Spijsvertering in de dunne darm

Spijsvertering in de dunne darm Om normaal te kunnen functioneren en bewegen is voedselinname belangrijk (eten en drinken). Maar eenmaal in het lichaam moet er nog heel wat gebeuren voordat ons lichaam het voedsel echt kan gebruiken. Dit artikel beschrijft de voedselbewerking in de dunne darm, die een belangrijke rol speelt in de opname van voedingsstoffen.

Dunne darm: vertering

Wanneer de voedselbrij vanuit de twaalfvingerige darm in de dunne darm komt, zijn de eerste stappen van de vertering voltooid. Darmsap wordt geproduceerd door darmsapklieren, die zich in de darmwand bevinden (per etmaal 2 liter). De laatste grote moleculen worden hier omgezet in kleine eenheden, die de darmwand kunnen passeren:
  • Disachariden worden afgebroken tot monosachariden.
  • Eiwitten komen hier aan als peptiden. Het enzym peptidase breekt dat af. In darmsap zitten ook dipeptidasen die dipeptiden splitsen in twee aminozuren.
  • Nucleïnezuren worden hier door nucleasen afgebroken.
  • De vertering van vetten wordt ook voltooid

Verplaatsing voedselbolus

Naast de peristaltiek vinden in de dunne darm ook schommelende en knedende bewegingen plaats (mechanische bewerking, zie hiervoor het artikel Motoriek in het spijsverteringskanaal). In de dunne darm zijn alle verteerbare voedingsstoffen omgezet in kleine moleculen die in het bloed of lymfe (vet) kunnen worden opgenomen.

Voedingsstofopname uitgelegd

Dit gebeurt er bij het opnemen/resorberen:
  • Koolhydraten zijn veelal omgezet in glucosemoleculen, die met behulp van actief transport aan de haarvaten in de darmvlokken worden overgedragen.
  • Vetten zijn afgebroken tot glycerol en vetzuren. Kleine vetzuren gaan gelijk naar de haarvaten, grotere (ook glycerol) worden eerst geresorbeerd in de darmwandcellen en daarna weer in elkaar gezet waarna door exocytose ze aan het lymfe worden afgegeven en later aan het bloed (borstbuis).
  • Eiwitten zijn gesplitst in aminozuren en op de manier als glucose geresorbeerd.
  • Vetoplosbare vitamines worden met vetdeeltjes geresorbeerd. De overige (water oplosbaar) gaan rechtstreeks naar het bloed.

Haarvaten van het darmkanaal verenigen zich tot de poortader. Hierdoor stroomt zuurstofarm, maar voedselrijk voedsel naar de lever. Ga naar de special over spijsvertering en lees verder over de manier waarop ons lichaam voedsel verteert.
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal)Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal)In het spijsverteringskanaal zijn verschillende contractiepatronen te onderscheiden. Het begint al in de slokdarm met pe…
Het Kortedarmsyndroom (Short Bowel Syndroom)Het Kortedarmsyndroom (Short Bowel Syndroom)Een patiënt met het kortedarmsyndroom, ook wel het Short Bowel Syndroom (SBS) genoemd, heeft een tekort aan goed functio…
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…

Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…
Spijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering is een heel ingewikkeld proces in ons lichaam. Toch is er al veel over bekend. Dit is belangrijk, omdat w…
Bronnen en referenties
  • Nectar VWO biologie bovenbouw, Bax e.a, Wolters-Noordhoff, Groningen.
Reactie

Van der Hulst, 05-05-2019
Geachte Heer/Mevrouw,
Welke enzymen zijn ( nodig vanwege problemen met alvleesklier ) zinvol bij een ileostoma ( dus geen dikke darm meer.medicijnen met een coating worden slecht opgenomen).zou ik.capsules moeten nemen die ik open maak?
dank voor uw aandacht! Reactie infoteur, 06-05-2019
Mijn beste,
Met een dergelijke specifieke medische vraag zou ik u adviseren dit met uw behandelend arts te bespreken.

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.