Afvaltips voor op kantoor

Het lijkt misschien lastig om afvallen te combineren met een baan waarin je moet presteren, zeker als je een zittend beroep hebt. Honger kan de concentratie verminderen en ervoor zorgen dat je sneller je geduld verliest met lastige collega’s. Maar met een paar simpele tips is het heel goed mogelijk om tijdens kantooruren toch aan je slanke lijn te werken.

Neem de tijd voor een ontbijt

Het klinkt tegenstrijdig maar regelmatig eten is erg belangrijk als je wil afvallen. Dat geldt zeker voor de eerste maaltijd van de dag, die dient om de stofwisseling na de nacht weer op gang te brengen. Begin de dag met een ontbijt waar je lang plezier van hebt, bijvoorbeeld met havermout of volkorenproducten. Die leveren, bij eenzelfde aantal calorieën, langer energie dan wit brood of cornflakes met suiker. Daardoor is de kans dat je voor de lunch behoefte hebt aan iets te knabbelen een stuk kleiner.

Koffie met….stevia

Ben je gewend om de werkdag te beginnen met een kop koffie met suiker? Probeer dan eens stevia in de koffie in plaats van suiker, tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten. De smaak is even wennen, maar daar staat tegenover dat er helemaal geen calorieën inzitten. Bovendien heeft stevia geen invloed op de suikerspiegel in het bloed waardoor je je helder en fit blijft voelen. Dit in tegenstelling tot suiker, die vaak enige tijd na inname voor een dip zorgt doordat de suikerspiegel in het bloed ervan gaat schommelen. Waardoor je in de verleiding komt om met nog meer suiker de flauwte te verdrijven.

Kom uit je bureaustoel

Op kantoor zul je meestal niet aan veel beweging toekomen, maar ook af en toe bewegen helpt om calorieën te verbranden. Daarnaast stimuleert lichamelijke activiteit de darmbeweging en daarmee een actievere stofwisseling. Hier geldt echt dat alle beetjes helpen. Met dat in gedachten is het streven om zoveel mogelijk uit je bureaustoel te komen. Dus ga vaker koffie halen voor je collega’s, neem altijd de trap en maak in de pauze een korte wandeling. Een stappenteller omdoen kan een leuke manier zijn om je te motiveren wat extra’s te lopen of er een wedstrijdje van te maken met je collega’s.

Drink voldoende

Op drukke dagen kom je er al gauw niet aan toe om regelmatig iets te drinken. Door vochttekort voel je je minder fit en grijp je eerder naar zoetigheid voor snelle energie. Probeer daarom zeker een liter vocht per werkdag te drinken. Eventueel kun je een (thermos)fles met water op je bureau zetten zodat je eraan denkt om iets in te schenken. Bijkomend voordeel is dat je maag voller aanvoelt nadat je wat gedronken hebt en je daardoor minder snel last krijgt van een hongerig gevoel.

Zorg voor een gezond 4-uurtje

Aan het einde van de werkdag, als er nog dringende deadlines gehaald moeten worden en je al een beetje honger begint te krijgen, is de verleiding vaak groot om een zoet of vet tussendoortje te nemen. Om dit voor te zijn, is het verstandig om voor voldoende gezonde alternatieven te zorgen. Neem (gedroogd) fruit, worteltjes of een extra boterham mee. Zo kun je niet alleen het werk prettig afronden maar is ook de kans groter dat je onderweg naar huis de snackbar voorbij rijdt en bij thuiskomst nog energie hebt om een verse maaltijd te koken.
© 2014 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvaltips en bewegingstips voor kattenNet als bij ons mensen komt overgewicht regelmatig voor bij katten. Overgewicht is niet alleen vervelend voor een kat om…
Timemanagement, tien tips voor meer doen in minder tijdTimemanagement, tien tips voor meer doen in minder tijdTimemanagement en meer doen in minder tijd is in de huidige samenleving heel belangrijk. Iedereen weet dat een dag maar…
Lichaamsbeweging op kantoor, oefeningen achter je bureauLichaamsbeweging op kantoor, oefeningen achter je bureauMensen met een kantoorbaan hebben nogal eens last van rugklachten, nekklachten of andere lichamelijke ongemakken. Vaak k…

Afvallen: verantwoord en blijvendAfvallen: verantwoord en blijvendVeel mensen willen afvallen. Het is wellicht herkenbaar voor iedereen. Tegenwoordig zijn er veel mensen die een 'crash'…
IOMAX: het verboden afslankpilletjeIOMAX: het verboden afslankpilletjeIomax is een (illegaal) product in pilvorm dat gebruikt wordt om af te vallen en voor extra energie. Hoe werkt het? Er i…
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.