Pure chocola - dure chocola?

Pure chocola - dure chocola? Pure chocola is plotseling een eet-hype geworden. In pure chocola zouden bijzondere voedingsstoffen zitten. De commercie is daar al bovenop gesprongen en verkoopt speciale chocola, die koud is geperst om alle goede eigenschappen te bewaren. Waar gaat de hype over? Is het allemaal de moeite waard?

Chocolade

De cacaoboon:

Cacaobonen groeien aan een cacaoboom in de warme landen rond de evenaar. De cacaoboom bloeit het hele jaar door met kleine reukloze witte en roze getinte bloemetjes. (50.000 tot 100.000 bloemetjes per boom.) Van alle cacaobloemetjes groeien er maar ongeveer 20 tot 30 bloemetjes uit tot vruchten die de vorm hebben van een kleine, dikke komkommer.
Het groeiproces duurt vier tot acht maanden. Cacaobonen, die zich in de cacaovrucht bevinden zijn wit van kleur en hebben een zure smaak.

Geschiedenis van cacao in Europa :
Tijdens zijn vierde wereldreis in 1502 zag Columbus mensen in Nigaragua cacaobonen eten. Hij was de eerste Europeaan die de cacaobonen mee naar Europa nam. Pas in 1521, toen de Spaanse Hernando Cortez Mexico veroverde, werd de cacaoboon
door Europa ontdekt.
De Azteken roosterden de bonen en de Spanjaarden namen die handelswijze over. Omdat de cacaobonen normaliter een bittere smaak hadden deden de Spanjaarden er suiker bij.
In Zuid-Amerika was de reeds bekende cacaoboon behalve een ingrediënt voor een drank, ook een betaalmiddel. Als voorbeeld: een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf 100 .
Vanwege de prijs werd chocolade alleen door de hele rijken gegeten.

De cacaoboon:

De cacaoboon is erg voedzaam
 • 50 procent van de boon bestaat uit vet,
 • ongeveer 25 procent bestaat uit koolhydraten (waaronder suikers)
 • proteínen,
 • water
 • mineralen als kalk, ijzer en magnesium in.
 • vitaminen A, B1, B2 en B6
 • natuurlijke amfetamine (dat een stimulerend effect heeft).
 • Ook bevatten cacaobonen flavenoïden (anti-oxidanten)

De gezonde effecten van cacao:

Uit onderzoek is gebleken dat flavonoïde de aders wijder maakt.
Verder wordt de antioxidant geassocieerd met een verlaagde kans op ouderdomsziekten, kanker en hart -en vaatziekten. Flavonoïde zit ook in wijn, fruit, (groene) thee en in uien. Pure chocolade bevat echter meer flavonoïden dan rode wijn, zelfs meer dan groene thee.
Echte chocolade bestaat uit cacao, dat serotonine en fenylethylamin bevat. Deze stoffen werken stresswerend en bezitten anti-depressieve eigenschappen.

De hype van het (dure) cacao of chocolade eten

Chocolade is allang niet meer zo duur als het in de vorige eeuwen was. Ook had het lange tijd zijn aantrekkingskracht in de Westerse wereld verloren omdat het door het aanwezige natuurlijke hoge percentage vet beschouwd werd als een pure dikmaker.
Dit laatste is geen loze gedachte: als er aan cacao veel suiker, andere zoetmakers zoals honing, noten en melk wordt toegevoegd dan verandert de reep of de bonbon inderdaad in een soort caloriebom.

De laatste jaren is het imago van chocolade iets veranderd: men heeft de goede eigenschappen van de cacaoboon herontdekt.
Vooral de aanwezigheid van anti-oxidanten is in de veranderende wereld van de voedingssupplementen een goede reden om cacao een 'opsteker te geven. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: niet alle chocolade is hetzelfde.
 • de chocolade moet bestaan uit ongeveer 70 procent echte cacao,
 • alleen pure chocolade wordt verondersteld de anti-oxiderende eigenschappen te hebben
 • witte chocolade en melkchocolade hebben niet de anti-oxiderende eigenschappen van pure chocolade.

De nieuwe 'gezonde chocolade'

Het mag geen verbazing wekken dat handige commerciële merken zijn begonnen om de nieuwe hype ten aanzien van het eten van chocolade uit te buiten. Er zijn momenteel chocoladeprodukten op de markt gekomen die helemaal inwerken op de gezondheids-gevoelens van de goedgelovige consument.
 • De 'gezonde' chocolade' wordt verkocht voor 80-120 Euro per kilo.
 • De chocolade wordt in minimale doses verpakt, zodat de indruk wordt gewekt dat de consument er 'lang' mee voortkan.
 • Vaak wordt gesteld dat de chocolade 'koud geperst' is waardoor er minder anti-oxidanten verloren gaan.
 • Op de verpaking worden speciale eigenschappen ten aanzien van deze cacao gesuggereerd.

De nieuwe chocolade een 'scam'? (bedriegerij)

80-120 Euro p/kg versus 25-40 Euro p/kg

De sites op het Internet zijn legio waar consumenten zich afvragen of de nieuwe, peperdure chocolade (80-120 euro p/kg) een handig soort van bedriegerij is. Tot nog toe moest daar altijd ontkennend op geantwoord worden, want de prijzige chocolade bevat namelijk dezelfde of iets betere eigenschappen als de 'gewone' pure chocolades (72 procent cacao of meer) van gerenommeerde merken als bijvoorbeeld Lindt of Nestlé die tussen de 25-40 Euro per kilo kosten.

