Afvallen: Dr. Atkins dieet

Het Dr. Atkins dieet is een al wat ouder dieet waarbij weinig koolhydraten en veel vet en eiwitten worden gegeten. Het dieet kan een blijvende oplossing zijn voor mensen die kampen met overgewicht en levert snel resultaat. Het dieet bestaat uit vier fasen.

Dr. Atkins en zijn ideeën

Dr. Robert C. Atkins (1931-2003) was een hartspecialist uit New York, die gespecialiseerd was in het behandelen van mensen met overgewicht. Hij ontwikkelde een heel eigen dieet, dat lijnrecht tegenover de - ook nu nog - gangbare diëten stond. Volgens de theorie van Atkins zou je onbeperkt eiwitten en vetten mogen eten, maar het eten van koolhydraten moet zoveel mogelijk beperkt worden.

Wat hieraan ten grondslag ligt, is dat Dr. Atkins ervan uit ging dat overgewicht veroorzaakt wordt door een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline is hierbij de grote boosdoener. Door een onjuist evenwicht tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline worden er onnodig veel vetreserves aangemaakt en ontstaat een vermoeid en hongerig gevoel, met overgewicht als gevolg. Door het niet of beperkt eten van koolhydraten uit de voeding wordt de bloedsuiker gestabiliseerd, de insulineproductie verlaagd en om af te vallen het belangrijkste; de vetreserves worden aangesproken en het lichaam gaat vet verbranden.

Bij het Atkins dieet wordt niet zo zeer een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Als je net begint met het dieet mag je zelfs helemaal geen koolhydraten eten. Dit levert wat tegennatuurlijke situaties op. Je mag bijvoorbeeld wel gebakken ei met spek eten, maar brood, aardappelen en rijst zijn taboe. In het beginstadium van het dieet moet je zelfs een glaasje sinaasappelsap weren.

Fase 1, het introductiedieet

De eerste fase van het Atkins dieet duurt 14 dagen en is bedoelt om je aan het dieet te laten wennen en de vetverbranding op gang te brengen. In deze periode eet je maximaal 20 gram koolhydraten per dag. Dit maximale aantal koolhydraten zit in de groenten die toegestaan zijn tijdens deze periode. Wel mag je onbeperkte hoeveelheden vet en eiwitten eten, zoals kip, vlees kaas, boter en eieren. Doordat je lichaam geen koolhydraten aangeboden krijgt om te verbranden, begint het al snel vet te verbranden. Voordat je begint met de eerste fase van het dieet is het verstandig een bezoek aan de huisarts te brengen om de beginwaarden van je bloeddruk en cholesterol te bepalen.

Fase 2, continue gewichtsverlies

Tijdens de tweede fase werk je toe naar je streefgewicht. De hoeveelheid koolhydraten wordt heel geleidelijk aan opgebouwd. Dit kan bijvoorbeeld met noten of fruitsoorten met weinig koolhydraten zoals aardbeien. Het kan zijn dat het afvallen stopt, dit komt omdat dan weer te veel koolhydraten ingenomen zijn en dan zal je dat moeten verminderen. Als het streefgewicht bijna bereikt is, kan er worden overgegaan naar de derde fase.

Fase 3, Pre handhaving

Deze derde fase is een voorbereiding op de laatste week en fase: de handhavingfase. Het afvallen gaat langzaam en één of twee keer per week kan een product met een hoog koolhydraatgehalte gegeten worden, zoals een aardappel of rijst. Zodra het streefgewicht bereikt is kan je overgaan op meer gevarieerde producten, maar het eten van suikerproducten is nog steeds verboden. Neemt je gewicht weer toe, verminder dan opnieuw de hoeveelheid koolhydraten, zodat de vetverbranding weer toeneemt. Het gaat dus steeds om de balans tussen de vetverbranding en het eten van koolhydraten.

Fase 4, Handhaving

In deze fase heb je de balans gevonden tussen op gewicht blijven en het eten van koolhydraten. Je zal wel even goed moeten zoeken naar menuís die het op gewicht blijven ondersteunen. Er zijn speciale Atkins kookboeken en ook op internet zijn genoeg recepten te vinden. Kom je toch weer aan, ga dan terug naar fase twee.

De nadelen van het Atkins dieet

Het Atkins dieet werkt waarschijnlijk omdat de balans tussen koolhydraten en vet verstoord wordt. Door het ontbreken van de koolhydraten kunnen de vetten niet volledig worden afgebroken. Er komen restanten van de afbraak, ketonlichamen vrij, dit heet ketose. In princiepe is hier niks ergs aan, maar voor mensen met diabetes of nierklachten is dit gevaarlijk. Het wordt hen aangeraden het Atkins dieet niet te volgen.

Koolhydraten zijn ook een bron van energie. Omdat bij het Atkins dieet de inname van koolhydraten beperkt wordt is vermoeidheid een veel voorkomende bijwerking. Ook hoofdpijn, diaree en obstipatie kan voorkomen.

Een voordeel van het Atkins dieet is dat het afvallen vrij snel gaat. In de eerste zes maanden blijken de resultaten opzienbarend. Na een jaar echter zijn er nauwelijks nog verschillen met andere diëten die goed volgehouden worden. Veel deskundigen geven er de voorkeur aan om niet te snel te gaan met afvallen en voor hen is het Atkinsdieet dus niet de eerste keuze. Ook is de levenstijl die het Atkins dieet met zich meebrengt een bezwaar. Het is een minder gezonde optie omdat je nogal wat verzadigde vetzuren opneemt. Wel is met onderzoeken aangetoond dat mensen die een koolhydraadarm dieet volgen niet meer kans lopen op hart- en vaatziekten.

Het wordt aan iedereen aangeraden gedurende het hele dieet voedingssupplementen in te nemen, om zo de vitaminen en mineralen die niet in de voeding zitten aan te vullen.
© 2011 - 2023 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: dieetproductenAtkins dieet: dieetproductenHet Atkins dieet kan aangevuld worden met diverse dieetproducten welke je kunnen helpen bij het afvallen. Er zijn Atkins…
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…

Stackers: de afslankpil die werktStackers: de afslankpil die werktStackers zijn afslankpillen die al jaren op de markt zijn er in verschillende versies te koop zijn. De reden dat ze al z…
Proteïne / eiwitten dieet - wel zo gezond?mijn kijk opProteïne / eiwitten dieet - wel zo gezond?Heden ten dage bestaan er verschillende soorten diëten. Van het ziekenhuisdieet tot het Dr. Frank dieet. De vraag blijft…
Bronnen en referenties
  • http://www.atkinsdieet.nl/
  • http://www.dieetwijzer.com/atkins_dieet.html
  • http://www.gezonderafvallen.nl/page/222/dr-atkins-dieet-adkins.html
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.