Epileren zonder al te veel pijn

Epileren zonder al te veel pijn Epileren is nu eenmaal een pijnlijk werkje. Haren, waar dan ook op het lichaam of het gezicht worden bij epileren namelijk met wortel en al uitgetrokken. Dit heeft een bedoeling, want om die reden duurt het langer voor er weer nieuwe haren gaan groeien. Maar het blijft geen leuk karwei. Met de volgende tips wordt epileren een stuk minder pijnlijk.

Eerst een ijsblokje dan epileren

Door eerst een ijsblokje over de plaats te wrijven waar geëpileerd moet worden raakt de plaats als het ware verdoofd. Direct na het wrijven de haren er uit trekken. Zorg wel voor een goede voorraad ijsblokjes, of neem een ogenmasker en leg dat geruime tijd in de vriezer. Dit blijft langer bevroren en smelt niet, omdat de vloeistof in het masker zit opgesloten.

Aluinsteen voor het epileren

De meeste mensen weten wel dat de huid na het epileren vaak rood is en vaak ook zeer doet. Aluinsteen brengt in dat geval uitkomst, want die zorgt er voor dat de huid kalmeert. Maak de steen eerst nat en wrijf dan over het gebied dat geëpileerd moet worden. Trek daarna de haren uit. Er ontstaat dan veel minder irritatie.

Eerst stomen, dan epileren

Ontharen is veel minder rampzalig als de poriën van de huid al openstaan. Eerst een goed warm bad nemen zorgt daarvoor. Het epileren gaat daarna met een stuk minder pijn gepaard. Geldt overigens zowel voor het gezicht als bijvoorbeeld de benen.

Ontharen met suikerwas

Vrouwen uit het oosten ontharen benen, bovenlip en oksels niet met hars maar met een papje van suiker. Er zijn merken die deze oosterse was gewoon verkopen (Veet) maar het zelf maken gaat net zo goed. Neem daarvoor twintig suikerklontjes en het sap van 2 citroenen. Pers de citroenen uit in een pan op laag vuur. Voeg de suiker toe. Blijf roeren tot de suiker helemaal oplost in het citroensap. Haal de pan van het vuur als er een soort suikerpapje is ontstaan (na het koken). Laat het dan afkoelen (goed afkoelen want suiker kan erg heet worden) en gebruik het als het lauw is. Breng dan een laagje aan op bijvoorbeeld de benen (met een spatel want dat smeer het beste), leg er een lapje katoen op, wrijf tegen de richting van de haren in en trek het lapje dan van de benen. Als het gaat is zitten er vervolgens allemaal uitgetrokken haren op het lapje. Deze behandeling voert u meerdere keren uit tot u het hele been heeft gehad. Doe daarna het volgende been. Deze was is veel minder pijnlijk dan de normale was die wordt gebruikt voor het ontharen van onder andere benen. Koude was die ook veel wordt aangeboden in strips is wel minder pijnlijk, maar onthaart veel minder goed. De suikerwas is ook erg geschikt voor een gevoelige huid. Dankzij de citroen wordt de huid ook nog eens diep gereinigd, want citroen heeft een antisceptische werking.

Ontharingscrèmes

Snel ergens naar toe moeten in een jurkje, maar behaarde benen? Dan helpen ontharingscrèmes het beste. Bovendien doen zij geen pijn. De crème moet opgebracht worden met een spatel of opgespoten met een spuitbus. Daarna laten zitten zoals beschreven op de verpakking. Er ontstaat altijd een vreemde chemische geur, maar dat is normaal. De haren moeten tenslotte toch ergens door verdwijnen. Het is trouwens wel onhandig om 5 minuten (of 3 of 4, net wat er op de verpakking staat) te blijven staan met crème op de benen. De crème uit een spuitbus valt dan vaak naar beneden omdat hij romiger is, dus een crème uit een tube is een beter alternatief. Ga op een handdoek staan op leg een handdoek op de badrand en ga dan zitten. Het is op die manier beter uit te houden om te wachten op de ontharing. Schraap als de tijd een stukje van het been om te kijken of de haren al los laten. Is dat niet het geval, wacht dan nog even en probeer het een halve minuut later nog eens.

Test overigens een ontharingscrème wel eerst even aan de binnenkant van de onderarm of de enkel. Als u allergisch bent en u bent al ingesmeerd dan krijgt u over het hele lichaam last van nare branderige plekken of andere klachten. De huid die is onthaard met een ontharingscrème voelt daarna meestal wat doof aan. Dat komt door de chemicaliën die erin zitten.

Talkpoeder voor het harsen

Wie zijn benen harst of bijvoorbeeld de bovenlip doet er goed aan eerst wat talkpoeder op de plaatsen te strooien. Dit zorgt er namelijk voor dat alle haren mee worden getrokken omdat ze erg droog zijn en de hars of het apparaat er dus vat op heeft. Na het ontharen de plekken insmeren met sesamolie zorgt er voor dat er bijna geen puistjes ontstaan. Gewone sesamolie uit de keuken dus. Ook zijn er crèmes in de handel die er voor zorgen dat de huid na het epileren worden gevoed.
© 2009 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen: EpilerenEr zijn vele verschillende manieren om uzelf van uw overtollig haar af te helpen. In dit artikel wordt het haar verwijde…
Epileren met draad, hoe doe je dat?Epileren met draad, hoe doe je dat?Het klinkt misschien wat vreemd, om te epileren met draad, maar het is een techniek die best vaak wordt toegepast. De te…
Ontharingsmethodes voor vrouwenOntharingsmethodes voor vrouwenDe meeste vrouwen zijn er zeer regelmatig mee bezig. Vaak in de zomermaanden wat meer dan in de wintermaanden: ontharen.…
Ontharen met de epilady, epilator of epileerapparaatOntharen met de epilady, epilator of epileerapparaatNagenoeg alle dames ontdoen hun lichaam geregeld van ongewenste en/of overtollige beharing. De meest voorkomende lichaam…
Wat doet de schoonheidsspecialiste bij een behandeling?Wat doet de schoonheidsspecialiste bij een behandeling?Wat doet een schoonheidsspecialiste bij een behandeling? En is zo'n behandeling ook lekker? Sommige mannen en vrouwen ga…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.