Gezonde tips voor mooier haar
Glanzend, gezond en mooi haar is al sinds duizenden jaren een schoonheidsideaal. Vooral voor vrouwen is mooi haar heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat maar 38% van alle ondervraagde vrouwen tevreden zijn met hun haar. 62% klaagt over: te dun haar - te vettig haar - te droog haar - te steil haar - te slap haar - te springering haar - te stug haar - teveel krullen - te weinig of teveel haar.
De industrie voor schoonheidsmiddelen, in dit geval de haarbranche, vaart er wel bij. Maar eigenlijk hebben onze haren alleen een beetje ondersteuning nodig om weer op te knappen.
Vaak is de oorzaak voor een slechte haarconditie juist te zoeken in overmatige haarzorg:
- gebruik van teveel haarproducten
- te vaak wassen
- met te heet water
- te hete haardroger
- te vaak verven
Wat kun je doen om je haar weer in een betere conditie te brengen?
Wassen
Je kunt je haar beter niet elke dag wassen, twee keer per week is ruim voldoende. Door het veelvuldige wassen verliest het haar zijn natuurlijke vet- en vochtgehalte. Ook al houdt je van een lekkere hete douche, voor je haar is heet water funest. Lauw water is goed, koud water zelfs nog beter. Door het koudere water trekken de spieren rond elk haartje samen; dit alleen al kan zorgen voor meer volume en structuur. Men zou ook kunnen overwegen om natuurlijkere shampoos te gebruiken. Daar zitten geen siliconen, agressieve of andere belastende stoffen in. Natuurlijke shampoos zijn in natuurvoedings- en reformzaken verkrijgbaar, of online te bestellen.
- Tegen vet haar helpen shampoos met brandnetel- of berkenextracten
- Bij droog haar kun je een shampoo met aloë vera gebruiken
- Heb je stug haar, kan het ook aan kalkrijk water liggen, een scheut citroen als laatste spoelmiddel is hier de oplossing
- Voor roos is wasklei een probaat middel
In alle gevallen geldt: het haar grondig uitspoelen zodat er geen shampoo achterblijft.
Verzorgen
Onhandelbaar of mat haar heeft wel wat meer verzorging nodig. Wie geen moeite heeft met haar dat niet glanst of stug is, of een kort kapsel draagt, kan het beste het gebruik van conditioners, maskers en kuurtjes achterwege laten. Deze middelen veroorzaken juist ‘oververzorging’. Te veel verzorging heeft als gevolg dat er een soort dichte filmlaag om het haar komt, wat het eerder slap laat hangen. Daarentegen werken haarpakkingen die een keer per week gebruikt worden, juist heel goed. Door de wat langere intrekkingsperiode krijgen de werkzame stoffen zoals proteïne, plantaardige oliën en kruiden alle tijd om hun werk te doen. Ook wanneer de conventionele producten (o.a. met siliconen) vaak grote wonderen beloven, beschadigd haar laat zich niet repareren. Zitten er eenmaal spleetjes in de haarpunten, helpt alleen de schaar.
Tips:
- Bier geeft meer volume
- Citroen helpt tegen vet haar
- Thee zorgt voor een zijdeachtige kleurglans
Verven
Iedereen die voor een andere haarkleur kiest, heeft daar zo haar/zijn redenen voor: eigen kleur niet mooi, grijze haren camoufleren, meedoen aan modekleuren, of gewoon eens iets anders willen. We willen er spannender uitzien dan wij eigenlijk doen (in onze eigen ogen). Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat er behalve kleurpigmenten ook risico’s kleven aan een verfbeurt met conventionele haarverfmiddelen. Want om de nieuwe kleurpigmenten in het haar op te laten nemen, openen oxidatiemiddelen (meestal waterstofperoxide) de hoornlaag van het haar. Met als gevolg ruw en stug haar en soms ook allergische reacties.
