Het drie dagen dieet

Op het internet en in tijdschriften circuleren verschillende variaties van het drie dagen dieet. Die beloven je telkens een gewichtsverlies tot 4 kg en meer in slechts drie dagen. Dit heeft dan ook veel weg van een crashdieet. Maar is dit wel realistisch?

De oorsprong van het drie dagen dieet

De oorsprong van dit dieet zou terug gaan tot de jaren tachtig en sindsdien in tal van versies bestaan, waarvan vaak al of niet terecht wordt beweerd dat ze zijn aanbevolen door diëtisten en dokters. Dit dient echter wel met argusogen bekeken te worden. Dit dieet is steeds erg populair geweest omdat het kan helpen op erg korte tijd net dat beetje extra af te slanken om alsnog in dat ene kledingsstuk te passen. In de meeste versies van dit drie dagen dieet komt het er op neer dat je overdag veel tonijn en groenten moet eten en roomijs ´s avonds. maar er bestaan tal van variaties op dit patroon. Er bestaat een versie die vraagt om enkel water te drinken gedurende de eerste dag. Op de tweede dag mag je fruit eten en vruchtensap drinken en op de derde dag mag je alleen fruit eten en groentesap drinken. Deze versie van het dieet is echter niet zonder risico omdat men hierbij onmogelijk in de buurt komt van een voedselinname van minimum 1000 kcal per dag, hetgeen zonder meer ongezond is. Hieronder vind je de beschrijving van de meest populaire versie van het dieet, die bovendien ook een stuk gezonder en realistischer is.

Dag 1

Bij het ontbijt drink je zwarte koffie of thee. Het ontbijt zelf bestaat uit een halve appelsien, een sneetje wit brood met 1 eetlepel confituur. Als je graag suiker in je koffie hebt kan je dit vervangen door kunstmatige zoetstof op basis van aspartaan. Je kan de appelsien eventueel uitpersen en als fruitsapje drinken. Op de middag mag je terug een sneetje wit brood eten. Dit keer beleg je dit met verse tonijn of tonijn uit blik. Opnieuw mag je een zwarte koffie drinken of thee. Als avondmaal mag je 3 gram mager vlees eten ( kip of kalkoen ) met 1 kop bonen en 1 kop wortelen. Als dessert mag je dan een appel eten en 2 bolletjes vanille-ijs. Er bestaan tegenwoordig vetarm roomijs met tot 30% minder vet. Het spreekt voor zich dat dit de voorkeur krijgt. Je mag enkel water drinken tijdens of na de maaltijd.

Dag 2

Als ontbijt mag je een gekookt ei eten met 1 sneetje wit brood en een halve banaan. Ook nu mag je enkel zwarte koffie of thee drinken. Tijdens de lunch mag je 2 sneetjes wit brood eten met tonijn. Als je geen tonijn lust of in huis hebt, mag je deze eventueel vervangen door kaas. Als avondmaal mag je weer 3 gram mager vlees eten. Je mag er dit keer wel een sneetje brood bij eten en 1 kopje broccoli en 1 kopje wortelen. Als dessert mag je de andere helt van de banaan eten die nog overbleef van het ontbijt en 1 bolletje vanille roomijs. Er mag ook nu enkel water gedronken worden.

Dag 3

Als ontbijt mag je 1 snee wit brood eten met een sneetje kaas en een appel. Ook vandaag enkel zwarte koffie of thee. Op de middag mag je enkel een gekookt eitje eten met een sneetje brood en een tas koffie of thee. Op de laatste avond mag je een snee brood met tonijn ( of kaas ) eten, met 1 kopje wortelen en 1 kopje bloemkool. Als dessert mag je meloen eten met 1 bolletje roomijs. Er is geen vermelding van de hoeveelheid meloen. Je mag gerust tot een halve meloen opeten, al is het beter niet te overdrijven.

Tot 4 kilo minder met het drie dagen dieet

Er bestaan tal van variaties op dit dieet, maar steeds komen het tonijn en het roomijs terug. Het is vooral belangrijk om al deze maaltijden zuiver te eten, zonder boter of margarine, zout, suiker of kruiden. De groenten mogen eventueel gekookt worden in een beetje water. Het brood is best wit brood. Je kan ook aan je bakker naar brood vragen zonder zout. Dit dieet zou ons in staat moeten stellen op drie dagen meerdere kilos te verliezen omdat de combinatie van de diverse voedingswaren langs de ene kant bijdragen tot een verbeterde vetverbranding en langs de andere kant zorgen voor een verminderde inname van calorieën. Na de drie dagen dien je terug over te gaan naar je gewone eetpatroon, zonder plots overdreven te gaan eten.

Laat je niets wijsmaken

Dit dieet heeft als voordeel dat je op enkele dagen tijd, snel meerdere kilos kan verliezen. Dit kan van pas komen als je een feestje gepland had, maar net niet meer in je jurk blijkt te geraken. Dit is echter geen uitgebalanceerd dieet dat je veelvuldig kunt herhalen of langer dan drie dagen kan of mag volhouden. Waarschijnlijk is zelfs de belangrijkste reden van je plotse gewichtsverlies, het verminderen van de hoeveelheid vocht in je lichaam. Het risico is ook niet onbestaande dat je na het feestje waarvoor je dit dieet was begonnen, weer evenveel kilos bent bijgekomen, als je in de dagen ervoor was verloren. Het spreekt ook voor zich dat je enkel aan dat dieet mag beginnen als je gezond bent en mentaal stabiel. Pas dit dieet zeker niet toe tijdens of vlak na een zwangerschap of tijdens de periode van borstvoeding. Het is ook best een aanzienlijke periode te laten alvorens je het drie dagen dieet nog eens herhaald.
© 2009 - 2022 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 kilo afvallen in 5 dagen - Het crashdieet5 kilo afvallen in 5 dagen - Het crashdieetWanneer je veel kilo’s wil afvallen in een korte tijd, biedt het crashdieet misschien wel een mogelijkheid voor jou. In…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
De zin en onzin van een crashdieetEen crashdieet klinkt als dé oplossing om binnen korte termijn even dat overschot aan kilo's weg te werken, waardoor je…

Alles wat je wil weten over Weight WatchersWeight Watchers is het grootste commerciële programma voor gewichtsverlies in de wereld. Het dieet is gebaseerd op het t…
Afvallen? Begin bij je hoofdAfvallen? Begin bij je hoofdHet is zo makkelijk gezegd: afvallen, je moet het gewoon doen. Maar hoe verander je je eetpatroon als alles in je systee…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.