Spijsvertering in de twaalfvingerige darm

Spijsvertering in de twaalfvingerige darm Spijsvertering is een heel ingewikkeld proces in ons lichaam. Toch is er al veel over bekend. Dit is belangrijk, omdat we zo een inzicht krijgen over hoe ons lichaam voedsel verwerkt en opneemt. Hierdoor kunnen we goed functioneren. Dit artikel beschrijft de voedselbewerking in de twaalfvingerige darm (fysiologie).

Maagportier

Nadat het voedsel enige tijd in de maag bewerkt is, wordt het een beetje bij beetje doorgelaten door een kringspier, de maagportier (niet verwarren met de maagpoortspier). Deze is als regel gesloten, en waneer een kleine hoeveelheid voedsel voldoende bewerkt is en door de maagspierbewegingen voor de uitgang aangekomen is, opent hij zich even. Er wordt dan een kleine hoeveelheid doorgelaten. Het openen van de maagportier is een reflex (zie het artikel reflexen, wat reflexen zijn en hoe ze ontstaan). De prikkel voor de reflex is de zuurgraad van het voedsel. Dit begint ongeveer 10 minuten na de eerste hap. Het voedsel komt dus in een trage stroom de twaalfvingerige darm binnen, die het vervolgens als op een lopende band, bewerkt. Het duur 2 to 6 uur voor een maaltijd de maag heeft verlaten.

Twaalfvingerige darm

De Twaalfvingerige darm (zo genoemd omdat dit deel 12 vingerbreedten lang is = 20 – 25 cm) is eigenlijk het eerste deel van de dunne darm maar wordt apart behandeld omdat hier twee belangrijke sappen aan de voedselbrij worden toegevoegd.

In de twaalfvingerige darm worden eiwitten, koolhydraten en vetten verteerd door alvleessap en gal. Alvleessap wordt geproduceerd in de alvleesklier, een grote spijsverteringsklier die via een buisje in verbinding staat met de twaalfvingerige darm. Per etmaal wordt 1 liter alvleessap geproduceerd. Het bevat een aantal inactieve proteïnasen waaronder trypsinogeen dat wordt omgezet in trypsine (eiwitafbrekend enzym), en verder amylase (zetmeelafbrekend enzym), lipase (vetsplitsend enzym) en NaHCO3, een buffer die het maagzuur neutraliseert. Alvleessap bevat ook veel water en slijm.

Gal: bestanddelen

Gal wordt gemaakt in de lever en opgeslagen in de galblaas. De galblaas heeft een afvoergang naar het buisje dat vanuit de alvleesklier naar de twaalfvingerige darm loopt (papil van Vater). Gal bevat o.a. galzure zouten, die een emulgerende werking op vet hebben: ze laten grotere vetdeeltjes uiteenvallen in vele kleintjes, waardoor het oppervlak enorm toeneemt. Daarna kan lipase (uit alvleessap) er goed op inwerken. Hormonen zorgen bij vet voedsel dat gal wordt afgegeven (ook alvleessap), de maagperistaltiek wordt geremd en de portier minder vaak opengaat. Vet eten blijft zo langer in de maag.
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering onder de loep – de alvleesklier (pancreas)Spijsvertering onder de loep – de alvleesklier (pancreas)De alvleesklier (pancreas of buikspeekselklier) is een langgerekt orgaan en bevindt zich dwars achter de maag. De klier…
Spijsvertering onder de loep – de dunne darmSpijsvertering onder de loep – de dunne darmDe dunne darm bestaat uit drie delen, waaronder de twaalfvingerige darm, en is ongeveer 6 meter lang. Een van de belangr…
Spijsvertering in de dunne darmSpijsvertering in de dunne darmOm normaal te kunnen functioneren en bewegen is voedselinname belangrijk (eten en drinken). Maar eenmaal in het lichaam…
Werking van de alvleesklier en pancreatitisWerking van de alvleesklier en pancreatitisDe alvleesklier of pancreas is een langwerpig orgaan dat zich bevindt in de bovenste buikholte, naast de twaalfvingerige…

Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…
Spijsvertering in de maagSpijsvertering in de maagWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • Nectar VWO biologie bovenbouw, Bax e.a, Wolters-Noordhoff, Groningen.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.