Plantaardige kleuren zoals henna, kamille, zwarte indigo of rooibos geven niet alleen kleur aan het haar maar beschermen het ook, want zij hechten zich aan de buitenkant van het haar. Ook deze kleurspoelingen houden de kleur ongeveer 24 keer haarwassingen lang, net als bij de conventionele kleurmiddelen. Het kleuren met plantaardige kleuren heeft ook zijn beperkingen: donkerharige types kunnen geen blondines worden, daar heb je echt waterstofperoxide voor nodig.
Plantaardig kleuren zijn natuurproducten en het resultaat kan individueel verschillen. Je kunt het beter eerst even testen aan een haarpluk.
Drogen en stylen
Natte haren zijn heel kwetsbaar want het water lost de stabiliserende beschermlaag tijdelijk op. Daardoor reageert het haar soms wat gevoeliger op mechanische middelen zoals een droger. Flink droogwrijven stimuleert de talgklierproductie waardoor het haar weer sneller vettig wordt. Het beste is om het haar met een handdoek zachtjes en voorzichtig te drukken en te knijpen. Wie toch de haardroger wenst te gebruiken kan het beste de minst warme stand kiezen en tenminste 20cm afstand tussen haar en haardroger houden. Hete lucht beschadigt namelijk de buitenste hoornlaag en kan de hoofdhuid irriteren.
Stylen is helemaal in en je ontkomt er bijna niet meer aan. Schuim, gel, was of spray, alles kan helpen om een leuke coupe te creëren. Al deze middelen zijn overigens ook op natuurlijke basis te verkrijgen. Haarspray is wel omstreden. Helaas belandt maar een deel van de fijne drupjes op het haar, de rest gaat in de lucht, wordt ingeademd en kunnen behalve milieubelastend ook ontstekingen veroorzaken. Bei de natuurcosmetische haarsprays zijn de risico’s iets beperkter.
Massage
Een hoofdmassage, met de handen, een borstel of de massagespin is altijd weldadig, zorgt voor ontspanning en een betere doorbloeding van de hoofdhuid. Je kunt het zelf doen of het laten doen. Wie dagelijks zijn haar borstelt, reinigt tegelijkertijd zijn haar, bovendien krijgt het daardoor meer glans, volume en veerkracht. De oude tip van vroeger: 100 borstelstreken per dag houden je haar schoon en gezond, is nog steeds evenveel waard. En hoe natuurlijker het borstelmateriaal, hoe meer glans. Borstel van wildzwijnen en varkens zijn voor dit doel de beste keuze. Zij lijken het meest op mensenhaar en verdelen het natuurlijke vet gelijkmatig. Een goed alternatief (voor b.v. veganisten) zijn borstels met houten noppen. Ook kammen van hout of hoorn genieten de voorkeur.
Voeding
De leus: ‘ware schoonheid komt van binnen’, geldt ook voor onze haren. Het is dus belangrijk welke voedingsstoffen wij het lichaam aanbieden. Een goed verzorgde hoofdhuid levert aan de haarwortels de noodzakelijke stoffen voor de opbouw van gezonde haren: eiwitten, sporenelementen en vitamine. Wie van aardappelen, granen, eieren of kaas houdt, krijgt de goede stoffen binnen.
- IJzer (sporenelement) is onontbeerlijk voor de productie van rode bloedlichaampjes en voor de zuurstoftransport in het bloed. IJzer zit vooral in vlees, peulvruchten, donkergroene groentes, appelstroop en volkorenproducten.
- Vitamine C (o.a. in boerenkool en citrusvruchten) bindt ijzer en reguleert zijn transport.
- Vitamine H (o.a. in noten en amandelen) zorgt voor de aanmaak van keratine.
- Vitamine A (o.a. in wortelen en vis) sterkt het immuunsysteem.
- Kiezelzuur (in havermout, volkorenrijst en gierst) bevordert de haargroei.