Mindful eten en afvallen

De gemiddelde mens wordt steeds dikker. De grootste oorzaken zijn slecht en ongezond eten en te weinig beweging. We hoeven geen enkele moeite meer te doen om aan ons eten te komen. Op elke straathoek zit een supermarkt, een snackbar of een snoepautomaat. Er is zoveel lekkers verkrijgbaar en de keuzes lijken oneindig. Vaak is het (te) moeilijk om de verleiding te weerstaan, en koop je toch een ongezonde snack. Bijvoorbeeld omdat je moe bent, een energiedip hebt, of gewoon ontzettend veel zin hebt in een vette hap. Meestal denken we er niet eens over na wat we op een dag allemaal in onze mond stoppen en of het eigenlijk wel goed voor ons is. Mindful eten is een manier van eten waarbij je je erg bewust bent van wat je eet, waarom, wanneer en hoe.

Wat is mindfulness?

Dit is een nieuwe beweging waarbij men probeert te leven in het hier en nu. Dus genieten van wat je op dit moment aan het doen bent, en niet nadenken over wat je morgen of over een jaar moet doen. Mensen zijn vaak zo hard bezig om doelen en dromen na te jagen, dat ze vergeten om van het heden te genieten. En dat hoeft helemaal niet zo. Zelfs als je hard bezig bent om je dromen waar te maken, hoef je niet te wachten met genieten van het leven tot ze daadwerkelijk uitkomen. Je kunt ook volop genieten van de weg ernaar toe. Dus sta af en toe eens stil bij de geweldige dingen die je al hebt in je leven, zoals bijvoorbeeld familie, vrienden, een leuke baan, een geweldige hobby of een mooi huis/appartement. Gun jezelf de tijd om stil te staan bij wat je reeds bereikt hebt, en je zult merken dat je meer in het nu kunt leven en kunt waarderen wat je nu hebt.

Wat is mindful eten?

Bij mindful eten ben je heel bewust bezig met wat je eet en waarom. Je gebruikt al je zintuigen om te eten. Bedenk van tevoren goed wat je wilt eten en pak dus niet zomaar iets uit de kast of bij het tankstation. Je kan natuurlijk wel een reep chocola of wat chips halen bij het tankstation, maar doe dat dan niet gedachteloos. Bedenk goed of je daar echt zin in hebt, of dat je die reep alleen maar pakt uit verveling of uit gewoonte.

Bekijk je eten goed voordat je eraan begint. Bekijk uit welke ingrediënten je salade is samengesteld, kijk naar de verschillende kleuren en texturen op je bord, en ruik er eens goed aan. Raak het eens aan met je vingers. Hoe voelt het? Koud, warm, hard, zacht, is het knapperig? Nadat je dit uitgebreid hebt gedaan kun je een hapje nemen. Kauw heel bewust op je eten en proef uitgebreid wat je eigenlijk in je mond hebt. Vind je het lekker? Waar smaakt het naar? Neem je grote happen of kleine hapjes, en waarom eigenlijk. Wil je nog een hap of heb je genoeg gehad? Kijk ook eens goed naar je omgeving. Zit je thuis aan de keukentafel, in een restaurant, of in de auto? Wees je zeer bewust van je eten en van je omgeving. Denk ook eens goed na over de reden dat je nu op dit moment dit gerecht of deze snack aan het eten bent. Was het omdat je honger had? Of uit verveling? Of omdat iemand anders het je aanbood?

Door heel bewust te eten kun je meer van je eten genieten. Je proeft uitgebreid alle verschillende smaken. Zorg dat je op de momenten dat je eet, ook echt alleen bezig bent met eten. Dus geen tv kijken met je bord op schoot, de krant lezen tijdens het ontbijt, of met je telefoon bezig zijn. Als je gedachteloos zit te eten geniet je er niet (of in ieder geval minder) van en eet je vaak meer dan je nodig hebt. Zorg dat je in het hier en nu bent en concentreer je op je eten.

Hoe kun je afvallen door mindful te eten?

Bij mindful eten ben je je erg bewust van wat je eet, waarom en hoeveel. Dus door goed na te denken over wat je eet en waarom kun je ongezonde snacks en ongezonde maaltijden vermijden. Je zult niet meer gedachteloos een pak koekjes leeg eten terwijl je achter je computer zit. In plaats daarvan kun je heel bewust genieten van één koekje en daarna het pak wegleggen. Veel van wat we eten aan slechte en ongezonde dingen stoppen we gedachteloos in onze mond, en vaak proeven we nauwelijks wat we eten. Door mindful te eten kun je dit soort onbewust snacks vermijden, en zul je over het algemeen gezonder gaan eten en er meer van genieten. Je hoeft dus niet af te zien, en je niet te voelen alsof je altijd alles moet laten staan. Je zal minder calorieën eten, omdat je eerder in de gaten hebt dat je vol zit en dus kleinere porties zult eten.

Dit is dus geen standaard dieet en om echt af te vallen zul je dus gewoon gezond moeten eten en wekelijks sporten. Dit is een methode om je te helpen met het in kaart brengen van je eetgedrag. Je komt er zo achter waarom je eet zoals je eet, en je leert om dat aan te passen waar dat nodig is. Door bewust na te denken over wat je eet zul je allicht wat minder vaak voor het ongezonde patatje met kiezen en wat vaker voor een maaltijd met veel groenten. Of zul je in plaats van altijd frisdrank te drinken misschien wat vaker voor thee kiezen.

Door te identificeren wat je slechte eetgewoonten zijn en waarom je deze eetgewoonten hebt, kun je leren om ze aan te passen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je vooral slecht eet als je onderweg bent met de auto, zorg dan dat je altijd wat fruit bij je hebt, zodat je in plaats van een slechte snack kunt kiezen voor een gezonde snack. Of als je merkt dat je altijd erg veel chocola eet als je je ongelukkig voelt, kun je er bewust voor kiezen om intens te genieten van een stukje chocola en dan een rondje te gaan wandelen of rennen om je gedachten op een rijtje te zetten.

Een belangrijk aspect van mindfullness is ook jezelf accepteren zoals je bent. Zelfs al wil je graag wat kilo's kwijt, dan kun je toch genieten van het leven wat je nu leidt. Dus niet alleen plannen maken voor als je straks op je streefgewicht bent, maar ook genieten van het hier en nu.
© 2013 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindfulness: leven in het hier en nuMindfulness: leven in het hier en nuMindfulness is een techniek waarmee je spanning en stress kunt verminderen. Het idee achter mindfulness is het bewust zi…
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Wat is mindful eten?Wat is mindful eten?Je komt het steeds meer tegen, ‘mindful eten’, maar lang niet altijd wordt er ook uitleg aan gegeven waar je concreet ie…
Mindfulness voor mannenMindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…

Het 5/2 vastendieet; voor wie wil afvallen of gezond levenHet 5/2 vastendieet; voor wie wil afvallen of gezond levenIn augustus van 2012 zond de BBC een spraakmakende documentaire uit over het zogenaamde '5/2 dieet' (5:2 dieet). In de d…
Overgewicht: waarom we veel meer eten dan we willenOvergewicht is een van de grootste problemen in de westerse wereld. Om overgewicht tegen te gaan is het belangrijk te we…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.