Alles wat je wil weten over Weight Watchers

Weight Watchers is het grootste commerciële programma voor gewichtsverlies in de wereld. Het dieet is gebaseerd op het tellen van calorieën en het meten van porties van een normaal voedingspatroon. Weight Watchers is de grootste, maar is het ook de beste?

De geschiedenis

Meer dan 25 miljoen mensen hebben reeds deelgenomen aan het Weight Watchers programma dat oorspronkelijk is gestart in de woonkamer van een huisvrouw met overgewicht in Queens, in de Verenigde Staten. Jean Nidetch vond het moeilijk om gemotiveerd te blijven na ongeveer 10 kg verloren te hebben in een dieetprogramma dat was opgesteld door haar dokter. Ze kreeg een groep bij elkaar om bij haar thuis regelmatig te praten over hun eet- en leefgewoonten. Twee jaar later, in 1963, richtte Nidetch het bedrijf Weight Watchers op. De vraag naar haar programma overtrof evenwel de verwachtingen. In 1978 werd het bedrijf opgekocht door HJ Heinz Company, die onderzoek deed naar verbeteringen in het programma en zelfs een lijn van dieetvoedingsmiddelen introduceerde voor supermarkten. Op heden zijn daar ook boeken en een eigen magazine bijgekomen en is de organisatie met meer dan 29000 kantoren in 29 landen, wereldwijd gevestigd en gekend.

De filosofie

De fundamentele boodschap van Weight Watchers is "meer bewegen, minder eten". Maar het programma onderscheid zich vooral door de unieke instrumenten die leden worden aangeboden om gemotiveerd te blijven. Je kan op twee manieren aan het Weight Watchers programma mee doen. Je kan ofwel wekelijks de bijeenkomsten bijwonen, of het programma volgen vanachter je computer. De bijeenkomsten duren ongeveer 50 minuten en worden geleid door een getraind lid van de organisatie die zelf eerder kilos heeft verloren met behulp van het programma en met succes haar gewicht heeft kunnen standhouden. Na je inschrijving zal je proberen een gewichtsverlies van 10% te bereiken. Indien dit eenmaal is bereikt, zal er een definitief doelgewicht worden vastgelegd, op basis van je lengte, geslacht en leeftijd. Via het internet is het nu ook mogelijk het programma te volgen zonder naar de wekelijkse bijeenkomsten te gaan. Het programma komt op hetzelfde neer, maar je mist wel de motivatiekracht van de groep en de verantwoording die je er moet afleggen. Deze methode is wel maar de helft zo duur.

Punten tellen

De bijeenkomsten bieden een combinatie van voedingsleer, methoden om je eetgedrag te veranderen en geeft tips ter motivatie. Tegenwoordig kan je kiezen tussen twee strategieën, waarbij de ene veel strenger is dan de andere. Bij de standaard aanpak kent men punten toe per portie van elke voedselsoort. De punten zijn gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, vezels en vet in het voedsel. Een punt is ongeveer gelijk aan 50 calorieën. Er bestaat een database van punten voor de meest voorkomende voedingsmiddelen. Aan de hand van een simpele puntencalculator kan eventueel de puntwaarde afgelezen worden van het etiket op voedingsmiddelen die niet in de database staan of als je de database niet bij je hebt. Iedereen krijgt zijn dagelijkse hoeveelheid punten toegewezen aan de hand van het doel dat werd opgesteld bij de inschrijving. Men kan dan eten wat men wil, zolang men maar binnen het aantal punten blijft. Dit komt er op neer dat men weinig vlees mag eten, veel groenten en fruit en een redelijke hoeveelheid koolhydraten.

Streng diëten

je kan ook beslissen om een strenger dieet te volgen en dan geeft Weight Watchers je een lijst met toegelaten levensmiddelen. Zij kunnen dan zonder punten te tellen, min of meer onbeperkt eten van die lijst. Dit is erg eenvoudig bij het winkelen, maar er is dan ook minder variatie bij het eten. Voor welke aanpak je ook kiest, alles draait om motivatie. Bij elk bezoek aan een bijeenkomst zal je worden gewogen en de kleinste successen worden in groep gevierd. Men krijgt een erkenning voor elke 2 kg die men verliest en voor elke 4 maand dat men naar de bijeenkomsten komt. Eenmaal je het streefgewicht hebt bereikt krijg je een gratis levenslang lidmaatschap. Maar als je terug meer dan 1 kg bijkomt, zal je terug moeten betalen voor het bijwonen van de bijeenkomsten.

Sporten

Lichaamsbeweging wordt sterk aangemoedigd door Weight Watchers, maar is geen verplicht onderdeel van het programma. Wanneer je sportactiviteiten doet, kan je wel punten verdienen die je dan vrij kan besteden aan voedsel. Men probeert de leden aan te moedigen tot 10000 stappen per dag. Bij alles is het de bedoeling om slechte eet- en levensgewoonten af te leren en nieuwe gewoonten aan te leren voor de rest van het leven.

Voordelen

Bij Weight Watchers kan je blijven eten wat je gewoon bent en speciale supplementen zijn nooit verplicht. Het is zeker niet overdreven duur en mogelijkheid tot succes is verzekerd. Je betaald enkel voor de sessies die je nodig hebt, de nazorg is gratis en je dient nooit te betalen voor extra´s Je zal wekelijks ongeveer 0,5 tot 1 kg verliezen. Het programma is uitgebreid en de drempel laag, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Het programma is bovendien veilig en ondersteund door de medische wereld.

Nadelen

Voor veel mensen is de sfeer bij de bijeenkomsten te Amerikaans. Er kunnen geen kinderen onder de 10 jaar aan deelnemen en geen zwangere vrouwen. Ook mensen die minder dan 2,5 kg van hun doelgewicht zitten, worden geweigerd. Alsook mensen met eetstoornissen zoals boulimie, worden voor dit programma steeds geweigerd.
© 2009 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Weight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers is een bekende methode voor als je wilt afvallen. Bij Weight Watchers mag je alles eten wat je wilt, maa…
Het Weight Watchers dieetHet Weight Watchers dieetEr bestaan vandaag de dag veel diëten. Zoveel, dat je soms niet meer weet welke je moet kiezen als je wilt afvallen d.m.…

Het Bernstein dieet voor mensen met diabetesHet Bernstein dieet of het diabetes dieet, bevat een lage hoeveelheid koolhydraten en een hoog vetgehalte en is ontwikke…
Het drie dagen dieetOp het internet en in tijdschriften circuleren verschillende variaties van het drie dagen dieet. Die beloven je telkens…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.