. Hierbij wordt letterlijk het vetweefsel weggesneden, met langdurige littekens als gevolg.

Liposculptuur

Bij liposculptuur, de verbeterde vorm van liposuctie merkt men dat het wel betere resultaten geeft voor cellulitis. Liposuctie en liposculptuur zijn vooral esthetische ingrepen die de contouren van het lichaam grotendeels zullen herstellen. Liposuctie is moeilijk te doseren en kan voor asymmetrie in de lichaamsbouw zorgen of een onregelmatig huidoppervlak teweegbrengen. Wanneer de asymmetrie te erg is, zal men een tweede liposuctie dienen uit te voeren. Bij liposculptuur is het risico op asymmetrie minder groot. Men kiest bij liposuctie steeds de meest onopvallende plaatsen om de sneetjes aan te brengen in de huid. Er kan tot enkele dagen na de operatie wondvocht ontstaan onder de huid. Hierdoor zal je gedurende die tijd nog vaak kleine slangetjes in de huid moeten dragen om het vocht af te kunnen voeren. Na de ingreep zal je nog een tot twee maand zowel overdag als´s nachts een lange spannende onderkleding moeten dragen, de zogenaamde lipopanty en je zal lichte pijnstillers moeten slikken. Nabloedingen kunnen altijd ontstaan, maar meestal blijft het beperkt tot een gevoelige huid die sterk verkleurd is en gezwollen.
Een definitieve beoordeling van de ingreep kan men pas doen na een klein half jaar. Met liposculptuur kan zowel diep als oppervlakkig vet worden verwijderd. Voor de ingreep wordt er een verdovende oplossing ingespoten die het bloed stelpt en het vet laat opzwellen. Hierdoor worden de vetcellen week, waardoor ze gemakkelijker met dunne naaldjes kunnen worden weggezogen.

Tumescente of soft liposculptuur

Bij tumescente of soft liposculptuur wordt een zoutoplossing voor de ingreep in het vetweefsel ingespoten. Zulk een zoutoplossing dient in feite als verdoving. Enerzijds zorgt het er dus voor dat de ingreep onder plaatselijke verdoving plaats kan vinden, anderzijds zorgt de zoutoplossing dat de vetcellen verzwakken en zich gemakkelijker laten wegzuigen. In de oplossing zit bovendien een hoeveelheid epinefrine die de bloedvaten samentrekt. De hoeveelheid zoutoplossing is vaak erg groot, tot driemaal de hoeveelheid vet dat weggezogen dient te worden. Men gebruikt hiervoor dan ook kleinere zuigbuisjes en men dient bij het wegzuigen minder hoge druk te gebruiken. Hierdoor treedt er minder schade op. Met andere woorden, minder bloeduitstortingen.

Vibro liposculptuur

Bij Vibro liposculptuur is er vooreerst is er een voorbereiding van het lichaam nodig die enkele uren in beslag neemt en plaatsvindt onder plaatselijke of algehele verdoving, afhankelijk van welk deel van het lichaam behandeld dient te worden. Hierbij wordt het te behandelen lichaamsdeel gemasseerd waardoor er een betere vochtcirculatie ontstaat. De massage gebeurd doordat het zuigbuisje snel vibreert en hierdoor gemakkelijker door het weefsel kan glijden met minder bloeduitstortingen als gevolg. De patiënt zal opvallend minder blauwe plekken hebben na de ingreep en de huid hersteld reeds binnen de twee weken. Ook de vetcellen vlak onder de huid kunnen door de vibratie vernietigd worden. De huid gaat zich hierdoor opspannen en het teveel aan huid corrigeren, hetgeen een min of meer effectieve oplossing is voor cellulitis.

Ultrasone liposculptuur of UAL

Bij Ultrasone liposculptuur dient men niet in de huid te snijden of een zuigbuis in te brengen. Er wordt daarentegen gebruik gemaakt van een toestel dat trillingen in de huid teweegbrengt die de vetcellen vloeibaar gaat maken. Hierdoor kan men de huid behandelen zonder dat er littekens of bloeduitstortingen ontstaan. Tevens is deze behandeling uitermate geschikt om plaatsen te behandelen die moeilijk bereikbaar zijn voor conventionele liposuctie en zal het de huid doen krimpen, waardoor die terug gaat opspannen. Met dit toestel kan men zelf miniborstlifts uitvoeren en de armen behandelen. Het toestel produceert een behoorlijke hoge temperatuur en dit kan al wel eens verwondingen aan de huid of de dieperliggende weefsels veroorzaken die vergelijkbaar zijn met brandwonden. Men gaat er vanuit dat de gevolgen hiervan niet permanent zijn. Dit toestel is echter behoorlijk nieuw en niet iedereen in de medische wereld heeft er evenveel vertrouwen in.

Lipofilling

Bij Lipofilling zal men het vet wegzuigen op plaatsen waar er te veel is en overbrengen naar plaatsen waar er tekort is. Soms worden de contouren van het lichaam hierdoor beter hersteld. Deuken of huidplooien kunnen worden opgevuld met de vet dat op andere plaatsen door liposuctie eerst verwijderd wordt. Men kan er bijvoorbeeld de lippen of de oogwallen mee vullen. Het duurt na de behandeling ongeveer twee weken alvorens de resultaten beoordeeld kunnen worden. Tot dan kunnen er kleurverschillen aanwezig blijven. Omdat slechts de helft van het vet op de ingespoten plaats definitief aanwezig blijft, dient deze behandeling vaak na een jaar terug herhaald te worden.
© 2009 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Cosmetische ingreep: liposuctie, snel vet verliezenCosmetische ingreep: liposuctie, snel vet verliezenIn de magazines en op televisie worden we elke dag geconfronteerd met slanke modellen. Vaak zijn ze nog slanker en mooie…
Plastische chirurgie - Liposuctie en liposculptuurLiposuctie bestaat niet meer, maar werd vervangen door liposculptuur. Het gaat om een pijnloze ingreep waarbij lokale ve…
Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Beweeg je veel en eet je gezond, maar raak je toch die bepaalde 'vetrolletjes' op die ene lokatie niet kwijt? Dan is lip…

Help, ik heb een bad hair dayHelp, ik heb een bad hair dayWanneer je haar niet goed zit, heb je een "bad hair day". Een bad hair kan een hele negatieve invloed hebben op je stemm…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.