Elle, 25-07-2016
Twee dagen geleden kocht ik twee flessen koolzaadolie -eentje om in te bakken en de ander om koud te gebruiken- nadat ik lovende berichten las over lekkere zachte botersmaak, op een paar websites met veganistische recepten.
Toen ik een scheutje olie in de wokpan deed stonk het meteen heel penetrant.
Mijn lichaam tintelde ervan, wat ik ook met sigarettenrook heb. Ik heb verschillende soorten bevroren groente gebakken met de olie maar absoluut niet op extreem hoge temperatuur, het gas stond juist op een laag pitje. Ging er van uit dat er een haar van mezelf of iets anders aan de onderkant van de pan zat dat de verbrande geur veroorzaakte, al rook het toch een beetje anders dan wat ik weleens meegemaakt had. Die geur bleef de hele tijd dat ik aan het koken/bakken was. Toen het eten klaar was rook de hele maaltijd er sterk naar.
Na een paar hapjes werd ik bezorgd, heb mijn eten laten staan en ging even op internet kijken of er meer mensen zijn bij wie de koolzaadolie stonk. Zo kwam ik op deze pagina terecht. Het artikel komt neutraal en oprecht op me over. Door mijn eigen ervaring gebruik ik NOOIT weer koolzaadolie en ik ben vanaf nu voorzichtiger met nieuwe probeersels.
Reactie infoteur, 02-09-2016
Bedankt voor het delen van deze waardevolle ervaring.
Leon, 16-01-2016
Als ik naar koolzaadolie zoek kom ik dit artikel tegen. Eigenlijk wilde ik het negeren maar vind het toch belangrijk dat er een eind komt aan deze desinformatie. Hier de feiten. Iedereen kan het zelf uitzoeken op internet.
Koolzaadolie (in Duitsland Rapsol en in VS en canada Canola oil) heeft de beste samenstelling van verzuren (beter dan olijfolie, voldoende omega3 en verhouding omega 3/6 ook beter). Gelijk aan olijfolie heeft koolzaadolie varianten die geschikt zijn om te bakken en om over de sla te doen.
Koolzaadolie heeft een slechte naam omdat er van nature giftige stoffen in zaten. Die zijn er inmiddels uit via veredeling (niet via genetische manipulatie!). Alleen de (niet Europese) canola oil is genetische gemanipuleerd (waar overigens niks mis mee is) zodat het meer bestand is tegen bestrijdingsmiddelen. Kan referenties geven over bovengestelde mocht daar twijfel over bestaan.
Zit niet te wachten op een reactie in de trend van:
'Niet alle oliën zijn schadelijk maar alleen alle supermarktoliën zijn schadelijk voor de volksgezondheid'.
Sluit me dus aan bij Tdp en zou zeggen stop met tendentieuze statements en kom zelf met goede argumenten.
Reactie infoteur, 01-02-2016
Wat bijzonder. Je zoekt op koolzaadolie en komtbbij dit artikel uit. Als ik op koolzaadolie zoek kom ik uit bij dat het slecht is voor het hart: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/766575
en deze http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1243051 Onderzoeken uit 1975 uit de toxische eigenschappen van koolzaadolie. Ja, later werd koolzaadolie ineens gezond. Verdacht? Ja! De fabrikanten weten dat het toxisch is. Daarom is raapzaad zo gemaakt dat het minder toxische stoffen bevat. Kortom: er is voldoende reden voor twijfel. Of wil jij meedoen aan het experiment ´kijken wat voor effect een voorheen toxische, gemanipuleerde plant heeft waarvan al honderden jaren bekend is dat het ziekmakend is´.
Anita, 09-09-2015
Graag zou ik hier meer van willen weten: Het afval van boerenbedrijven bestaande uit de wortels van koolzaadplant bevat potentiële gifstoffen die slecht zijn voor de mens.
Voor zover ik weet is de koolzaadplant een uitstekende plant voor de verbetering van de bodem. Over slecht afval heb ik nooit gehoord. In welke vorm zouden deze 'potentiële' gifstoffen bij de mens terecht moeten komen?
