Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal)

Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal) In het spijsverteringskanaal zijn verschillende contractiepatronen te onderscheiden. Het begint al in de slokdarm met peristaltiek, nadat de slikreflex, waarbij de neusholte wordt afgesloten door de huig en de luchtpijp door het strotklepje, heeft plaatsgevonden. Maar ook in de maag, dunne en dikke darm is motoriek te onderscheiden. Zo kunnen we als ons voedsel goed verwerken.

Motoriek antrum maag

Vanaf de bovenkant van de maag (gaster) - het cardia gedeelte - naar het antrum (het laatste en onderste deel van de maag) toe vinden peristaltische bewegingen plaats in de maag. De rugae (vouwen in de maag) worden naar het antrum toe steeds dikker. De peristaltiek is in het antrum het sterkst. Functie van kneden: mengen van maagsappen met voedselbrij.

Motoriek dunne darm

De dunne darm is in drie delen te onderscheiden:
 • Duodenum, beter bekend als de twaalfvingerige darm
 • Jejunum, de nuchtere darm
 • Ileum, ookwel de kronkeldarm genoemd

Duodenum twaalfvingerige darm

In het duodenum vinden de volgende processen plaats:
 • Voortbeweging (propulsion), door middel van (retro-)peristaltiek
 • Mechanische vertering, via segmentatie
 • Chemische vertering, met behulp van enzymen

Insnoeringen dunne darm

Verscheidene insnoeringen op enige afstand van elkaar doen de dunne darm segmenteren. Peristaltiek verzorgt de voortstuwing (propulsie) van de voedselbrij (chyme) door de dunne darm. In de dunne darm zitten darmvlokken, de darmvlokken nemen voedingsstoffen op in het bloed, resorptie genaamd. Hiervoor heeft nog de chemische verkleining plaatsgevonden.

Motoriek dikke darm

In dikke darm en rectum komen tezamen drie typen motoriek voor:
 • Haustrale contracties
 • Massa bewegingen
 • Defaecatie-motoriek

Haustraties

De dikke darm (colon) is gekenmerkt door zijn haustraties. Dit zijn plooien die de darm langs de buitenzijde om de paar centimeter lijkt in te snoeren. De haustrale contracties zijn langzame bewegingen en duren 1 minuut, en gebeuren om de 30 minuten. Haustrale contracties zorgen dat de darminhoud heen en weer beweegt, zodat niet alleen de buitenkant van het chyme ontwatert, maar ook de binnenkant.

Massabewegingen spijsverteringskanaal

Daarnaast zijn er nog de massabewegingen in het spijsverteringskanaal. De functie hiervan is om de darminhoud over een relatief grote afstand te doen voortbewegen. De defecatie motoriek tenslotte zorgt voor de ontspanningsbeweging van de anus sphincters. Hierdoor kan uitscheiding plaatsvinden. Ga naar de special over spijsvertering en lees verder over de manier waarop ons lichaam voedsel verteert.
© 2007 - 2020 Victorho, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…
Spijsvertering, hoe werkt datSpijsvertering, hoe werkt datDe spijsvertering is een ingewikkeld proces dat begint in je mond en eindigt in de endeldarm. Dit proces bestaat uit neg…

Functies van de leverFuncties van de leverDe lever is een van de belangrijkste organen die we hebben. Het ligt rechtsboven in de buikholte en er vinden allerlei p…
Hoe werkt ons maag-darmstelsel?Inzicht in de structuur en de werking van het maag- en darmstelsel is essentieel om inflammatoire darmziekten zoals de z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
 • Human Anatomy And Physiology 7th edition, Elaine N. Marieb.

Reageer op het artikel "Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Cbh Verboven, 10-01-2010 15:25 #1
Mijn stoelgang is te heftig. s, morgens sta ik op om 8 uur, wassen, kleden, ontbijt. om 9 uur ga ik de dieren verzorgen.
maar als ik even bezig ben en ik voel dat ik moet poepen, dan moet ik meteen rennen naar de wc anders is het te laatm
is daar iets aan te doen mvgr cv Reactie infoteur, 19-01-2010
Geachte heer/mevrouw,
Dank voor uw reactie. Ik raad u aan deze situatie aan uw huisarts voor te leggen. Deze kan beter bepalen hoe u hiervoor behandeld kan worden.
Groet,
Victor

Infoteur: Victorho
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Voedselbewerking
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!