Mensen die te mager zijn; hulpmiddelen om dikker te worden

Mensen die te mager zijn; hulpmiddelen om dikker te worden De meeste mensen vinden zichzelf te dik en zullen proberen om af te vallen. Maar er zijn ook mensen die zichzelf te mager vinden en die van alles proberen om maar dikker te worden. Soms schamen mensen zich zelfs voor hun lichaam omdat ze te mager zijn. Er zijn verschillende manieren om wat gewicht erbij te krijgen. Vanzelfsprekend dient eerst gekeken te worden naar de oorzaak van het lage gewicht. Ziekte dient te worden uitgesloten.

Ondergewicht vaststellen door BMI

Als het BMI lager is dan 18,5 kunnen we spreken van ondergewicht. Het BMI ofwel de Body Mass Index bereken je als volgt: je telt je gewicht in kilo's, bijv. 65 kg. Stel dan daarbij dat je lengte 1.57 is. Dan is je BMI 65/(1.57x1.57) = 26. Zo is gemakkelijk vast te stellen of je het juiste gewicht hebt, te zwaar bent of juist te weinig weegt. Een BMI van 18,5 tot 25 geeft aan dat er sprake is van een gezond gewicht. Daarbij speelt ook de vetmassa een rol. Vrouwen hebben een vetmassa van 20 tot 25% en mannen hebben een vetmassa van 15 tot 20%. We vermageren als het evenwicht tussen voedselinname en energieverbruik verstoord is.

Uitsluiten van ziekte

Als je te mager bent kan het een kwestie van aangeboren erfelijkheid zijn. Maar als je plotseling, in korte tijd, gewicht verliest is het belangrijk dat je de huisarts bezoekt en een bloedonderzoek laat verrichten. Hierbij zal ook gekeken worden naar de werking van de schildklier. Als de schildklier te snel werkt kan er sprake zijn van ondergewicht en dit is met medicijnen te reguleren. Vooral bij plotseling gewichtsverlies is een medisch onderzoek noodzakelijk. Als er echter niets verontrustends wordt vastgesteld dan kun je zelf proberen om aan te komen.

De diëtiste kan mensen helpen

Het is mogelijk om een diëtiste te bezoeken maar met enige kleine tips kan meestal een goed resultaat verkregen worden. Tevens is het belangrijk dat gekeken wordt naar de psychische gesteldheid. Depressie of nervositeit kan aanleiding geven tot gewichtsverlies en dan dient deskundige hulp te worden gezocht. Wanneer er sprake is van ziekte als anorexia dan zal specifiek hulp gezocht moeten worden en dit valt buiten het bestek van dit artikel. De tips die hier gegeven worden zijn bedoeld voor mensen die zichzelf te mager vinden en wat extra kilo's erbij willen krijgen. Een evenwichtig voedingspatroon is van het grootste belang.

Valkuilen als men te mager is

Mensen die te mager zijn krijgen soms ook te maken met het feit dat ze minder energie hebben. Men voelt zich soms lusteloos en moe. Hierdoor ga je wat minder bewegen waardoor spieren verslappen en de energie nog meer afneemt. Dan zal ook de eetlust verder afnemen en zo men kan in een neerwaartse spiraal belanden. Daarom is het ook voor mensen die mager zijn belangrijk vooral veel te bewegen.

Vetten

Een van de dingen die mensen vaak proberen om vetter te gaan eten. Dit lijkt misschien effect te hebben maar is beslist niet goed voor je gezondheid. Wel is het zo dat magere mensen wat meer mogen zondigen met een koekje of een snack. Ook worden pastagerechten aangeraden omdat ze veel koolhydraten bevatten. Een enkele keer frituren kan geen kwaad maar maak hier geen vaste gewoonte van.

Schijf van vijf en aanbevelingen

Als je het voedingspatroon volgt uit de schijf van vijf dan zul je het juiste gewicht krijgen en/of behouden. Let daarom op:
 • Eet volgens de schijf van vijf
 • Zorg voor een goed gedekte tafel
 • Bij gebrek aan eetlust liever iets vaker eten en dan kleine porties
 • Bij iedere maaltijd wat extra brood eten
 • Varieer in broodsoorten
 • Eet regelmatig peulvruchten
 • Toetjes mogen bestaan uit volle melkproducten
 • Neem tussendoor wat noten of gedroogd fruit
 • Sla beslist geen maaltijden over
 • Bananen en pindakaas zijn goede calorierijke producten
 • Tel de calorieën

Hoeveel calorieën hebben we nodig

Er is een verschil tussen mannen en vrouwen in de hoeveelheid calorieën die we nodig hebben. Zo hebben mannen tussen de 22 en 50 jaar oud gemiddeld 2650 calorieën nodig. Bij het ouder worden kan dit verminderen tot 2100 calorieën. Vrouwen hebben in de leeftijd tussen 22 en 50 jaar 2050 calorieën nodig en bij het ouder worden 1850 calorieën. Voor de meeste mensen zal het geen probleem opleveren om deze hoeveelheid te gebruiken. Mensen die te mager zijn moeten dit aantal beslist gebruiken en liefst iets meer. Maar het is wel belangrijk dat dit gebeurt met gezonde producten. Het is van belang om goed te letten op de schijf van vijf te weten:
 • groenten en fruit
 • brood, granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
 • zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers
 • vetten en olie
 • dranken

