Dieet en koffie, koffie helpt om calorieën te verbranden

Dieet en koffie, koffie helpt om calorieën te verbranden Ieder mens wordt geadviseerd om dagelijks te drinken. Veel mensen drinken daarom water. Koffie is echter naast water de meest gedronken drank ter wereld. Alleen al in Nederland drinkt men gemiddeld per dag 6,5 miljoen liter koffie. Deze zeer geliefde drank wordt geproduceerd van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden noemt men koffiebonen. Over de gezondheidseffecten van koffie wordt veel gediscussieerd. Velen vragen zich af of het drinken van koffie wel gezond is en of het drinken van koffie wel gecombineerd kan worden met de wens om af te vallen. Koffie is wereldwijd gezien een erg geliefde drank. Daar er vele vragen zijn rondom koffie, is het effect van koffie op de gezondheid dan ook een onderwerp van vele wetenschappelijke studies.

Koffie en gezondheid

Koffie wordt vaak ten onrechte betiteld als ongezonde drank. Dit is overigens ook te kort door de bocht. Koffie zit namelijk boordevol essentiële voedingstoffen als:
 • magnesium,
 • kalium,
 • vitamine B,
 • mangaan.

Bloeddruk

Door deze voedingstoffen kan het drinken van koffie van invloed zijn op de bloeddruk. Wanneer men last heeft van een (te) hoge bloeddruk, dan kan het dus raadzaam zijn om de koffieconsumptie wat te minderen. In die situaties dat men te maken heeft met een lage bloeddruk, dan kan juist het drinken van koffie een zeer positieve werking hebben.

Vet en calorieën verbranden

Het drinken van koffie stimuleert het verbranden van calorieën. Het verbranden van calorieën gebeurd, terwijl het menselijk lichaam in rust is. Hierdoor kan men dus op een zeer effectieve manier vet verbranden. Volgens wetenschappelijke onderzoeken zorgt de cafeïne in koffie, dat door het drinken van koffie, de vetverbranding met 5 tot 8 procent toeneemt. Dat komt neer op het verbranden van 100 tot 175 calorieën per dag.

Vochtafdrijvend

Koffie staat regelmatig in een slecht daglicht. Dat koffie in een verkeerd daglicht staat komt bijvoorbeeld dat door veel mensen gedacht wordt, dat koffie een vochtafdrijvend effect heeft. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat het drinken van koffie geen negatieve werking heeft op de menselijke vocht balans. Wanneer mensen veel koffie consumeren ( gemiddeld meer dan 5 koppen koffie per dag), dan zorgt de grote hoeveelheid cafeïne in de koffie voor een snellere verwerking van het vocht door het lichaam. Hierdoor is de kans groot, dat de koffiedrinker eerder en vaker naar het toilet moet. Meer vocht verliezen doet de koffiedrinker echter niet.

Nationaal Hitteplan

In een verouderde versie van het Nationaal Hitteplan van de overheid heeft enige tijd een verkeerd advies gestaan. Geadviseerd werd namelijk in het nationaal hitteplan om de koffieconsumptie te minderen of zelfs te stoppen. Vooral te stoppen tijdens een hittegolf of dagen met zeer tropische temperaturen. In het nieuwe hitteplan, dat in 2010 is opgesteld, is dit advies verdwenen. Dit wegens achterhaalde informatie en het gegeven dat men met de nieuwste informatie, verkregen door wetenschappelijke onderzoeken, er van uit mag gaan dat een koffiedrinker geen extra vocht verliest. Op basis hiervan is vastgesteld dat het eerdere advies verwijderd kan worden. Ook is wetenschappelijk vastgesteld dat ouderen rustig van hun dagelijks kopje koffie kunnen blijven genieten.

Het aantal calorieën in koffie

Een kop koffie bevat zeer weinig calorieën. Wanneer men een kop koffie drinkt zonder toevoeging van melk of suiker, dan heeft men te maken met een calorie inname van slechts 1 calorie per 100 cc.
Koffie wordt pas een calorieën bom wanneer aan de koffie smaakmakers worden toegevoegd als:
 • Suiker;
 • Melk
 • Likeur.

