Lijnvriendelijk wonen
Slanke mensen richten hun keuken anders in dan mensen met overgewicht, zo concludeert gedragseconoom en voedingspsycholoog Brian Wansink in zijn boek 'Slim by design'. Wansink observeerde het eetgedrag van honderden mensen, terwijl ze thuis waren. Niet de mate van zelfdiscipline blijkt het verschil te maken tussen een gezond gewicht en overgewicht, maar de verhouding tot de omgeving.
De eerste stap: inspectie van de keuken
Wie wil afvallen is geneigd om naar de sportschool te gaan, maar misschien is het beter om thuis blijven en je keuken eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Kijk eens rustig rond, wat valt je op? Welke producten liggen op ooghoogte en welke zijn juist verstopt? Hoe groot zijn de borden en glazen in je kast? En hoe gezellig is je keuken eigenlijk? Het zou zomaar kunnen dat het veranderen van je keuken de sleutel is naar een gezondere en slankere levensstijl.
Maak de keuken niet te gezellig
De woonkeuken als hart van het huis: dat klinkt gezellig. Helaas is het niet goed voor de lijn. Uit het onderzoek van Wansink uit 2015, blijkt dat mensen die hun keuken enkel gebruiken om in te koken, gemiddeld slanker zijn dan de knusse woonkeukentypes, die uren per dag in hun keuken bivakkeren. Haal die tafel en comfortabele stoelen dus maar uit de keuken en verplaats ze naar een ander vertrek.
Ruim op
Uit hetzelfde onderzoek van Wansink blijkt dat mensen in een rommelige omgeving 45% meer snacken dan mensen in een opgeruimde omgeving. Rommel zorgt namelijk voor stress en stress zorgt ervoor dat je meer gaat eten en eerder ongezonde keuzes maakt. Zorg er dus altijd voor dat je keuken netjes is.
Laat de pannen staan op het fornuis
Pannen op tafel maken het aantrekkelijk om nog een tweede (of derde) keer op te scheppen. Wanneer de pannen op het fornuis blijven staan is de stap groter om nog eens wat te nemen. Bewaar restanten liever in de vriezer voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken, of eet ze de volgende dag als voedzame lunch.
Gebruik kleine borden en smalle glazen
Wie kleine borden gebruikt zal automatisch minder opscheppen. Wie kleine glazen gebruikt zal minder drinken. Op een kleiner bord lijkt dezelfde portie namelijk optisch groter. Hetzelfde geldt voor vloeistof in een glas: hoe smaller het glas, des te meer je denkt te drinken. Doordat je onbewust denkt al veel te hebben gegeten of gedronken, zul je eerder het gevoel hebben vol te zitten en dat is natuurlijk precies wat we willen!
Zet ongezonde voeding uit het zicht
Stel je eens voor dat er een heerlijke taart pontificaal op de keukentafel staat. Wedden dat je eerder geneigd bent om steeds weer een stuk te nemen? Zien doet immers eten. Zorg er daarom voor dat al dat lekkers goed opgeborgen is (of dat het helemaal niet in huis is, dat is natuurlijk nog beter). Het beste is om snacks en snoep in een aparte voorraadkast of kelder te bewaren, of te verpakken in aluminiumfolie. Hoe verder weg, des te minder geneigd je zult zijn om ernaar te grijpen.
Zet gezonde voeding juist in het zicht
Een mooie schaal vol kleurig fruit, een grote pot met walnoten: zorg ervoor dat ze zichtbaar in je keuken staan. Wanneer je omringd bent door gezonde opties is het makkelijker om hiervoor te kiezen. Zet in je koelkast schaaltjes met gesneden groentes en prop de deuren vol met hardgekookte eieren. Verstop ongezonde snacks in aluminiumfolie, zodat je deze niet direct ziet bij het openen van de koelkast. Kortom: maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!