Omgaan met verleidingen op feest- en verjaardagen
Als er iets te vieren valt, wordt dat vaak gedaan met lekker eten of een traktatie. Al die feestjes, verjaardagen, borrels en dinertjes kunnen een flinke uitdaging zijn als je probeert op gewicht te blijven. Niet alleen is de verleiding groot om toe te happen, ook de sociale druk om gezellig mee te doen weegt soms zwaar. Dus ga je “voor deze ene keer dan” overstag. Maar met een beetje handigheid kun je in veel gevallen de schade wel beperken.
Verjaardagen
Op traditionele verjaardagen waarbij het bezoek in de huiskamer is verzameld, kan het schuldgevoel om nee te zeggen makkelijk toeslaan. De gastvrouw heeft de moeite genomen om een slagroomtaart te bakken en iedereen luistert vol aandacht mee hoe jij ferm maar toch vriendelijk probeert te bedanken. Als je geen nee wil zeggen, vraag dan om een half puntje. Als je zelf jarig bent, kun je het goede voorbeeld geven door (ook) magere hapjes op tafel te zetten, bijvoorbeeld mueslikoeken of komkommerplakjes met yoghurtdip. Om het gezelschap in beweging te krijgen, stel je voor om een wandeling te maken of organiseer je een potje voetbal.
Feestjes en borrels
Tijdens een feestje of borrel is er meestal wat meer keuzevrijheid en dus voldoende gelegenheid om niet voor de ergste verleidingen te bezwijken. Je kunt voor light en alcoholvrije dranken kiezen of je biertje aanlengen met bronwater. Wat betreft de snacks is het soms iets lastiger. Zorg dat je wat gegeten hebt voordat je gaat feesten, zodat je geen honger hebt en de lekkere trek minimaal is. Als er niks verantwoords te knabbelen valt, neem dan de meest verstandige keuze. Dus liever een paar nootjes dan een handvol vette chips. Met een beetje geluk is er een goede DJ geregeld en kun je de extra calorieën meteen verbranden op de dansvloer.
Traktaties op het werk
In veel bedrijven gebeurt het met enige regelmaat dat jarige of vertrekkende collega’s op iets lekkers trakteren. Om het aantal snoepmomenten te beperken, zou je kunnen afspreken om niet ieder apart iets mee te nemen maar in plaats daarvan samen een traktatie te regelen, bijvoorbeeld met alle collega’s die in de maand juni jarig zijn. Is degene die trakteert iemand met wie je niet zoveel hebt samengewerkt, overweeg dan om alleen even langs te lopen voor een felicitatie en het gebak links te laten liggen. Pas op als er naast je bureau een schaal met chocolaatjes of koekjes wordt neergezet. Plaats deze liever uit het zicht zodat er je niet continue weerstand aan hoeft te bieden.
Het feestmaal
Ook een kerst- of ander feestdiner kun je overleven zonder kilo’s aan te komen. Bied aan om een gezond gerecht mee te nemen. Als het diner in buffetvorm is, bekijk dan wat er op tafel staat voordat je opschept. Concentreer je op de vis, groente, salade en fruit en laat de gebakken aardappeltjes, pasta en sauzen links liggen. Neem van alles een kleine portie en stop met eten als je vol zit. Alcohol is een bron van loze calorieën en verslapt de wil om te letten op wat je eet, dus wees er voorzichtig mee. Organiseer je zelf een etentje en is er veel over? Geef de gasten dan de restjes mee zodat je de volgende dag niet alles alleen opeet.
Maar het beste advies voor alle gelegenheden is om je aandacht op het feest te richten. Praat bij met mensen die je lang niet gezien hebt, luister eens naar je grootouders die herinneringen ophalen of leef je uit op de dansvloer. Geniet van het gezelschap en de sfeer en je zult merken dat de verleiding om te zondigen minder groot zal zijn!
© 2014 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is snoepen een verslaving?Is suiker net zo verslavend als alcohol? Wat zijn de effecten op de hersenen als we veel zoetigheid eten? Waarom snoepen…
Niet een dieet volgenOvergewicht is voor veel mensen een groot probleem, een gezond eet/leefpatroon (dieet) ook langere tijd echt na leven is…