Beauty: Met een gezonde huid de zon in
Iedereen weet inmiddels dat de zon, zeker onbeschermd, funest voor je huid kan zijn. We weten vaak ook wel ongeveer wat we kunnen doen en wat niet, maar menigeen die er nog niet echt naar handelt. Er achter komen als er iets geconstateerd wordt, overkomt nogal wat mensen. Maar dan kan het al te laat zijn, of dit nu een sterk verouderde huid is of erger, huidkanker. Als je dus de zon in gaat doe het dan verantwoord.
Basis
Het beste is uit de zon blijven, maar dat is met de heerlijke zomers die we de laatste jaren hebben, nauwelijks een optie. Het is een misverstand dat de parasol al onze problemen weg neemt. Ook onder de parasol is het goed je in te blijven smeren.
Vooropgesteld dat de zon ook goed is, met de zon wordt vitamine D aangemaakt en essentieel voor het menselijke lichaam. En het lichaam doet er uit zichzelf ook van alles aan om het lichaam te beschermen, want de laag die over de huid komt, het zogenaamde bruinen, is die bescherming. Het is alleen niet voldoende om het lichaam te beschermen en dat kan direct tot verbranding van het lichaam leiden en op den duur meer structurele aandoeningen.
Waar kan je zoal op letten
- Het lijkt een dooddoener, maar het felle zonlicht vermijden en dat met name op de meest felle uren, is belangrijk. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is het simpelweg slecht om dan in de volle zon te zitten.
- Met of zonder parasol is het goed je in te smeren met een goede zonnebrand (een hoge factor).
- Een maal per dag smeren is geen oplossing, maar smeer met enige regelmaat de huid goed in.
- Bescherm de ogen met een zonnebril met UV-filter. Dit moet er op staan en de betere zonnebrillen hebben het ook. Een bril voor het mooie is prima, maar vergeet niet waar de zonnebril eigenlijk voor is, het beschermen van de ogen.
- Kleding is natuurlijk ook een prima bescherming. Luchtig katoen zit lekker in de zon en beschermt, maar als je lang in de zon zit is het goed wat zonnebrandcrème op het lijf te smeren. Er is wel speciale kleding op de markt die goed afschermen tegen de UV straling. Er wordt bijvoorbeeld bepaalde sportkleding gemaakt die dit in zich heeft. Het moet er wel op staan.
- Het hoofd wordt natuurlijk ook door petjes en hoedjes prima afgeschermd van de zon, maar ook hiervoor geldt dat het nog steeds geen kwaad kan om je in te smeren.
- Als je per se aan een parasol genoeg wil hebben dan zijn er ook parasols die speciaal behandeld zijn en geen UV doorlaten. Een verkoper kan het zeggen, maar het moet er echt opstaan, anders is deze niet behandeld.
Smeren smeren smeren
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar blijven smeren als de zon brand – en dat geldt zeker ook voor de prille lentezon met een huid die nog nergens aan gewend is – is essentieel. Essentieel voor de souplesse van de huid, wat helpt tegen de veroudering, maar ook het desastreuze van de zon, huidkanker. De ene huid is er natuurlijk gevoeliger voor dan de ander, maar feit blijft dat iedere huid huidkanker kan ontwikkelen en iedereen dus moet smeren.
Smeer even voordat je de zon in gaat goed in en houdt de fles of pot bij je, want iedere paar uur smeren is geen overbodige luxe. De neus en andere extra gevoelige delen kunnen met een sunblock behandeld worden. Dan wordt de zon helemaal niet meer toegelaten en loop je niet in de avonduren met een vuurrode neus of schouders rond.
Voor de verschillende huidtypes heb je wel een verschillende factor.
- Zeer licht huidtype, snel verbranden en nauwelijks bruin worden (dus ook kleine kinderen) – factor 30 of meer.
- Licht huidtype, kan relatief snel verbranden en de huidkan enigszins bruin worden – factor 15 tot 20.
- Beetje licht huidtype, kans op verbranding is niet erg groot en je bruint prima – factor 10 tot 15.
- Gekleurd huidtype, nauwelijks kans op verbranding en snel bruin worden – factor 4 tot 10.
Mooi bruin
Mooi bruin worden stimuleer je ook door de huid goed te scrubben voordat je de zon in gaat. Alle dode huidcellen zijn dan weg en de huid is mooi egaal. Goed insmeren geldt overigens ook als je je huid gescrubd hebt.