IOMAX: het verboden afslankpilletje

IOMAX: het verboden afslankpilletje Iomax is een (illegaal) product in pilvorm dat gebruikt wordt om af te vallen en voor extra energie. Hoe werkt het? Er is veel ophef over dit medicijn, maar waar gaat die ophef dan over? Hoe zit het met de bijwerkingen en werkt het überhaupt wel? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt de consument voor afslankpillen met de naam Iomax (NVWA, z.d.).

Iomax: Het verboden middel

Wat is Iomax nou precies? Het zou een opvolger zijn van Ionamin Forte waar Alberto Stegeman op 11 mei 2014 ook een uitzending aan gewijd heeft. Ionamin Forte werd geproduceerd door Medeva Pharmaceuticals, het was een product als medicatie erkend door instellingen de FDA (Amerika) en EMA (Europa). Het was een zeer populair afslankmiddel, en het was voor velen ook teleurstellend dat het uit de markt is gehaald. De reden dat zij gestopt zijn is niet duidelijk, wellicht heeft het te maken met de bijwerkingen (hartkloppingen). Iomax is in tegenstelling tot Lonamin (toen) niet goedgekeurd door de FDA en EMA. Daarmee kom je in gevaar, omdat er bestanddelen in kunnen zitten die er misschien normaal niet in mogen zitten. Het actieve bestanddeel van Iomax hoort Phenterminde te zijn, helaas zitten er dus vaak andere ingrediënten in zoals onder andere speed. Iomax staat niet geregistreerd als geneesmiddel en bevat zelfs mogelijk amfetamineachtige stoffen, welke op de dopinglijst staan. Op het etiket staat ook geen volledige informatie over de samenstelling van het product. Iomax is overigens niet in Nederland te koop.

Waarschuwing

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt de consument voor afslankpillen met de naam Iomax. Het is een product dat verboden stoffen bevat, het wordt illegaal gebruikt onder sporters en mensen die willen afvallen. Er zijn veel bijwerkingen bij dit middel, bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht zijn ernstige klachten binnengekomen van mensen die dit middel hebben gebruikt voor het afvallen. Al na één tablet kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen:
  • Hartkloppingen
  • Pijn op de borst
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Opgewonden gedrag

Naast de klachten die binnenkwamen bij het NVIC zie je op fora van bodybuilders verschillende reacties over bijwerkingen. Er wordt ook dringend geadviseerd om te stoppen met het slikken van deze pillen.

Wat voor stof is Phentermine?

Phentermine is een amfetamineachtige stof, met als het verschil dat amfetamine direct door het lichaam wordt opgenomen en Phentermine gedoseerd. Het is ook eetlustremmend zoals je bij een amfetamineachtige stof kan verwachten. Phentermine wordt ook nog best vaak toegepast als middel tegen obesitas, als de gezondheid van de patiënt in gevaar komt. Phentermine wordt niet voor niets wereldwijd voorgeschreven in gevallen van obesitas, het werkt dus wel. Onder de juiste omstandigheden kan het niet alleen tot de gewenste resultaten leiden, maar hoeft dit ook geen grote risico’s voor de gezondheid te betekenen.

Psychostimulant

Phentermine is een psychostimulant, het is een groep van medicijnen die psychische functies stimuleren via het centrale zenuwstelsel. Men noemt deze ook wel ''uppers'' en het zorgt voor veel energie. Men gebruikt het om op korte termijn veel vet kwijt te raken, het onderdrukt namelijk de eetlust. Daarom zijn de effecten van het afvallen ook groot, eigenlijk verhonger je jezelf. Deze stof komt bijvoorbeeld ook voor in chocola, maar wordt vaak al bijna geheel afgebroken voordat het het bloed bereikt.

Wat doet Phentermine in je lichaam?

Phentermine beïnvloed de hypothalamus waardoor deze de bijnier stimuleert tot afgifte van noradrenaline (neurotransmitter die zorgt voor vecht- of vlucht reactie). Daarbij zorgt Phentermine voor afgifte van adrenaline, wat leidt tot afbraak van opgeslagen vet om zo energie te leveren.

Iomax werkt het zelfde als anabolen. Omdat ze verboden zijn, is er geen toezicht en omdat er geen toezicht is, heb je geen flauw idee wat er in zit. Op vele fora beschrijven mensen het gevoel dat zij 'speed' op hebben, en dat kan ook het gevolg zijn van het feit dat er wel eens speed wordt verwerkt in deze pillen. Al met al is het oppassen geblazen als iemand hier aan begint, je kan de pillen altijd laten testen mocht je het alsnog op eigen risico gebruiken.
© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speed: een partydrugSpeed: een partydrugSpeed is de straatnaam voor amfetaminen, een bekende partydrug. Mensen gebruiken het om de hele nacht te kunnen feesten.…
Drugsgebruik: Speed, algemene informatieSpeed is een drug wat gebruikt wordt in het uitgaansleven, heroïneverslaafden gebruiken het soms als extra naast de hero…
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
Speciale helm voor de speed pedelec: NTA 8776-normSpeciale helm voor de speed pedelec: NTA 8776-normEen speed pedelec is een snelle e-bike. Sinds 2017 is het verplicht om een helm te dragen wanneer je op zo'n snelle fiet…

Afvaltips voor op kantoorHet lijkt misschien lastig om afvallen te combineren met een baan waarin je moet presteren, zeker als je een zittend ber…
Omgaan met verleidingen op feest- en verjaardagenAls er iets te vieren valt, wordt dat vaak gedaan met lekker eten of een traktatie. Al die feestjes, verjaardagen, borre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.buildmybody.nl
Ince (31 artikelen)
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.