Ontharingsmethodes voor vrouwen
De meeste vrouwen zijn er zeer regelmatig mee bezig. Vaak in de zomermaanden wat meer dan in de wintermaanden: ontharen. We willen absoluut niet gezien worden met haar op onze benen, oksels of onder je bikinibroekje uitgroeien. Dus we scheren, harsen en epileren ons helemaal suf. Toch is het niet makkelijk om de voor jou ideale ontharing methode te vinden. Dus zetten we alles op een rijtje.
Scheren
Het snelste en gemakkelijkste is natuurlijk gewoon scheren. Makkelijk met een mesje onder de douche staan. Beetje scheerschuim erbij en je bent zo klaar. Het resultaat is de eerste één tot twee dagen mooi glad. Daarna komen de stoppels. Wie vaker scheert moet toegeven dat de haargroei ook steeds sneller terug komt. Bij veel vrouwen lijkt het ook alsof de haren stugger worden na veelvuldige scheerbeurten. Kortom, scheren is makkelijk en snel maar het resultaat is maar van korte duur. Als je er geen moeite mee hebt om bijna dagelijks te scheren is het natuurlijk een prima manier van ontharen. En dan nog één opmerking voor de dames die graag bruine benen hebben: als je je benen scheert; scheer je ook iedere keer een dun laagje van je opperhuid weg. Hierdoor zal de bruine kleur op je benen sneller weg gaan.
Als variant op het scheermes zijn er natuurlijk ook elektrische scheerapparaten. Maar hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als wanneer je met een mesje scheert: het resultaat is van korte duur.
Epileren
Voor een langduriger resultaat zou je kunnen epileren. Dit is de eerste keren pijnlijk, maar je went er snel aan en de haartjes die weer terugkomen zijn juist dunner zodat het epileren makkelijker zal gaan. Voor de gevoeligere zones (oksels, bikinilijn) is epileren geen aanrader, tenzij je een hoge pijngrens hebt. Tegenwoordig zijn er wel epileer apparaten op de markt die ook verkoelend werken. Deze apparaten zijn beter voor de gevoelige zones.
De kunst van het epileren is: laat het haar dat wilt epileren eerst flink groeien. Het liefste tot het een halve centimeter lang is. Theoretisch gezien doet je epileer apparaat het ook wel op 1 millimeter lang haar. Maar als de voor jouw zichtbare haren allemaal ongeveer 1 millimeter lang zijn betekend dat dat er ook zat haren korter zijn, want je haargroei cyclus gaat nooit met alle haren tegelijk. En die korte nauwelijks zichtbare haartjes pakt je epileer apparaat niet mee. Dus dan ben je maar de helft van het haar kwijt, en de volgende week kun je de andere helft die ineens langer is epileren. Zo ben je dus alsnog regelmatig bezig, en dat was nou net niet de bedoeling. Als je het goed doet kun je ongeveer drie tot vier weken haarvrij zijn.
Harsen
Het mooiste resultaat met harsen krijg je door het te laten doen. Harsen is pijnlijk, maar snel. Als je het bij bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste laat doen zal die na de hars-beurt ook je huid verzachten met zalf.
Er zijn ook voldoende setjes te koop om thuis te harsen. Wie handig is en er gevoel voor heeft zal hier prima mee overweg kunnen. Vaak moet je de harsstrip eerst opwarmen in de magnetron tot de folie loslaat. Dan leg je de strip met de warme hars op bijvoorbeeld je been en wrijf je dit goed tegen je been aan. Vervolgens tot drie tellen en met één flinke ruk de harsstrip met de hars en de haren van je been aftrekken. En die flinke ruk is dan gelijk het lastigste. Zeker als je bang bent voor een pijnscheut zul je minder hard trekken waardoor waarschijnlijk de helft van de hars op je benen blijft zitten. Thuis harsen is dus eigenlijk alleen geschikt voor kordate vrouwen die niet bang zijn voor een pijntje! Bij harsen worden net als met epileren zowel de haartjes als de haarzakjes eruit getrokken, dus het resultaat is weer langdurig. Ook bij harsen geldt: zorg voor haargroei voordat je eraan begint. Met harsen mag je haar gerust één centimeter lang zijn.
Laseren
Het weg laten laseren van ongewenste haartjes is steeds meer in opkomst. De resultaten zijn verbluffend mooi en levenslang. Laseren kan alleen gedaan worden bij schoonheids-klinieken. Er zitten wel een aantal nadelen aan vast. Laseren is niet geschikt voor iedereen. Je wordt eerst uitvoerig getest of jij er geschikt voor bent. Haarkleur en huidkleur spelen hierin ook een rol. Ook is het erg duur, en je moet een behoorlijk aantal keer terug komen voor je definitief van je haar af bent. Ook is het vrij pijnlijk, waardoor een hoop vrouwen na één of twee behandelingen besluiten af te haken omdat ze het vooruitzicht van de volgende zes behandelingen niet meer zien zitten. Voor de doorzetter die wat te besteden heeft is echter een ideale oplossing!