Gezond en verantwoord eten kan ook lekker zijn

Gezond en verantwoord eten kan ook lekker zijn We zijn op wat voor manier dan ook, bezig met ons lichaam, onze voeding, onze verzorging etc. Maar het diëten gaat voor veel mensen nog radicaal mis, en waarom? Toch het strenge lijnen wat maar tot een x-moment volgehouden wordt, is het dat verantwoorde voeding niet lekker genoeg is?

Mindset

Hoe dan ook, voor menigeen gaat het lijnen te snel weer mis. Een dieet heeft dan ook alleen maar zin als je er volledig achter staat en je weet hoe je de vertaalslag gaat maken, zodra je op je streefgewicht zit. Want afvallen is een, maar op het streefgewicht blijven is twee en zeker zo moeilijk. Eigenlijk moet er dus een mindset plaatsvinden, anders eten, bewegen en eigenlijk zeggen we daarmee dat het leefpatroon anders moet.

Nu is bewegen voor menigeen al een lastige, maar als je bijvoorbeeld een medestander hebt, die enkele malen per week mee gaat hardlopen, een stuk gaat fietsen of mee de fitnessruimte in gaat, is dat een groot voordeel. Zie het als een stok achter de deur dat je de activiteit onderneemt en als je eenmaal het ritme hebt, is het wel zo prettig als je de beweging ook als prettig gaat ervaren. Goed voor lichaam en geest.

Verantwoord eten

Maar het eten is net zo belangrijk en gezond en verantwoord eten heeft voor velen nog het imago van minder lekker en saai. Maar niets is minder waar, want verantwoorde voeding is meer dan alleen wat dieetproducten eten en al helemaal geen shakes als vervanging van de maaltijd.

Verantwoord eten is je realiseren wat er door je mond naar binnen gaat, wat het met je lijf doet en waar de balans ligt. Daarmee dus ook gesteld dat als je een mens van een wijntje bij het eten bent, je dit ook moet doen. Het heeft geen zin om dit te laten staan, terwijl je het wijntje zo lekker en gezellig vindt. Het volhouden op de lange duur komt in het gedrang als je op een dergelijke manier eten en drinken uit je patroon weg gaat halen.

Een wijntje bij het eten is prima en bij voorkeur rode wijn, want dit is nog goed ook.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

De balans, de schijf van 5 of hoe je het noemen wilt we weten allemaal waar het voor is en balans in voeding, in werk en privé en eigenlijk in alles wat je doet, is belangrijk. Maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die tot dik maken aan kunnen zetten. Alleen maar slechte vetten binnen krijgen is verkerd, maar dat weten we inmiddels wel en gaan we al bewuster mee om.

Zo zijn goede koolhydraten (niet de snelle suikers in snoep etc.) belangrijk, maar je kweekt snel een overschot. Dat overschot komt door het simpele feit dat er al zoveel koolhydraten in allerlei producten zit en je het in de 3 maaltijd ook nog eens tot je neemt. Koolhydraten worden bij niet gebruik, net als vet overigens, opgeslagen in je lichaam. Als je veel sport zijn de koolhydraten dus prima, want je lichaam verbruikt ze voor de bewegingen van het lichaam, maar als je niet intensief sport dan slaat je lichaam het op en resulteert uiteindelijk in een gewichtstoename.

Koolhydraten als boosdoener?

Er zijn allerlei diëten gebaseerd op bovenstaande en wat er dan in een eerste fase van diëten gebeurt, is dat je geen koolhydraten naar binnen mag krijgen en je lichaam de koolhydratenreserves dus in je lichaam op gaat maken. Hiermee begint het afvallen. Als je iets dergelijks gaat doen is het goed in ogenschouw te nemen, dat je lichaam niet zonder kan en je dus jezelf niet koolhydraten vrij moet maken. Alleen de reserves moeten aangesproken worden. Langzaam stabiliseer je de hoeveelheden koolhydraten die je tot je neemt, maar dit zal op een lager pitje blijven dan de normale hoeveelheden aan brood, rest, aardappelen, pasta etc. je tot je nam.

Eet eens wat anders en vervangen een broodmaaltijd met:
  • gekookte of gebakken eieren (omelet of roerei)
  • salades (sla of broccoli met bloekool) met kaas (bijv. geitenkaas), cherrytomaatjes, paprika en pijnboompitjes
  • magere yoghurt of kwark met vers fruit.
  • Atkins roggebrood (zonder koolhydraten) met 20+ kaas, kip of rosbief

De avondmaaltijd kan met veel minder koolhydraten af en als je hier wat extra groenten voor in de plaats neemt ben je veel beter bezig. Neem rustig je stukje vlees (liever geen varkensvlees) of vis en wat je bakt is beter te doen in olijfolie of vloeibare bakboter.

Als je iets wilt snacken, neem dan popcorn, amandelen of ongezouten gemengde noten. En zoals gezegd kan er prima een wijntje bij, maar altijd in beperkte mate.

Conclusie

Alles bij elkaar kunnen we stellen dat het om de verandering gaat in je leefpatroon. Nadenken wat je eet, wat minder koolhydraten en andere lekkere en gezonde vervangers zoeken en bewegen. Daarmee niet gesteld dat je je hele leven om moet gooien, maar daar wat aanpassingen brengen die het vorenstaande kunnen realiseren en waarbij je je er nog steeds prettig bij voelt is belangrijk om het vol te houden. Je hebt tenslotte maar een lichaam te onderhouden.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Afvallen: Dr. Atkins dieetHet Dr. Atkins dieet is een al wat ouder dieet waarbij weinig koolhydraten en veel vet en eiwitten worden gegeten. Het d…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…

Afvallen met Caralluma van LumaslimCaralluma fimbriata, een soort cactus, is een product dat gebruikt wordt om af te vallen door hongergevoel en eetlust te…
Fabels over BuikvetFabels over BuikvetAls je traint om je buikvet te verminderen, zodat je een wasbordje kunt blootleggen, dan ga ik je nu onthullen waarom je…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.