Het Hartstichting dieet

Het Hartstichting dieet Je zou denken dat het Hartstichting dieet bedacht is door de Nederlandse Hartstichting omdat de naam dit doet vermoeden, maar niets is minder waar. De Nederlandse Hartstichting heeft helemaal niets met het Hartstichting dieet te maken. Overigens is de Nederlandse Hartstichting niet blij met de benaming van dit dieet omdat het voor hartpatiënten geen geschikt dieet is en dus ook niet overeenkomt met de ideeën van de Nederlandse Hartstichting

De werking van het Hartstichting dieet

Het Hartstichting dieet is een dieet die van korte duur is. Gedurende drie dagen krijg je tot 900 calorieën per dag binnen. Indien je je hieraan kunt houden is het mogelijk om 4,8 kg in 3 dagen kwijt te raken. Het lijkt zo mooi maar verval je na dit dieet weer in je oude eetpatroon dan komen de kilo's er weer extra hard aan. Reken dus niet op een lange termijn effect op het gewicht. Doordat je met dit dieet een grote hoeveelheid vet binnenkrijgt is het zeer slecht voor het hart en de bloedvaten. Door grote hoeveelheden vet kunnen de aders dichtslippen waardoor het hart te weinig zuurstof krijgt en dit kan een hartinfarct tot gevolg geven, of in het ergste geval zelfs een hartstilstand.

Voordelen van het Hartstichting dieet

Helaas zijn er meer nadelen dan voordelen aan het Hartstichting dieet. Het enige voordeel wat ik kan noemen is dat je in zeer korte termijn veel gewicht kunt verliezen. En dat is natuurlijk de doelstelling van elk dieet.

Nadelen van het Hartstichting dieet

Doordat men minder eet, leidt dit automatisch tot een vermindering van het aantal voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben wij nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Het dieet mist veel vitamines en mineralen. Een gebrek aan vitamines en mineralen kunnen vermoeidheidsklachten, hoofdpijn en een verminderde weerstand tot gevolg hebben. Bij dit dieet verbrand je niet veel omdat je lichaam te weinig eten binnenkrijgt om te verbranden. Wanneer je vervolgens in je oude eetpatroon vervalt, zal de verbranding nog steeds heel laag zijn. Dit brengt tot gevolg dat je sneller aankomt dan hiervoor het geval was en zorgt dan weer voor het bekende jojo effect.

Ben je na het lezen van dit artikel toch enthousiast geworden om dit dieet te volgen, volg dan onderstaand driedaags menu strikt op. Er mag absoluut niet van dit menu afgeweken worden om tot het gewenste resultaat te komen. Let er wel op dat je voldoende drinkt.

Het driedaagse Hartstichting dieet

1e dag

Ontbijt:
 • 1 geroosterde bruine boterham
 • 2 lepels pindakaas
 • 1 halve grapefruit en koffie of thee

Lunch:
 • 1 bruine geroosterde boterham
 • 60 gram tonijn (uitgelekt in eigen nat)

Diner:
 • 95 gram kipfilet of rosbief
 • 120 gram sperziebonen
 • 120 gram gekookte bieten
 • 1 klein appeltje
 • 120 gram vanille-ijs

2e dag:

Ontbijt:
 • 1 geroosterde boterham met een gekookt eitje
 • 1 halve banaan

Lunch:
 • 120 gram hüttenkäse of magere kwark of cottage cheese
 • 5 crackers

Diner:
 • 3 blikworstjes
 • 120 gram broccoli
 • 60 gram wortels
 • 1 halve banaan
 • 60 gram vanille ijs

3e dag:

Ontbijt:
 • 5 crackers
 • 1 klein appeltje
 • 100 gram cheddar

Lunch:
 • 1 geroosterde boterham met een hard gekookt eitje

Diner:
 • 120 gram bloemkool
 • 120 gram gekookte bieten
 • 60 gram tonijn
 • 1 halve part meloen
 • 60 gram vanille-ijs

Bij dit dieet kan het voorkomen dat je een hongerig gevoel krijgt op de momenten dat je niks mag eten, indien dit voorkomt neem dan koffie of thee zonder suiker en zonder melk.
© 2009 - 2020 Becyn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hart- en vaatziekten: opsporing en behandelingHet schrikwekkende van hart- en vaatziekten is dat ze dikwijls totaal onverwachts optreden bij mensen die daarvoor nog g…
Hart-en vaatziektenHart-en vaatziektenSymptomen, vrouwen, doodsoorzaak, cijfers, behandeling. Hart-en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Vooral mensen va…
Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?In Nederland is het volgen van een dieet erg populair. Zo is het koolhydraatarme dieet, of ook wel Low carb dieet genoem…
Het DASH dieet tegen hoge bloeddruk, diabetes en obesitasHet DASH dieet tegen hoge bloeddruk, diabetes en obesitasMet één dieet afkomen van hoge bloeddruk en overgewicht? Daarbij de kans op diabetes, nierstenen, kanker en hart- en vaa…