Tussendoor

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Het aantal koolhydraten mag wat verhoogd worden door het eten van peulvruchten, rijst, pasta en brood. Probeer daarom gerust om meerdere keren, tot 6 keer per dag iets te eten. Dit mag wat hartigs zijn maar ook een glas vruchtensap kan helpen. Crackers voor tussendoor met wat kaas of vleeswaren zijn eveneens hulpmiddelen om wat extra gewicht te krijgen. Neem voldoende rust, maar zorg ook voor wat inspanning en lichaamsbeweging.
© 2011 - 2022 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Gezond koken en eten om te diëten is niet altijd even gemakkelijk. Een foute concludering van vele mensen is dat vlees a…
Afvallen: alcohol laten staanAfvallen: alcohol laten staanTegenwoordig zijn er steeds meer mensen bezig met hun gewicht en vooral met hun overgewicht. De mens wordt dikker. Bijna…
Vijf staat tot twee dieetVijf staat tot twee dieetHet vijf staat tot twee dieet is een eenvoudig te volgen dieet. Je hoeft geen speciale producten in huis te halen en er…
Hoeveel vet en cholesterol zit er in vlees?Hoeveel vet en cholesterol zit er in vlees?Om af te vallen en uiteindelijk een gezonde levensstijl aan te meten, is het verstandig om op het ingenomen cholesterol…

Afslanken door theeAfslanken door theeThee bevat van nature stoffen die helpen bij het afslanken. Dit dieet dient ervoor dat je in een respectievelijke korte…
Tips om af te vallen zonder dieet, zonder veel moeiteTips om af te vallen zonder dieet, zonder veel moeiteAfvallen kan zo makkelijk zijn. Gewicht verliezen hoeft geen drama te zijn. Enkele makkelijke tips die iedereen helpt ge…
Bronnen en referenties
 • Gezondheid.be
 • https://www.consumentenbond.nl/dieet/dikker-worden-doe-je-zo
Reacties

Brouwer, 21-06-2019
Boven aan staat Ziekte uitgesloten wat word daar mee bedoeld.
Ik heb deverticulitis en ben 7 kilo afgevallen en moet nog geopereerd geopereerd worden dus is moeilijk om aan te komen.
Ik ben 76 165 en 47.1 kilo.
Wat kan het beste doen?
Vriendelijke groet Mevr.A.D.Brouwer Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Mevrouw Brouwer,

Het beste kunt u zich in verbinding stellen met de huisarts en vragen om hulp van een diëtiste. Met de term ziekte uitgesloten bedoel ik dat er verschillende ziektes zijn waarbij men gewicht zal verliezen. Dan lukt het niet om weer op het goede gewicht te komen.
In uw situatie is het belangrijk dat er samen met een deskundige gekeken wordt wat u wel en niet kunt verdragen en wat in uw specifieke situatie een goede methode is om weer op het juiste gewicht te komen.
Ik wens U van harte beterschap,
met vriendelijke groet,
Celientje1

Robjee, 27-11-2011
De theorie achter het oxidatie-type berust niet op wetenschap. De reden dat mensen ondergewicht hebben komt dan ook niet dat een bepaalde voedingssamenstelling niet geschikt zou zijn, maar door een onbalans in energieverbruik en energie-inname. De eerste wet van de thermodynamica ligt hieraan ten grondslag. Er is sprake van een negatieve energiebalans. Dit is te corrigeren door de calorie-inname te verhogen. Dit is een beproefde methode voor mensen in zowel de klinische als niet-klinische setting.
Deze mensen hetzelfde aantal calorieën laten eten, maar met een andere samenstelling zal niet de oplossing zijn. En zeker niet leiden tot een aanwas van spiermassa. Daarvoor zijn voldoende calorieën, eiwitten en een fysieke prikkel noodzakelijk. Reactie infoteur, 27-11-2011
Bedankt voor Uw reactie. Het is echter wel de vraag of alleen het verhogen van het aantal calorieën voldoende is om aan te komen. Wat wordt bedoeld met de fysieke prikkel?
Het is toch niet alleen de hoeveelheid die het bepaalt?
Ben benieuwd naar Uw antwoord.

Peterbierhof (infoteur), 27-10-2011 #3
De reden dat mensen een ondergewicht hebben is -vaak - dezelfde als mensen die een overgewicht hebben. Het voedsel dat ze eten is niet geschikt voor hun lichaam. Zelf heb ik mensen begeleid met een ondergewicht en ervoor gezorgd dat ze 5 kilo spiermassa aan kwamen in 12 welen tijd. 5 kilo lijkt niet zoveel zul je misschien denken, maar 5 kilo pure spier massa is veel. Ik heb het hier dus niet over vocht. De hele clue van dit resultaat zit hem in het feit dat je de voeding moet uitbalanceren op de juiste verhouding Koolhydraten -eiwitten en vetten. Deze verhouding is niet voor iedereen hetzelfde. Dit wordt ook wel oxidatie type genoemd. dus hou gaat je lichaam om met de voeding die je eet. Weet je het oxidatie type, pas je je eetgewoontes aan, dan zul je gegarandeerd aankomen op een goede manier Reactie infoteur, 27-10-2011
Erg veel dank voor Uw reactie. Ik ga kijken of ik hier nog wat extra informatie over kan vinden en zal dan het artikel aanpassen.
Nogmaals dank, met vriendelijke groet
celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.