Reactie infoteur, 11-09-2015
Een plant kan een bodem voeden maar slecht zijn voor de mens.
Het gaat erom dat koolzaad een plant is zonder voedingswaarde of nut voor de mens op voedselgebied. Je kunt er wel lampolie van maken, maar deze olie gebruiken in de keuken is af te raden omdat het bijvoorbeeld kanker veroorzaakt. Om deze olie, waarin van nature de potentiële gifstoffen zitten, voor consumenten geschikt te achten, wordt het in de fabriek bewerkt waarbij transvetten ontstaan. Verder is de koolzaad die voor de olie wordt geoogst geen oorspronkelijke koolzaad meer maar een genetisch gemanipuleerde variant waarin minder van deze gifstoffen zouden moeten zitten.
Tdp, 02-05-2015
Koolzaadolie is wel heel erg goed dit artikel is onjuist. Ëén van de bronnen bij dit artikel verwijst naar een onderzoek dat duidelijk geen directe werking heeft. Het "gevaar" anders dan normaal ligt ergens anders in. Het is altijd oppassen met verbrande stoffen.
Reactie infoteur, 03-05-2015
Probeer met duidelijke argumenten te komen. En kokosolie kan bv erg moeilijk verbranden; tot 180 graden verhitting blijven alle voedingsstoffen erin bewaard. Het probleem is dat vrijwel alle supermarktoliën slecht zijn, dus ook koolzaadolie. In alle supermarktoliën zitten transvetten en ze bevatten vrijwel geen voedingsstoffen meer. Pas dus op waarm, ee je koolzaadolie vergelijkt.
Kees, 15-02-2015
Alle oliën zijn schadelijk wanneer ze boven een bepaald punt worden verhit. Dat geldt dus niet alleen voor koolzaad olie.
Het is belangrijk de olie die je gebruikt voor bakken niet te heet te laten worden. Hierbij moet je weten dat koolzaad een hogere hittetolerantie heeft dan olijfolie! Laat de olijfolie ook maar eens 'per ongeluk' te heet worden en kijken hoe dat ruikt. Zeker weten dat je dat ook weggooit!
Het punt waarop olie gaat oxideren heet het rookpunt. Voor olijfolie ligt dat op 160 graden(Extra virgin) 216 graden (Virgin)
Voor Arachideolie 160 (Ongeraffineerd) en 232 gr. (Geraffineerd)
Voor koolzaadolie 240 graden.
IK weet ook niet of koolzaadolie nu wel of niet gezond is maar de hier genoemde 'feiten' overtuigen mij niet. Koolzaadolie heeft het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren. Geen enkele olie moet je boven zijn rookpunt verhitten. Het rookpunt van koolzaadolie ligt hoger dan dat van de andere gangbare oliën. Het lijken mij dingen die in het voordeel van koolzaad pleiten.
Wie komt met een betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek dat helderheid verschaft?
Reactie infoteur, 04-05-2015
Niet alle oliën zijn schadelijk maar alleen alle supermarktoliën zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Kokosolie kun je vehitten tot 180 graden celcius zonder dat de voedingsstoffen verloren gaan.
Dolf, 29-05-2014
Wat ik er na veel zoeken over gevonden heb:
Koolzaad- en raapzaadolie (ongeveer maar niet helemaal het zelfde) bevatten relatief veel omega-3. Gezond zou je zeggen, maar omega-3 vetten zijn niet geschikt om te verhitten, ze worden dan juist schadelijk. Toch is raap- of koolzaadolie vaak hoofdbestanddeel van vloeibare margarines, die daarmee dus gewoon ongeschikt zijn om in te bakken! Overigens: alleen al vanwege de walgelijk riekende smaakstoffen die erin zitten zou je die producten moeten weren uit je keuken.
