Gezond en verantwoord eten kan ook lekker zijn
We zijn op wat voor manier dan ook, bezig met ons lichaam, onze voeding, onze verzorging etc. Maar het diëten gaat voor veel mensen nog radicaal mis, en waarom? Toch het strenge lijnen wat maar tot een x-moment volgehouden wordt, is het dat verantwoorde voeding niet lekker genoeg is?
Mindset
Hoe dan ook, voor menigeen gaat het lijnen te snel weer mis. Een dieet heeft dan ook alleen maar zin als je er volledig achter staat en je weet hoe je de vertaalslag gaat maken, zodra je op je streefgewicht zit. Want afvallen is een, maar op het streefgewicht blijven is twee … en zeker zo moeilijk. Eigenlijk moet er dus een mindset plaatsvinden, anders eten, bewegen en eigenlijk zeggen we daarmee dat het leefpatroon anders moet.
Nu is bewegen voor menigeen al een lastige, maar als je bijvoorbeeld een medestander hebt, die enkele malen per week mee gaat hardlopen, een stuk gaat fietsen of mee de fitnessruimte in gaat, is dat een groot voordeel. Zie het als een stok achter de deur dat je de activiteit onderneemt en als je eenmaal het ritme hebt, is het wel zo prettig als je de beweging ook als prettig gaat ervaren. Goed voor lichaam en geest.
Verantwoord eten
Maar het eten is net zo belangrijk en gezond en verantwoord eten heeft voor velen nog het imago van minder lekker en saai. Maar niets is minder waar, want verantwoorde voeding is meer dan alleen wat dieetproducten eten en al helemaal geen shakes als vervanging van de maaltijd.
Verantwoord eten is je realiseren wat er door je mond naar binnen gaat, wat het met je lijf doet en waar de balans ligt. Daarmee dus ook gesteld dat als je een mens van een wijntje bij het eten bent, je dit ook moet doen. Het heeft geen zin om dit te laten staan, terwijl je het wijntje zo lekker en gezellig vindt. Het volhouden op de lange duur komt in het gedrang als je op een dergelijke manier eten en drinken uit je patroon weg gaat halen.
Een wijntje bij het eten is prima en bij voorkeur rode wijn, want dit is nog goed ook.
Koolhydraten, vetten en eiwitten
De balans, de schijf van 5 of hoe je het noemen wilt … we weten allemaal waar het voor is en balans in voeding, in werk en privé en eigenlijk in alles wat je doet, is belangrijk. Maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die tot dik maken aan kunnen zetten. Alleen maar slechte vetten binnen krijgen is verkerd, maar dat weten we inmiddels wel en gaan we al bewuster mee om.
Zo zijn goede koolhydraten (niet de snelle suikers in snoep etc.) belangrijk, maar je kweekt snel een overschot. Dat overschot komt door het simpele feit dat er al zoveel koolhydraten in allerlei producten zit en je het in de 3 maaltijd ook nog eens tot je neemt. Koolhydraten worden bij niet gebruik, net als vet overigens, opgeslagen in je lichaam. Als je veel sport zijn de koolhydraten dus prima, want je lichaam verbruikt ze voor de bewegingen van het lichaam, maar als je niet intensief sport dan slaat je lichaam het op en resulteert uiteindelijk in een gewichtstoename.
Koolhydraten als boosdoener?
Er zijn allerlei diëten gebaseerd op bovenstaande en wat er dan in een eerste fase van diëten gebeurt, is dat je geen koolhydraten naar binnen mag krijgen en je lichaam de koolhydratenreserves dus in je lichaam op gaat maken. Hiermee begint het afvallen. Als je iets dergelijks gaat doen is het goed in ogenschouw te nemen, dat je lichaam niet zonder kan en je dus jezelf niet koolhydraten vrij moet maken. Alleen de reserves moeten aangesproken worden. Langzaam stabiliseer je de hoeveelheden koolhydraten die je tot je neemt, maar dit zal op een lager pitje blijven dan de normale hoeveelheden aan brood, rest, aardappelen, pasta etc. je tot je nam.
Eet eens wat anders en vervangen een broodmaaltijd met:
- gekookte of gebakken eieren (omelet of roerei)
- salades (sla of broccoli met bloekool) met kaas (bijv. geitenkaas), cherrytomaatjes, paprika en pijnboompitjes
- magere yoghurt of kwark met vers fruit.
- Atkins roggebrood (zonder koolhydraten) met 20+ kaas, kip of rosbief
De avondmaaltijd kan met veel minder koolhydraten af en als je hier wat extra groenten voor in de plaats neemt ben je veel beter bezig. Neem rustig je stukje vlees (liever geen varkensvlees) of vis en wat je bakt is beter te doen in olijfolie of vloeibare bakboter.
Als je iets wilt snacken, neem dan popcorn, amandelen of ongezouten gemengde noten. En zoals gezegd kan er prima een wijntje bij, maar altijd in beperkte mate.
Conclusie
Alles bij elkaar kunnen we stellen dat het om de verandering gaat in je leefpatroon. Nadenken wat je eet, wat minder koolhydraten en andere lekkere en gezonde vervangers zoeken en bewegen. Daarmee niet gesteld dat je je hele leven om moet gooien, maar daar wat aanpassingen brengen die het vorenstaande kunnen realiseren en waarbij je je er nog steeds prettig bij voelt is belangrijk om het vol te houden. Je hebt tenslotte maar een lichaam te onderhouden.