Bierbuik, oorzaak en wegtrainen

Bierbuik, oorzaak en wegtrainen Een bierbuik ontstaat door bier drinken. Soms. Een bierbuik kan ook ontstaan door overmatig eten en te weinig bewegen, maar dan mag het eigenlijk geen bierbuik heten. Waarom hebben stevige bierdrinkers die uitpuilende buik, is het gevaarlijk en hoe kan je weer afvallen of de buik wegtrainen?

Bierbuik bestaat niet

Wie in gedachte heeft dat een bierbuik opslag van bier is, heeft het mis: de bierbuik bestaat niet. Wat wel bestaat is vetopslag rondom de buikorganen. Wanneer de ruimte rondom de buikorganen zijn voorzien van vet, dan wordt het vet naar buiten toe afgezet, waardoor de buik gaat uitpuilen. Onder stevige bierdrinkers staat dit bekend als de bierbuik.

Veel calorieën in bier

Mensen die veel bier drinken, nemen ook veel nutteloze calorieën tot zich. Nutteloos omdat bier geen vitaminen bevat. Daarnaast bevat bier ook geen eiwitten, waardoor het ook nog eens nutteloos is voor de celopbouw. Bier bevat vooral veel slechte koolhydraten die omgezet worden in vet. Dit vet wordt opgeslagen in het lichaam voor slechtere tijden. Zolang die slechtere tijden er niet komen, blijft het lichaam vet opslaan in plaats van verbruiken.

Een glas bier bevat ongeveer 85 kcal. Wie tien glazen bier per dag drinkt, nuttigt daarmee dus 850 kcal per dag. Daarnaast werkt bier de eetlust op: van bier ga je meer chips en nootjes eten en krijg je eerder trek in pizza of friet. Daarnaast leggen veel bierdrinkers ook hun dagelijkse vetbodem in de maag aan: door een vette maaltijd naar binnen te werken reageert de maag minder gevoelig op de alcohol. Op deze manier worden er onopgemerkt heel wat calorieën naar binnen gewerkt. Vooral bij dagelijkse bierdrinkers is dit een veel voorkomend probleem. Omdat alcohol verslavend werkt, zijn bierdrinkers zich vaak niet bewust van de gevaren van een bierbuik en het alcoholgebruik. Vaak sluipt het bier drinken er ook bij in. Het begint met één glaasje tijdens het eten en voordat je het weet drink je ruim tien glazen per dag. Dit lijkt misschien overdreven, maar steeds meer mensen worden stevige thuisdrinkers. Een thuisdrinker drinkt dus meer dan twee glazen alcohol per dag, buiten het drinken in een openbare gelegenheid zoals een café.

Bierbuik zonder bier te drinken

Een bierbuik kan ook ontstaan zonder dat men bier of andere alcoholische dranken drinkt. Vaak zijn verkeerde eetgewoonten hiervan de oorzaak. Teveel verkeerde vette voeding en suikers zijn de grootste boosdoeners. In dit geval spreken we niet van een bierbuik maar van een dikke buik, overgewicht of een te grote middelomtrek. Van een echte bierbuik is geen sprake. In beiden gevallen is de middelomtrek niet gezond te noemen: een verhoogde vetopslag rondom de buikorganen brengt een verhoogd gezondheidsrisico met zich mee. Men moet dan vooral denken aan hartproblemen en vaatlijden.

Bierbuik wegtrainen

Kan je een bierbuik wegtrainen door middel van oefeningen? Ja en nee. Alleen buikspieroefeningen helpen niks. Daar gaat de buik echt niet van weg. Men zal het eetpatroon aan moeten passen en/of het drinken van bier achterwege moeten laten. Daarnaast zal er veel aan beweging gedaan moeten worden. Door meer calorieën te verbruiken dan er binnen komt via de voeding, zal het lichaam het opgeslagen vet gaan aanspreken. Daarbij moet gelet worden op de hoeveelheid voeding: te weinig eten zal ervoor zorgen dat het lichaam juist nog harder vet gaan sparen. Een goede training waarbij cardio en krachttraining afgewisseld worden, kunnen uiteindelijk ervoor zorgen dat de bierbuik verdwijnt. Hier is wel een lange adem voor nodig: vaak verdwijnt eerst op andere plaatsen vet. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam graag vet opslaat rond de buik en zal daardoor dit vet als laatste bewaren als reserve-energiebron.

Het stoppen met (overmatig) alcohol drinken heeft ook nog andere voordelen. Alcohol heeft vele nare eigenschappen zoals het veroorzaken van maagkanker, slokdarmkanker, levercirrose, schade aan de hersenen, hoge bloeddruk, hersenbloeding etc. Matig alcohol drinken, dit betekent niet meer dan 2 glazen per dag, heeft een gunstig effect tegen het dichtslibben van de bloedvaten. Dit geldt echter alleen voor mannen boven de 40 en vrouwen boven de 50 jaar. Voor jonge mensen heeft alcohol geen enkel gunstig effect.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het buikje: soorten en een strakke buik creërenHet buikje: soorten en een strakke buik creërenHet schoonheidsideaal is een strakke, platte buik. Toch hebben veel mensen een dikke buik, bijvoorbeeld een bierbuik. We…
Hoe kom ik aan die bierbuik?Hoe kom ik aan die bierbuik?Veel mannen ontwikkelen naarmate ze ouder worden de zogenaamde "bierbuik". Vet hoopt zich op rond je middel en een vooru…
Hoe werk ik een bierbuikje weg?Veel mannen ontwikkelen naarmate ze ouder worden wat in de volksmond een bierbuik genoemd wordt. Dit komt omdat overtoll…
Weg met die bierbuik: tipsWeg met die bierbuik: tipsQuasi iedereen kent wel het uitpuilende bierbuikje bij een veertigjarige man. De oorzaak van een bierbuik ligt in de mee…

Vetverbranding kan je beïnvloedenVetverbranding kan je beïnvloedenHardgainer of softgainer? Een heikel thema. Daarbij gaat het om de vraag hoe snel het lichaam energie verbrandt. Maar he…
Afvallen door beweging, zonder te sportenAfvallen door beweging, zonder te sportenWanneer je denkt aan afvallen, denk je naast minder eten meestal aan sport om wat extra kilo's kwijt te raken. Dat is ni…
Bronnen en referenties
  • http://www.nature.com/ejcn/index.html
  • Grenswetenschap.nl/blogs/Bierbuik-bestaat-niet/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.