Niet een dieet volgen

Niet een dieet volgen Overgewicht is voor veel mensen een groot probleem, een gezond eet/leefpatroon (dieet) ook langere tijd echt na leven is moeilijk. Vaak hebben we goede voornemens, plannen om echt te beginnen met een gezond eet/leefpatroon (dieet), maar het ook daadwerkelijk volgen van een dieet en/of een gezond voedingspatroon vereist veel discipline en aanpassingen in je huidige eet/leefpatroon. Keer op keer opnieuw beginnen, telkens het na korte tijd opgeven om vervolgens weer in het oude eet/leefpatroon terug te vallen. Goede motivatie en een andere kijk op de feiten kunnen je helpen om dit oude verkeerde eet/leefpatroon voorgoed achter je te laten. Heel veel mensen hebben een jaren lange strijd met de weegschaal, dan weer wat kilo's eraf en dan weer meerdere kilo's erbij, het zogenaamde jojo-effect. We denken dat we goed gemotiveerd zijn en houden ons netjes aan het geadviseerde eet/leefpatroon (dieet), maar al snel is er weer een reden om hier van af te stappen. Vervolgens vervallen we weer in het oude en slechte eetpatroon/leefgewoonten. Dit kan wel jaren lang zo doorgaan en elke keer denk je weer opnieuw te beginnen met je gezonde eet/leefpatroon (dieet), maar er zijn altijd weer omstandigheden/gebeurtenissen in het leven die dan weer een reden zijn om te stoppen met het voorgenomen gezonde eet/leefpatroon (dieet). Een teleurstelling zorgt er weer voor dat je vervalt in de oude slechte eet/leefgewoonten. Dit kan soms jaren doorgaan met als gevolg dat je steeds zwaarder wordt. Op een gegevens moment maakt het je niets meer uit en laat je de goede voornemens om een gezond eet/leefpatroon (dieet) te volgen los, wordt onverschillig, en ga juist meer eten en verval je weer in het oude en slechte eet/leefpatroon. Met als gevolg dat je weer zwaarder wordt en de moed opgeeft, dit is dan weer een goede reden om nog meer te eten en zo gaat het maar door. Dit verkeerde eet/leefpatroon moet worden doorbroken. Vaak hebben we wel goede voornemens, maar vaak blijft het ook daarbij. Het realiseren van een goed voornemen is vaak moeilijk.

Goede voornemens.

 • Maandag ga ik beginnen
 • Op 1 januari ga ik beginnen
 • De zomer komt eraan ik ga beginnen
 • Ik heb een trouwerij dus ik ga beginnen
 • Ik ga binnenkort echt beginnen
 • Ik ben aan het verzinnen welk dieet ik ga beginnen
 • Een dieet is lastig maar ik ga toch echt beginnen
 • Ik wacht op informatie over dat dieet en dan wil ik gaan beginnen

Ook ontkennen we vaak dat we te veel eten of willen het probleem niet onder ogen zien. De meeste mensen met overgewicht weten vaak zelf wat ze verkeerd eten en wanneer. Eten meestal op een verkeerd tijdstip en dan vaak ook nog de verkeerde dingen die niet gezond zijn, veel vet en/of suiker.

Ontkennen

 • Zoveel eet ik niet
 • Ik weet niet waar ik dik van wordt
 • Ja die paar dingetjes, daar zit het niet in
 • Ik let in grote lijnen op mijn eten
 • ja die ene keer dat ik wat neem
 • Ik eet haast nooit wat verkeerd

Dit herkennen we allemaal, maar zolang je blijft ontkennen en het probleem niet zelf onder ogen wilt zien is en blijft het moeilijk om echt een goed en gezond eet/leefpatroon(dieet) te volgen. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent naar jezelf, want je hebt er uiteindelijk alleen jezelf mee.

Belangrijk

Je moet het echt zelf willen, en je moet het ook zelf doen, maar ook voor jezelf doen. Afvallen moet je niet doen voor de buitenwereld maar voor jezelf, zodat je jezelf beter gaat voelen, het is beter en gezonder voor je lichaam en geest. Belangrijk, probeer het gezonde eetadvies en het gezonde leefpatroon niet te zien als een dieet, maar als een andere leefwijze. Ga niet elke dag op de weegschaal staan maar weeg één keer per week op een vast tijdstip en dezelfde dag van de week. Het is niet belangrijk hoeveel gewicht je per week verliest en hoelang je erover doet om je streefgewicht te bereiken. Het belangrijkste is om goed gemotiveerd te zijn en vooral goed gemotiveerd te blijven. Volhouden en niet je motivatie te laten beïnvloeden door invloeden van buitenaf met als doel het bereiken van je streefgewicht. Denk vooral op langere termijn, een dieet waarmee je kilo's per week afvalt door honger te lijden is niet lang vol te houden, en de kans is groot dat je al weer snel in de oude en slechte eet/leefgewoonten terug valt. Zie het dieet als een manier van gezond eten en leven, niet zozeer als een echt dieet.

Als je dit op deze manier bekijkt heb je veel minder het idee dat je met een dieet bezig bent. Het is dan minder moeilijk om deze gezonde leefwijze te volgen, maar de kans dat je het veel langer vol houdt is ook groter. Ook als je een keer je boekje te buiten gaat is dat geen probleem, want één verkeerde maaltijd is nog geen verkeerde week. Natuurlijk mis je bepaalde dingen die je altijd lekker vindt, maar probeer daar iets anders voor in de plaats te vinden wat je ook lekker vindt en goed in je nieuwe en gezonde eet/leefpatroon (dieet) past. Voordat je begint met een dieet, maakt niet uit welk dieet, is het belangrijk dat je overlegt met je huisarts. Niet ieder dieet is voor iedereen geschikt. Bepaal in overleg met je huisarts en/of dieetadviseur een streefgewicht dat ook echt te realiseren is.

Dieet

Het maakt niet uit welk dieet of gezond eet/leefpatroon je gaat volgen. Maar bij elk dieet geldt dat als je de regels niet volgt, die bij dat desbetreffende dieet, gezond eet/leefpatroon horen, het niet het gewenste resultaat zal geven. Probeer een dieet en/of een gezond eet/leefpatroon te vinden die het beste past bij je huidige leefgewoonte, dit kost je minder moeite en zorgt dat je langer gemotiveerd blijft. Dit is een belangrijke factor bij elk dieet, twee of drie weken een dieet volgen is niet zo moeilijk maar langere tijd is vaak moeilijk en lastig. Kijk niet naar hoe vaak het volgen van een dieet in het verleden is mislukt, maar kijk naar voren en doe het gewoon, als je het zelf echt wil kan het ook.

Begin met een nieuw en gezond eet/leefpatroon. Zie het niet als een echt dieet, probeer vooral dit nieuwe en gezonde eet/leefpatroon voor langere tijd te volgen. Maak het je eigen, op een manier dat het zoveel mogelijk in je huidige leven past. Het zal op deze manier minder moeite kosten om het ook daadwerkelijk te doen en ervoor zorgen dat je het makkelijker een langere tijd kunt volhouden.
© 2014 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…

Omgaan met verleidingen op feest- en verjaardagenAls er iets te vieren valt, wordt dat vaak gedaan met lekker eten of een traktatie. Al die feestjes, verjaardagen, borre…
Zin en onzin over voeding en diëtenZin en onzin over voeding en diëtenDe meeste mensen weten het wel, maar de verleiding is zo groot dat we al die dingen die niet goed voor ons zijn, toch to…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.