Afvallen: krachttraining en cardio

Afvallen: krachttraining en cardio Afvallen, velen van ons willen wel wat kilo's kwijt. Bij afvallen rijzen de vragen: wat is de beste manier, hoe kan ik blijvend afvallen. Dat zijn goede vragen. Bij afvallen is het ook belangrijk dat ons lichaam niet aan stevigheid verliest! Door krachttraining of cardio is het goed haalbaar om blijvend af te vallen en een mooi stevig lichaam te behouden (of te krijgen). Krachttraining en cardio zijn welbekend bij mensen die naar de sportschool gaan. Velen, meestal vrouwen, maken meer gebruik van cardio. Krachttraining is vaak een ondergeschoven kindje. Dit is jammer! Want krachttraining, je spiermassa opbouwen, is een zeer goede methode om een goed gevormd lichaam te krijgen dat aan stevigheid niets te wensen overlaat. Bij afvallen gaat het er heel erg om, de juiste methode te kiezen om niet van de regen in de drup te vallen.

Veel afvallers willen snel gewicht verliezen en daar zijn de meeste diëten dan ook op gericht. Fout, fout, fout. Het gaat immers om het verliezen van vet. Je wilt afvallen door vet te verbranden. Maar vaak wordt er niet gekeken waar de verloren kilo's uit bestaan. Helaas, vaak bestaan ze uit vocht en erger nog: uit spierweefsel. Als dit het geval is, komt de afvaller op een punt waarbij hij/zij zich afvraagt: waarom val ik niet meer af? Het lichaam kijkt wel uit, om meer af te vallen. Meer afvallen, betekent nog meer roofbouw, dus het lichaam houdt vast wat er gegeten wordt. Na het lijnen, krijgt men de kilo's er zonder problemen weer bij. Bovendien, hoewel je bent afgevallen is het enige voordeel dat je ziet dat je wat dunner bent geworden en dat je lichaam met kleren aan er dunner uitziet. In werkelijkheid, door de verkeerde manier van afvallen en doordat je een aanslag op je spierweefsel hebt gepleegd, is je lichaam er niet mooier opgeworden. Hoewel in dunnere versie, is je lichaam allesbehalve stevig en ziet je vel er ouder en slapper uit.

Wanneer je goed wilt afvallen, zorg er dan in eerste instantie voor dat je de juiste verhouding vet, eiwitten en koolhydraten per dag neemt en dat je voldoende maaltijden eet. De juiste verhoudingen zijn normaal gesproken: 20% vet, 55% koolhydraten en 25% eiwitten. En ga aan krachttraining doen!

Krachttraining is een fijne manier om te zorgen dat je spierweefsel in goede staat blijft tijdens het afvallen. Veel mensen klagen over een trage verbranding. Wanneer je je spierweefsel verbrand, afbreekt zal je verbranding vanzelf trager worden. Want het zijn de spieren (in goede vorm en getraind) die zorgen voor een lekkere en snelle verbranding. Zelfs als je niets doet, verbruiken je spieren energie.

Angst om te gespierd te worden

Vooral vrouwen zijn bang om door krachttraining er te gaan uit zien als mini- Arnold Schwarzeneggertjes. Onzin. Als vrouw wordt je niet heel gespierd van krachttraining. Zelfs voor een man is het moeilijk om door krachttraining zichtbare spieren te krijgen. De heren die er zichtbaar gespierd uitzien doen er veel voor: droogtrainen, uitgekiende voeding (en véél voeding, want er is veel eten voor nodig om spieren te kweken) en soms gebruiken ze anabolen. Dames die er zichtbaar gespierd uitzien, zien er zo uit door het gebruik van anabolen. Dus dames: je lichaam rijst echt niet de pan uit door krachttraining. Wel maakt krachttraining je lichaam veel strakker. Het lichaam verbrandt vet, geen spieren!

Krachttraining is leuk!

Krachttraining is heerlijk om te doen, en je voelt hoe goed het is voor je lichaam. Het is fijn om bijvoorbeeld je lage rugspieren te trainen en te merken dat je rugklachten een stuk minder zijn. Dat je mooier staat, door een betere houding. Het is ook fijn om sterker te zijn, als je iets moet sjouwen bijvoorbeeld. Je moet ervoor zorgen dat het niet saai is, dus niet altijd hetzelfde doen en het niet bij hetzelfde gewicht houden. Wissel af, en streef ernaar om zwaardere gewichten te gebruiken. Verleg je grenzen, en maak het uitdagend voor jezelf. Je krijgt een mooi strak lichaam, veel energie en verbrand calorieën op een vrij makkelijke en fijne manier. Ook maakt je lichaam door de training endorfinen aan waardoor je een beter humeur zult hebben. Maar zeer belangrijk is: doordat je je spieren vormt, opbouwt, verbrand je meer calorieën en zélfs wanneer je allang klaarbent met de training en lekker thuis op de bank zit verbrand je nog calorieën! Hoe meer vet je hebt in je lichaam, hoe groter de kans dat je nog vetter wordt: want je verbranding is zeer traag. Hoe meer ontwikkelde spieren: hoe meer vet je verbrand, want de verbranding is lekker vlot. De positieve werking is te merken, na een training blijf je de hele dag een fijn tintelend gevoel houden. Je voelt je zeer energiek.

Eerst krachttraining dan cardio

Om op de juiste manier af te vallen, doe je eerst krachttraining voordat je met cardio begint. Bij krachttraining worden er vooral koolhydraten verbrand. Deze zijn opgeslagen in de spieren en de lever als glycogeen. Glycogeen is een belangrijke brandstof voor het lichaam. Wanneer je begint met cardio in plaats van met krachttraining, dan verbruikt je lichaam glycogeen. Pas na twintig minuten gaat je lichaam over tot het verbranden van vet. Dat betekent dat je je de eerste twintig minuten tijdens cardio uit de naad werkt, maar eigenlijk voor niks. Er is nog geen vet verbrand. Bovendien heb je je glycogeen opgemaakt wanneer je met krachttraining begint. Dat is jammer, want glycogeen heb je nodig om goed te presteren. Het maakt dat je uithoudingsvermogen goed is. Je merkt dus als je toegekomen bent aan de krachttraining dat je minder goed presteert, dat je moe en misschien slap bent, waardoor je door de krachttraining niet veel zult verbranden. Slimmer is het dus om te beginnen met krachttraining als je je glycogeenvoorraad nog hebt. Je zult je krachttraining goed (met kracht!) kunnen doen. Wanneer je klaar bent met de krachttraining heb je je glycogeenvoorraad verbruikt. Zodoende verbrand je dus effectief vet, wanneer je cardio gaat doen.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?Vetverbranding, hoe verbrand je sneller vetten en calorieën?Getrainde spieren zorgen voor een snellere en effectievere vetverbranding. Wie calorieën wil verbranden zorgt voor getra…

Afvallen met vetverbranders en sportAfvallen met vetverbranders en sportTe veel eten geeft overgewicht of te veel kilo's. Een gemakkelijke manier voor gezonde mensen om ,,overgewicht’’ kwijt t…
Afvallen: eigen werkbare methode (geen dieet) mét resultaatAfvallen en dieeten zijn onderwerpen waar veel mensen druk mee bezig zijn. Bij veel mensen komen de kilo’tjes er langzaa…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.