Alli, de werkingAlli, de werkingMontignac, Sonja bakker, het brooddieet, bloedgroependieet, eat clean, alle diëten zijn al aan ons voorbij gegaan. De ni…
Somatoline Afslankcrème: Werkt afslanken met deze kuur echt?Als we de reclames op TV mogen geloven belooft de Somatoline Cosmetic afslankcrème echte wonderen te verrichten. Zo zou…

Reageer op het artikel "Het Hartstichting dieet"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Shoshannah, 02-10-2014 16:37 #9
Als het diet niet goed is, waarom stond het dan in een boekje van de Hartstichting? En volgens mij stond er : GEZONDE VOEDING boven het recept. Goed: Ik doe al jaren dit 'dieet' en het werkt wel: Als je kleren wat krap zijn gaan zitten, of er moeten nodig wat kilootjes af. Het is in het begin wel wennen (net een soort vasten), maar het helpt en ga na de 3 dagen vooral niet schrokken. Probeer veel groente, vis, eieren, wat vlees (als je dat lust), quinoa en andere gezonde dingen te eten. Ik ben wel een paar keer gestopt omdat je lichaam aan het 'dieet' gaat wennen en je niks meer afvalt. 4 keer per jaar is prima. Verder sport ik (niet tijdens die 3 dagen- vanwege de verminderde calorieën).

Ingrid, 28-06-2014 11:34 #8
Ik ben allergisch voor fruit. Aardbeien, banaan, mango, papaja mag ik wel. Kan ik appel vervangen voor een ander fruit?

Betty Quarré, 16-01-2014 08:11 #7
Omdat ik allergisch ben voor vis, is mijn vraag waar ik de tonijn door kan vervangen.

Mary Schetters, 15-07-2013 14:24 #6
Lust beslist geen eieren wat kan ik daar voor in de plaats nemen?
graag uw antwoord hierop

met vr.gr. M.schetters

Babs, 08-07-2013 21:00 #5
Kan iemand mij misschien vertellen wat voor crackers er bedoelt worden?
En welke soort meloen je moet nemen?

Als je het dieet zo strikt moet volgen lijkt me dat ook wel van belang!

Kaatje, 08-06-2013 12:44 #4
Wat een gelul die beschrijving over vet. Alleen de pindakaas bevat vet, de rest valt wel mee! Kipfilet moet je bakken in vet, maar dat lijkt me niet zo bijzonder. De Tonijn moet in water zijn. En van 3 worstjes uit blik zullen ook je adres niet dichtslippen!
Ik heb dit dieet vaker gedaan. Ideaal om even snel wat kilootjes er af te werken. En ik ben er ook nooit ziek van geworden alleen hongerig, maar ja dat is bij elk dieet. Veel drinken haalt het hongergevoel wel wat weg!

Sonja Haan, 11-06-2012 12:49 #3
Ik begrijp de uitleg niet wat betreft dat dit dieet veel vet zou bevatten, wat dus schadelijk is voor hart en bloedvaten, zoals hierboven wordt omschreven.
Gaarne reactie

Hansje, 16-03-2012 20:27 #2
Ik heb dit jaren geleden gedaan, volgens mij toe 3 gaen dieet, 4 dagen gewoon, en toe nog eens 3 dagen dieet… en daarna was ik ziek! Maar ik ben nu zo wanhopig dat ik het binnenkort weer ga doen als ik een paar vrije dagen heb, ik begin nu wel met extra vitamines en echinaeforce te pakken want ik wil wel slank worden maar niet ziek. En wat betreft dat vet ik dit dieet… volgens mij eet ik als ik niet lijn nog ongezonder! ik laat over een aantal weken wel weten of ik het gedaan heb of niet (en de eventuele resultaten)

A. Devries, 05-01-2012 18:54 #1
Als ik dat zo zie
staat niet bij welke crekkers.en welke
tonijn in olie of water
als dit help dan wil ik dat graag doen
ben tezwaar en dan gaat me chrolesterol om hoog, en dat wil ik naaar beneden hebben
want heb al eens hartinfarkt ge had

Infoteur: Becyn
Gepubliceerd: 06-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!