Dik of dun, voel je lekker en gezond

Dik of dun, voel je lekker en gezond Omdat overgewicht ook langzaam maar zeker zijn intrede in Nederland heeft gedaan, en we niet meer alleen kunnen lachen om de documentaires over die enorme Amerikanen, heeft de regering ook gemeend iets te moeten doen. De televisiezenders zijn er inmiddels ook op ingesprongen en inmiddels begint het op een hype te lijken. Of dit goed is, is maar de vraag. Het obsessieve eten of juist niet kan tot meer excessen leiden, want we worden er op dagbasis mee geconfronteerd via voorlichtingsspots, televisieprogramma’s, promo dvd’s in de drogisterij en noem maar op. Feit is wel dat er een bewustwordingsproces moet zijn en dat begint inmiddels vastere vorm te krijgen.

Bewustwording

De bewustwording dat het goed is je te realiseren wat je op dagbasis door je mond gaat, is belangrijk. Noem het het onderhoud van je lichaam, noem het genieten van goed eten, maar het feit blijft dat alles wat je eet iets met je lichaam doet. Goed en fout.

Iedereen kent de schijf van vijf en we weten ook allemaal dat we dit op dagbasis binnen moeten krijgen. Er zijn verder allerlei vitaminepreparaten die helpen de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wat we niet weten of ons niet genoeg realiseren is het feit dat in samengestelde producten van alles kan zitten wat niet goed is.

Er zijn maar weinig mensen die op de verpakking – nog in de winkel – kijken wat er nu daadwerkelijk in een samengesteld product zit. Zo is jaren door menigeen het tussendoor soepje genuttigd als daadwerkelijk tussendoortje en als je goed kijkt blijkt er erg veel zout in te zitten. Niet goed voor je lichaam dus. De repen die energie geven, zijn alleen suikerbombardementen voor je lichaam en geven je snel even een boost, om het suiker niveau in je lichaam even later als een bezetene te laten dalen. Slecht voor je lichaam dus.

Gezonde voeding

Maar wat kan je dan wel eten, vraagt menigeen zich af. In principe alles, maar met mate. En blijf je bezig houden met de schijf van vijf. Groenten en fruit zijn altijd goed, enkele keren per week vette vis en vul dit aan met kip of rundvlees. Maar alles met mate. Verse soep met kip of vlees en verse groenten zijn altijd goed. En af en toe een rood wijntje is ook prima.

Kaas is prima, maar moet je 48+ kaas (of meer) eten? Huttenkase, verse geitenkaas of lekkere pittige 20+ kaas is tegenwoordig overal te koop en veel gezonder.
Als je toch wat wilt snacken denk dan na wat je eet. Verse ongezouten noten zijn, een handje of wat, per keer absoluut niet slecht. Popcorn kan ook nog prima, maar sla niet door in het weg slaan van een heel bakje nootjes of popcorn. Maar bijvoorbeeld een koekje bij de koffie is slechter dan een stukje pure chocolade (> 70% cacao) en ben voorzichtig met je koolhydraten (tenzij je intensief sport of juist wat kilo’s erbij wilt krijgen). Je krijgt vanuit andere producten al heel veel koolhydraten binnen en dan kan het ontbijt ook prima met magere yoghurt of kwark en vers fruit als maaltijd dienen. Lekker, gezond en een prima start van de dag.

Bewegen

Elke dag een half uur is de norm en belangrijk om de normale conditie te houden, maar wil je wat gewicht kwijt, zal het iets intensiever moeten. De een gaat hardlopen, de ander gaat met hulp de sportschool in en weer iemand anders doet zijn dagelijks dingen net iets intensiever (tuinieren, traplopen, fietsend boodschappen doen of op visite etc.). Maar geforceerd iets gaan doen wat je niet vol kunt houden, om wat voor reden dan ook, gaat niet werken. De kans dat je daarna weer terugvalt, is erg groot en de kans dat je dan ook weer in gewicht aankomt, is nog groter. Zoek naar wat haalbaar is ook voor de toekomst en zorg dat je voldoende gedisciplineerd bent dat je dat ook volhoudt.

Balans

Waar de een kampt met ondergewicht kampt de ander, en dat zijn er helaas erg veel, met overgewicht. Vanwege deze consumptiemaatschappij hebben we dit onszelf aangedaan, met uitzondering van degene die door medicijngebruik of ziekte zwaar zijn geworden, en we zullen het dus ook zelf weer terug moeten draaien. Maar zolang ook die slechte voeding gekocht wordt, zal deze geproduceerd blijven worden en komt het op onszelf aan om sterk genoeg te zijn de weerstand te bieden die nodig is. Soms met een beetje hulp en soms kan je het alleen.

Doorslaan in iets is nooit goed, de balans zoeken in dat wat je eet, hoe je je beweegt en waar je je prettig bij voelt blijft nu eenmaal het belangrijkste. Maar het begint bij bewustwording en dat lijkt steeds beter te gaan.

Lees verder

© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Gezond en verantwoord eten kan ook lekker zijnGezond en verantwoord eten kan ook lekker zijnWe zijn op wat voor manier dan ook, bezig met ons lichaam, onze voeding, onze verzorging etc. Maar het diëten gaat voor…
Gezonde voeding is belangrijkWe hebben er allemaal de mond vol van ‘gezonde voeding’, want Nederland wordt te dik. Toch gaan de hamburgers, frieten e…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…

Voeding bij krachtsportVoeding bij krachtsportEiwitpreparaten, proteïn shakes , aminozuurpreparaten en nog een paar andere, dat zijn de voornaamste producten waar men…
10 extreme en bizarre diëten10 extreme en bizarre diëtenBen je ervan overtuigd dat het nemen van dieetpillen en drugs, het zich uithongeren en urenlang sporten tot de categorie…

Reageer op het artikel "Dik of dun, voel je lekker en gezond"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 17-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!