Voor koud gebruik (salades, of ipv margarine op brood) zou je koolzaadolie dus wel kunnen gebruiken. Maar omdat je niet weet van welke variëteit die gemaakt is, en die dus schadelijke bestanddelen zou kunnen bevatten, kun je hiervoor beter walnootolie gebruiken. Te koop in elke supermarkt. Maar ook walnootolie moet je niet verhitten. Om te bakken kun je het best olijfolie of arachide-olie (=pinda-olie) nemen, die zijn beide geschikt om te verhitten, want bevatten weinig of geen omega-3. Maar gebruik olijfolie niet om te frituren, tenzij je die na 1x weggooit (kan niet tegen herhaald verhitten).
Bak in elk geval niet in vaste margarines, ook niet in zogenaamd plantaardige margarines, want die bevatten veel te veel verzadigde vetten.
Kortom:
koud gebruik: walnootolie;
bakken: olijfolie;
frituren: arachide-olie
Reactie infoteur, 29-05-2014
Inderdaad is maragarine totaal ongeschikt om in te bakken; het levert kankerverwekkende stoffen op. margarine bestaat sinds 1880 en sinds 1900 hebben de kankerceijfers een hoge vlucht genomen. Mijn rijtje is:
koud gebruik: zonnebloemolie, olijfolie, walnotenolie, hennepolie
Bakken: kokosolie, roomboter
Frituren: niet doen! (of eventueel alleen in kokosolie)
Nooit gebruiken: arachide-olie en koolzaadolie. Waarom niet? Omdat de mensheid dat nooit heeft gedaan en het sind sbegin 21 eeuw op de markt is uit commerciéle overwegingen, niet om gezondheidsredenen. Er zijn genoeg bewezen gezonde alternatieven. Arachide-olie en koolzaadolie zijn anno 2014 nooit op de lange termijn onderzocht, want het is maar net op de markt.
Thomas Dijkman
Peter, 26-05-2014
Uit de tekst
"Om koolzaadolie te maken wordt eerst het schilletje ontdaan van raapzaad"
"Koolzaadolie is niet hetzelfde als raapzaadolie"
"Er zit veel vitamine E in koolzaad waarvan verondersteld wordt dat het kanker bestrijdt. De vetzuren in koolzaadolie zijn erg gezond"
"Behalve de gezonde oliën zit er ook luteïne in koolzaad. Dat vind je normaal gesproken vaak in bladgroenten. Het werkt als een antioxidant. Koolzaadolie heeft een hoge warmte-tolerantie wat het een prima product maakt om groenten in te bakken"
"De enige reden dat het nu wel kan worden gegeten is dat het door genetische manipulatie zo is veranderd dat de giftige, oneetbare stoffen die er normaal gesproken in zitten, in mindere mate erin voorkomen" Is dit ook het geval met de biologische koolzaadolie uit de natuurwinkel?
Met andere woorden, als ik vier benen had gehad dat zet dit stuk mij vier keer op het verkeerde been en kan ik er echt geen touw (vlas) meer aan vast knopen
Reactie infoteur, 27-05-2014
Nav de eerste opmerking heb ik een zin aangepast. De andere opmerkingen lijken mij vrij logisch. koolzaadolie heeft nu eenmaal voor- en tegenstanders. Biologische koolzaadolieis ook genetiscg gemanipuleerd en is m.i. niet veel anders dan andere koolzaadolie.
Deze olie is op de markt gekomen omdat het plantje zo lekker snel groeit en daarom het land efficiënt gebruikt kan worden. Met andere woorden: geld is het belangrijkste motief, niet de gezondheid. Het is overigens prima biobrandstof.
Gjap, 07-05-2014
Koolzaadolie bij de Albert Hein gekocht en het heeft mij sclerodermatose gegeven! Laten we hopen dat de longkanker uitblijft
Reactie infoteur, 07-05-2014
Vreselijk! Gebruik kokosolie van de biowinkel om in te bakken; dat is de enige olie waar bij verhitting de voedingsstoffen niet in kankerverwekkende stoffen worden omgezet. Haal eventueel biologische olijfolie en hennepolie en doe deze over salades, Dat voorkomt juist kanker.