Koude persing een echt voordeel?

De vraag is of u als consument een prijsverschil van ongeveer 50-80 Euro per kilo ervoor over wilt hebben, voor het verschil in overgebleven ingrediënten tussen de nieuwe gezonde chocolade en een normaal tablet pure chocolade.

Het voordeel van de koude persing van de dure chocolade zou misschien voor sommige consumenten wel een reden kunnen zijn om zo verschrikkelijk veel meer voor een tablet chocolade te betalen: het is inderdaad waar dat de koude persing de anti-oxidanten beter behoudt.
U dient alleen wel te beseffen, dat elke cacaoboon geroosterd wordt op een specifieke manier. De uiteindelijke smaak van de cacao is afhankelijk van de roostering c.q. verhitting in de oven. Ook de dure 'gezonde' cacao wordt geroosterd, daar helpt geen lieve moeder aan: hoe lang de bonen geroosterd worden is zeer belangrijk. Te lang is niet goed voor de smaak en geeft een bitter product, maar bij te kort roosteren kan het schilletje van de boon moeilijk verwijderd worden. Elke soort heeft een andere rooster-temperatuur nodig. Hoe milder de soort, hoe lager de temperatuur.

Na het branden worden de bonen zo snel mogelijk afgekoeld om te voorkomen dat ze van binnen doorgloeien.
De gereinigde, geroosterde bonen gaan in de cacaomolen. Daar worden de bonen fijngemalen. Deze brij van cacaobonen heet de cacaomassa. Daar zit vet (de cacaoboter) en fijn gemaakte stukjes cacaoboon (de cacaopoeder) in. Bij de cacaomassa wordt i.h.a. suiker, extra cacaoboter en eventueel andere ingrediënten toegevoegd.
Het mengsel gaat door een walsinstallatie. Deze machine zorgt ervoor dat de massa fijner en daardoor vloeibaarder wordt. Deze procedure kan men koude persing noemen zolang er geen warmte bij wordt gebruikt. Het mag duidelijk zijn dat de procedure in een gewone chocoladefabriek nauwelijks afwijkt van die van de dure 'gezonde chocolade.'

Toevoeging van blauwe bessen

Aan de dure 'gezonde chocolade' wordt een mengsel van blauwe of rode bessen toegevoegd: dat is om de smaak te verbeteren en om het aantal anti-oxidanten te verhogen. Daardoor wordt in plaats van echte suiker, vruchtsuiker of fructose toegevoegd. Alles om de ingrediënten van de dure chocolade te 'sublimeren' (maximaal te verhogen.) Helaas voor deze fabrikanten is sinds kort bewezen dat fructose de vetopname van het lichaam maximaal bevordert. De afslankende eigenschap van deze artikelen wordt daardoor verminderd.

Conclusie

Pure chocolade (met mate gegeten) is veel gezonder voor een mens dan tot voor kort werd gedacht. 72 procent pure chocolade of meer bevat bijzonder goede bestanddelen, zoals bijvoorbeeld anti-oxidanten en licht stresswerende mineralen.
De nieuwe op de markt gekomen dure chocoladeprodukten bevatten dezelfde goede ingrediënten of meer als die van de reguliere chocoladeproducenten. Ze zijn wat dat betreft geen scam of bedriegerij.
Aan de andere kant kan men zich afvragen of de meerwaarde van de dure gezonde chocolade wel een verschil in prijs van 50-80 Euro p/kg waard is. Die keuze is echter geheel aan de consument. Een wondermiddel is de ene chocolade ten aanzien van de andere echter niet!
© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
De voordelen van chocolade voor de gezondheidDe voordelen van chocolade voor de gezondheidChocolade wordt beschouwd als een streling voor de smaakpapillen. Het is heel erg geliefd, door zowel mannen als vrouwen…
Een beter humeur door chocoladeEen beter humeur door chocoladeIedereen heeft er wel eens van gehoord dat je van chocola eten jezelf beter kunt voelen. Vooral vrouwen beweren wel eens…

Afvalpillen: werking, ervaring, stackersAfvalpillen: werking, ervaring, stackersAfvalpillen en stackers: ze helpen bij het verliezen van lichaamsgewicht. Veel mensen vragen zich af of een afvalpil all…
Slim slanker wordenSlim slanker wordenJe hebt al ervaring met zo ongeveer elk afslankdieet en bent al jaren aan het lijnen. Nu wil je weten wat de nieuwste we…
Bronnen en referenties
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/78674-antioxidanten-en-pure-chocola-hoe-gezond-is-het.html
 • http://www.ergogenics.org/thee4.html
 • http://www.xango.be/science/flavonoids
 • http://www.circadian.nl/fytotherapie/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
 • http://www.verkade.nl/downloads/spreekbeurt_chocolade.pdf
 • http://home.wxs.nl/~kesting/chocolat1.html
 • http://www.psycholoog.net/pure-chocolade-goed-voor-de-gezondheid
Hermesse (125 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.