Het Bernstein dieet voor mensen met diabetes

Het Bernstein dieet of het diabetes dieet, bevat een lage hoeveelheid koolhydraten en een hoog vetgehalte en is ontwikkeld voor mensen met suikerziekte of diabetes. Dit dieet kent nogal wat tegenkanting vanuit de medische wereld, daar de meeste reguliere diëten die reeds meer dan vijftig jaar worden toegepast, juist voorschrijven om meer koolhydraten in te nemen en minder vet.

De oorsprong van het dieet

Het dieet is ontwikkeld door endrocrinoloog Richard K. Bernstein die zelf een diabetespatiënt was van het type 1. Hij publiceerde dit dieet voor het eerst in een boek in 1997 en was een onderdeel van een volledig programma om een normale bloedsuikerspiegel te bereiken. Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline is een hormoon dat nodig is om suiker, zetmeel en andere voedingsmiddelen om te zetten in energie. Insulineresistentie gaat vaak samen met ander gezondheidsproblemen, zoals hoge cholesterol, hoge bloeddruk en zelf hartaanvallen. Wanneer je meerdere van deze symptomen tegelijkertijd hebt, spreekt men van het insulineresistentie syndroom.

De logica van Bernstein

Bij Bernstein werd reeds op zijn twaalfde diabetes vastgesteld. Hij kreeg een standaard dieet voorgeschreven met veel koolhydraten en weinig vet. Vijfentwintig jaar lang is hij dit dieet blijven volgen, terwijl zijn toestand bleef verslechteren en tal van complicaties opdoken. Zo kreeg hij regelmatig aanvallen ten gevolge van een lage bloedsuikerspiegel, maar ook hoofdpijn en vermoeidheid. Veel van die bijwerkingen zouden volgens hem voortkomen uit de injecties met hoge dosissen insuline in combinatie met de vele koolhydraten uit het dieet. Diabetici gebruiken een koolhydraatrijk dieet om hun bloedsuikerspiegel te verhogen. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog wordt kan dit worden teruggebracht met een insuline-injectie. Bernstein begon op zichzelf te experimenteren door zijn hoeveelheid injecties met insuline te verdubbelen en te minderen met de inname van koolhydraten. Omdat hij de bijwerkingen zag verminderden, ging hij geleidelijk aan zijn dieet en zijn insuline-injecties bijregelen door ettelijke keren per dag zijn bloedsuikerspiegel te meten. Door zijn dieet te verfijnen zag hij stilaan zijn gezondheid verbeteren en bereikte hij een min of meer constante bloedsuikerspiegel.

Bernstein en de wetenschap

Gedurende jaren heeft hij getracht de medische wereld van zijn bevindingen te overtuigen in de hoop zo andere diabetici te kunnen helpen. Dit echter zonder succes. In 1983 gaf Bernstein zijn baan op als ingenieur en opende een eigen praktijk in New York. Zijn boek werd gepubliceerd in 1997. Bernstein is geen voorstander van de specifieke strikte verhouding van de drie belangrijkste voedingsgroepen, met name eiwitten, vetten en koolhydraten. Hij stelt dat je vijf tot acht maal per dag je bloedsuikerspiegel dient te meten omdat er gewoon geen objectieve manier bestaat om vast te stellen hoe een bepaald voedingsmiddel zich gaat gedragen in het lichaam van de patiënt.

De drie basisregels van het Bernstein dieet

Ten eerste dien je alle voedingsmiddelen te negeren die suiker bevatten, want dat zijn snel werkende koolhydraten. Dit is in eerste instantie suiker zelf, maar ook de meeste zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood en pasta, granen en aardappelen. Ten tweede mag je niet meer koolhydraten innemen dan die dat kunnen werken met de insuline die ingespoten dient te worden of die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. De bloedsuikerspiegel mag dus niet stijgen na de maaltijd. Als de bloedsuikerspiegel stijgt of daalt na de maaltijd zal je het gebruik van koolhydraten moeten aanpassen. Ten derde dien je te stoppen met eten als er geen hongergevoel meer aanwezig is. Het is de kunst om de tafel niet met honger te verlaten, maar evenmin te lang door te blijven eten.

Wel en niet

De gevaren voor diabetici zit in zogenaamde suikerarme of suikervrije voedingsmiddelen. Zaken die ten alle tijden vermeden dienen te worden door diabetici is johannesbrood, honing, sacharose, glucose, lactose, sorbitol, dextrine, levulose, sorghum, dextrose, maltodextrine, stroop, dulcitol, maltose, fructose, mannitol, xylitol, xylose en melasse. Deze lijst wordt immers steeds langer omdat fabrikanten steeds inventiever worden. Deze ingrediënten kunnen plotse schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Voedingsmiddelen die Bernstein zeer sterk afraad zijn ontbijtgranen, snoep, koekjes, gebak, aardappelen, tortilla chips, popcorn, melk, fruit en fruitsappen, tomaten, wortelen, bonen, verpakte soepen en de meeste "suikervrije" dieetproducten. Wat je dan weer wel mag eten zijn vlees, vis, gevogelte, eieren, tofu, sojaproducten, kaas, boter, room, yoghurt en pudding.

De voordelen van het diabetes dieet

Het Bernstein dieet draait volledig om het zo stabiel mogelijk krijgen van de bloedsuikerspiegel en zo mogelijke complicaties te voorkomen. Ook patiënten met overgewicht kunnen gewicht verliezen met dit dieet. De voordelen van het dieet werden bewezen door een studie die hierover liep tussen 1983 en 1993, hetgeen tot nu toe de meest grootschalige studie bij diabetici ooit was. Uit de studie bleek dat de kans op bepaalde bijwerkingen, zoals zenuwaandoeningen, oogziekten en nierziekten, met meer dan 50% werd verminderd. De critici blijven echter beweren dat het dieet te rijk is aan vet en dat de voeding niet voldoende is uitgebalanceerd om ook gezond te zijn.

Het Bernstein diabetes boek

Dit boek is voorlopig nog niet in een Nederlandstalige versie verkrijgbaar. Je kan het wel bestellen op Amazone via volgende link. Succes!
© 2009 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Hollywood beautysecrets - VermagerenHeb je zin om minimum 5 tot 10 kilo te vermageren op slechts enkele weken tijd, maar weet je niet hoe? Wil je slank en f…
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…

Afslanken met SwitzoAfslanken met Switzo‘Switzo je ideale lichaamsgewicht’ is een afslankmethode die uitsluitend bestaat uit natuurlijke bestanddelen. De method…
Alles wat je wil weten over Weight WatchersWeight Watchers is het grootste commerciële programma voor gewichtsverlies in de wereld. Het dieet is gebaseerd op het t…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.