Overgewicht: waarom we veel meer eten dan we willen

Overgewicht is een van de grootste problemen in de westerse wereld. Om overgewicht tegen te gaan is het belangrijk te weten waarom we vaak veel meer eten dan we willen. Hoe komt het dat we een zak chips leeg moeten eten zodra we handje nemen? Dr. David Kessler ging op zoek naar de antwoorden van onze vreemde eetverslaving. In zijn boek: Laat je niet volvreten staat zijn verslag, onmisbaar voor iedereen die meer eet dan hij zou willen.

Voeding

Het lichaam heeft voeding nodig om te presteren. Voeding is de brandstof voor het lichaam. Zonder volwaardige en gezonde voeding gaan de lichamelijke prestaties achter uit. Fastfood en geraffineerde voedingsmiddelen is eten, maar geen voeding.

Genot, plezier en geluk

In een stressvolle wereld met een 24/7 economie is genot, plezier en geluk soms ver te zoeken. Advertenties over voedingsmiddelen spelen daar handig op in: we worden gebombardeerd met advertenties waarin eten aan genot, plezier en geluk wordt gekoppeld.

Chips

Hoe komt het dat als we een handje chips eten, de rest van de zak ook op moet? Hoe komt het dat we ons in het dagelijks leven beheersen en zodra die zak chips open is we onbeheerst die zak chips opeten? Hoe komt het dat vroeger een heel gezin met 1 zak chips in de week kon doen en dat we tegenwoordig dagelijks een zak chips eten? Onbeheerst en ongecontroleerd moet die zak chips op zodra die open is. Herkenbaar?

Geld verdienen

Volgens dr. David Kessler, auteur van “Laat je niet volvreten,” is het vooral de voedingsindustrie die de wilskracht van iedereen op de proef stelt. De voedingsindustrie heeft slechts 1 doel: Geld verdienen aan de verkoop van voedingsmiddelen. Met als middel: verleiden via advertenties en de voedingsmiddelen bewerken om het zoeter, zouter, malser, gekleurder en enz. te maken. Voorbeeld: tomatensaus en ketchup bestaat vrijwel geheel uit suiker en kleurmiddelen. Tomatensaus en ketchup associëren we met hartige dingen, maar eigenlijk is het puur snoep.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg heeft berekend dat de afgelopen dertig jaar het aantal mensen met overgewicht flink toegenomen is in Nederland. Zowel bij volwassenen als bij 4- tot 20-jarigen. De groep met ernstig overgewicht onder volwassenen is zelfs verdubbeld. Zo´n 6,5 miljoen Nederlanders kampen met matig of ernstig overgewicht. En dat is flink meer dan de 27% aan ernstig overgewicht onder volwassen in Nederland van begin jaren tachtig.

Gemak

We kunnen niet alleen maar de voedingsindustrie de schuld geven. We leven tegenwoordig in een wereld vol gemak. We doen veel meer zittend werk. We rijden in een auto rond. Gemakselementen als liften, roltrappen en loopbanden helpen ook niet. We gebruiken steeds grotere borden en glazen. We liggen hele avonden languit op de bank of zitten achter de computer. En wie pleegt er nog fysieke arbeid zoals ten tijde van onze grootouders?

Wilskracht

Toch geloven veel artsen tegenwoordig nog steeds dat mensen met ernstig overgewicht een gebrek aan wilskracht bezitten. Vrijwel niemand heeft het over de verslavende effecten van het bewerkte voedsel van tegenwoordig op onze hersenen. Niemand heeft het er over dat onze smaakpapillen een sterke voorkeur kent voor zoet, zout en vet sinds de evolutie en dat de voedingsindustrie daar handig op in speelt. Op alle denkbare manieren stopt de voedingsindustrie zout, zoet en vet in ons eten. De hersenen reageren hier op en raken verslaafd.

Verslaafd?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen na het gebruik van suiker precies zo reageren als na het gebruik van nicotine of alcohol. De hersenen raken verslaafd aan suiker. De hersenen kunnen niet omgaan met constante eetverleidingen. Handig om te weten voor de voedingsindustrie, zij stoppen vervolgens nog meer suiker in ons eten.

Emotie eter

Mensen die eten gebruiken om zich beter te voelen, hebben een groot probleem met al dat voedsel met verslavende effecten. Deze emotie eters willen zich beter voelen en zijn op zoek naar genot, plezier en geluk, precies wat de voedingsindustrie ze beloofd. Want om doel 1 te halen (geld verdienen) moet de voedselindustrie zorgen dat je veel eten koopt. Iedereen die verslaafd is aan eten zal veel eten halen. Kijk maar eens in de gemiddelde winkelwagen in een supermarkt wat er in ligt.

Verantwoordelijk

Dr. David Kessler overat zichzelf ook en overwon het overeten door zijn persoonlijke eetverslaving te verslaan. Hij is de eerste om toe te geven dat het een hele strijd was! Hoe hij dat deed? Door ouderwetse wilskracht en zijn fiets, want hij is een volwassene en zelf verantwoordelijk voor wat hij in zijn mond stopt. Je kan onmogelijk de hele voedingsindustrie de schuld geven voor overgewicht. Hij stopte het gebakje in zijn mond, niet de voedingsindustrie. Hij stapte in de auto i.p.v. op de fiets naar het werk te gaan. Wilskracht verslapt bij iedereen tijdens stress, vermoeidheid, ziekte of tijdens een slechte dag.

Dr. David Kessler

Ooit was dr. David Kessler adviseur van de Amerikaanse Food and Drug Administartion, waar hij een reputatie had van een streng controleur te zijn. Tegenwoordig is hij hoofd kinderarts, epidemiologie en biostatistiek aan de universiteit van Californië. Zijn boek: “Laat je niet volvreten” is uitgegeven door uitgeverij Contact.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele eter, wat is dat?Wat is een emotionele eter? Overgewicht en gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als iemand een emotionele eter is. Veel…
Voedsel en emotieVoedsel en emotieIedereen heeft er wel eens last van; een rotgevoel. Voor veel mensen is eten dan een goede oplossing om dit gevoel van l…
Overgewicht door teveel eten? Zo kun je het stoppenOvergewicht door teveel eten? Zo kun je het stoppenIn bijna alle gevallen kun je zelf obesitas verminderen. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is: Waarom eet…
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…

Mindful eten en afvallenDe gemiddelde mens wordt steeds dikker. De grootste oorzaken zijn slecht en ongezond eten en te weinig beweging. We hoev…
Probleemzone het buikje aanpakkenProbleemzone het buikje aanpakkenBuikvet is voor veel mensen een gruwel. Het gebied rond de buik is een probleemzone voor zowel mannen als vrouwen. Te ve…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/6216-waarom-eten-wij.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/78260-is-snoepen-een-verslaving.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/84073-afvallen-afkicken-van-zoet-en-suiker.html
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/dik-door-schuld
  • http://www.eetmij.nu/
  • http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/geheim-slanke-mensen/het-geheim-van-slanke-mensen/
  • http://www.uitgeverijcontact.nl/b-1150-laat_je_niet_volvreten.html
  • http://www.pbrc.edu/research-and-faculty/faculty/?faculty=23
  • http://www.eetmij.nu/
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3651-wm.htm
  • http://imachia.wordpress.com/2011/12/27/kerstfascisme/dikke-mensen/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.