Zoetstoffen

Ter vervanging van suiker worden veelal de caloriearme kunstmatige zoetstoffen gebruikt. Doordat deze zoetstoffen caloriearm zijn, verwacht de koffiedrinker dat deze zoetstoffen niet zullen lijden tot gewichtstoename. Het gebruik van zoetstoffen heeft echter meer schadelijke effecten op de gezondheid, dan mensen lief is. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek van de Prudue Universiteit uit de Verenigde Staten aangetoond, dat kunstmatig zoetstoffen dikmakers zijn en dat het gebruik van suiker in de koffie een verstandigere keuze is. In plaats van suiker en kunstmatige zoetstoffen kunnen koffiedrinkers volgens wetenschappers beter kiezen voor een natuurlijke suikervervanger. Een natuurlijke suikervervanger is Stevia. Stevia wordt geproduceerd van de gelijknamige en kruidachtige plant. Stevia groeit vooral in Zuid-Amerika en China. Stevia wordt voor de productie van de suikervervanger, vooral in Zuid-Amerika en China, grootschalig geteeld.

Calorieëntabel koffie en koffiespecialiteiten

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het aantal calorieën per koffiesoort sterk kunnen verschillen.
Soort koffieaantal calorieën per 150 cc
Koffie zonder suiker en melk1,5
Koffie met suiker ( 1 suikerstaafje van 5 gram)21,4
Cappuccino zonder suiker 28,4
Wiener melange 68
Ice Cappuccino 55

Groene koffie

Na de hype rondom groene thee ( lees ook: Dieet en groene thee) is er nu ook een product in de handel dat groene koffie heet. Bedenkers en makers van deze koffie beweren dat door het drinken van 1 kopje groene koffie per dag, het gewicht en BMI afneemt. Volgens de producenten neemt de BMI en het gewicht af met 10%. Mensen die hun spiermassa willen laten toenemen en groene koffie drinken, zouden volgens de bedenkers van groene koffie kunnen waarnemen dat hun spiermassa door het drinken van groene koffie met 10% stijgt.

Fabel of werkelijkheid

Volgens wetenschappers is de afname van de BMI en het gewicht en de toename van de spiermassa een merkwaardig gegeven. Vooral omdat de BMI en het gewicht twee volkomen verschillende dingen zijn. Er kan volgens wetenschappers nooit gesteld worden dat je bij beiden, gewicht en BMI, 10% afvalt. Het lijkt er volgens wetenschappers op dat groene koffie een product is, dat vooral op de markt is gebracht voor goedgelovige mensen. Dus bedoeld voor mensen die veel geld uitgeven aan niet werkende dieetproducten.

Groene koffie en afvallen

Daarbij in de hoop, dat zij door het drinken van groene koffie, zullen afvallen. De bedenkers van groene koffie zouden zich dan ook hoofdzakelijk willen richten op de doelgroep van koffiedrinkers die willen afvallen zonder er zelf wat voor te hoeven doen. Helaas is afvallen in de praktijk niet zo gemakkelijk. Ook het drinken van koffie heeft maar een heel klein effect. Wetenschappelijk is al lang geleden vastgesteld dat het afvallen altijd een geheel is van een gezonde voeding en voldoende beweging.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met groene koffieAfvallen met groene koffieGroene koffie, wat is dat nou weer? Groene koffie is een heel goed middel om af te vallen. Steeds vaker zijn er berichte…
Cappuccino is het gezond of is het een ongezonde dikmaker?Cappuccino is het gezond of is het een ongezonde dikmaker?Nederland is een echt koffie drinkend land. In Nederland drinken de mannen meer koffie dan een vrouw. Zodra een Nederlan…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Thuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenThuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenKoffie is één van de meest populaire drankjes ter wereld. Jaarlijks wordt meer dan een miljard keer koffie geschonken. M…

Shan Zha, cafeïnevrij afslankenVeel mensen willen graag gewicht verliezen maar dat is niet altijd makkelijk. Vooral het wijzigen van het eetpatroon is…
Dieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patatDieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patatMedische wetenschappers bevelen aan om driekeer op een dag te eten. Daarbij worden ook aanbevelingen over de voedingspro…
Bronnen en referenties
 • www.rivm.nl
 • www.rijksoverheid.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.kranten.com
Reactie

Cornelia, 04-04-2016
Wat is beter als je wilt afvallen gewone koffie of caffeinevrije koffie? Reactie infoteur, 05-06-2016
Beste Cornelia,

De keuze is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheid. In zijn algemeenheid zou cafeïnevrije koffie geen kwaad kunnen.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.