Afvallen: alcohol laten staan

Afvallen: alcohol laten staan Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen bezig met hun gewicht en vooral met hun overgewicht. De mens wordt dikker. Bijna iedereen weet dat gezonde voeding en voldoende beweging nodig zijn om op een gezonde manier af te vallen. Maar hoe zit dat met alcohol?

Voldoende beweging

Een vrouw heeft per dag 2.000 calorieën nodig en voor een man is dat 2.500 calorieën. Wanneer je deze calorieën wel tot je neemt maar ze niet verbrand kom je aan in gewicht. Het is dus belangrijk om voldoende te bewegen. Minimaal een half uur per dag bewegen zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt en dat deze calorieën zich niet omzetten in vet. Wanneer je een kantoorbaan hebt kun je extra gaan wandelen of een bezoek brengen aan de sportschool om aan voldoende beweging te komen.

Gezond en gevarieerd eten

Een gezonde voeding is belangrijk om die kilo's kwijt te raken. Eet elke dag de voedingsstoffen die je nodig hebt en gebruik hierbij de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten en op die manier een goede balans te krijgen tussen de voedingstoffen die je lichaam nodig heeft.

Alcohol

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat alcohol een echte dikmaker is. In een alcoholisch drankje zitten geen voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Wel geeft onze lever voorrang aan het afbreken van alcohol in ons lijf. Hierdoor worden de andere binnengekregen vetten in de wachtrij geplaatst. Wanneer je op een avond meerdere alcoholische drankjes drinkt is de lever druk bezig om alle alcohol af te breken. De vetten die in de wachtrij stonden worden uiteindelijk opgeslagen in het lichaam. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk bij mannen een bierbuikje en bij vrouwen gaat dit vet op de heupen en bovenbenen zitten.

Wanneer je alcoholische drankjes drinkt heb je ook eerder een hongergevoel en hierdoor begin je al snel te snacken. Deze snacks zijn vaak ongezond zoals chips en borrelnootjes. Ook na het stappen shoarma of patat halen is hierdoor geen goed idee. Alle calorieën die je na een avondje stappen tot je neemt worden uiteindelijk omgezet in vet en opgeslagen in je lichaam. Alle alcoholische drankjes bevatten daarnaast ook nog eens veel calorieën. Hieronder een lijstje met het aantal calorieën per alcoholisch drankje.

Soort drankjeAantal calorieën
Bier (250ML)100
Witte wijn (100ML)70
Rode wijn (100ML)80
Port75
Breezer (flesje)180
Cognac (35 ml)80
Jenever70
Irisch coffee360

Deze calorieën zijn nutteloze calorieën die het lichaam op slaat doordat het te druk bezig is met het afbreken van alcohol.

Toch alcoholische drankjes drinken

Wanneer je toch wilt blijven drinken is het verstandig om veel water tussendoor te drinken. Drink alleen als je naar een feestje gaat of wanneer je een verjaardag hebt maar probeer te vermijden om elke dag een alcoholisch drankje te drinken. Wanneer je op een feestje bent en je drinkt alcohol probeer dan alleen de gezonde dingen te snacken. Bijvoorbeeld komkommer of andere rauwkost. Staan deze niet op tafel blijf er dan vanaf. Want alles wat je op dat moment eet zal eerder opgeslagen worden als vet doordat je lichaam te druk bezig is met het afbreken van de alcohol. Wanneer je dit een tijdje volhoudt zul je merken dat je vanzelf gaat afvallen.

Waarom zijn alcoholisten vaak zo mager?

Alcoholisten zijn vaak heel erg mager en daardoor kun je het idee hebben dat wat hierboven beschreven staat niet klopt. Dit komt doordat alcoholisten zoveel calorieën binnen krijgen door de hoeveelheid alcohol die ze drinken dat ze geen behoefte meer hebben aan eten en hierdoor verdwijnt hun eetlust. Ze raken hierdoor ondervoed en krijgen alleen de nutteloze calorieën binnen.
© 2014 - 2022 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en alcoholAfvallen en alcoholMensen die willen afvallen krijgen altijd te horen dat ze beter geen alcohol kunnen drinken. Hoe zit dit nu eigenlijk? I…
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Bierbuik, oorzaak en wegtrainenBierbuik, oorzaak en wegtrainenEen bierbuik ontstaat door bier drinken. Soms. Een bierbuik kan ook ontstaan door overmatig eten en te weinig bewegen, m…

En nu...afvallen! Mét Montignac. Geen calorieen tellen!En nu...afvallen! Mét Montignac. Geen calorieen tellen!Het bekendste goede voornemen...afvallen! Maar nu echt en blijvend en zonder hongergevoel. Hierbij krijg je enkele tips…
Voordelig afvallen: geld besparen en een gezond gewichtVoordelig afvallen: geld besparen en een gezond gewichtAfvallen zou geld kunnen besparen, omdat je minder eet en dus minder boodschappen hoeft te doen. Toch denken heel veel m…
Bronnen en referenties
  • http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/alcohol/alcohol-algemeen/wat-is-het-aantal-calorieen-in-frisdrank-en-alcoholische-drankjes/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.