Is lezen goed voor je?
Ben jij zo iemand die graag na een dag werken liever de tv aanzet dan een boek pakt? Ja? Dan ben je daarin niet de enige. Jammer eigenlijk, want lezen is in veel opzichten stukken beter voor je. Lezen kan ontzettend goed voor je zijn, maar waarom is dat nou eigenlijk? Wat maakt lezen zo goed voor je?
Televisie
Vroeger was lezen een belangrijke manier om je te ontspannen. Tegenwoordig wordt hiervoor de televisie aangezet, of spelen we een videogame. Studenten beginnen te kreunen bij het idee dat ze een boekverslag moeten maken. Veel mensen kiezen niet eens meer voor een boek, maar gaan voor het luisterboek.
Hoe komt het nou eigenlijk dat we minder snel een boek pakken? Dit heeft voornamelijk te maken met de energie die je nodig hebt voor het lezen van een boek. Als je een uurtje naar de televisie kijkt, ben je lang niet zo moe als na een uur lezen. Die energie zit vooral in de verbeelding die je gebruikt. Iedere alinea die je leest, moet je visualiseren. Bij televisie is dit niet nodig: je ziet alles gebeuren en je hoeft dus nergens over na te denken. In een horrorfilm zie je de enge man met het masker op, maar wanneer je leest moet je fantasie dat voor je doen. Geen wonder dus dat het zo vermoeiend is om een boek te lezen.
Nieuwe dingen leren
Ook al is lezen vermoeiend, het is wel heel erg goed voor je. Je leert er bijvoorbeeld nieuwe woorden door. Door de zin er omheen begrijp je het woord, ook al ken je het niet. Je leert ook hoe zinnen in elkaar horen te zitten. Waar een punt, een komma of misschien wel een puntkomma hoort te staan. Dat kan goed van pas komen wanneer je een sollicitatiebrief gaat schrijven, waar je ook nog eens die moeilijke woorden in kunt verwerken. Onderzoek heeft aangewezen dat leerlingen die geregeld lezen, minder snel spelfouten maken in hun schoolwerk.
Van lezen leer je niet alleen nieuwe woorden of over de zinsbouw. Als jij een spannend boek leest, dat zich afspeelt in een bekende stad, zul je ook veel informatie krijgen over die stad. Of wat dacht je van een boek dat over een ziekte gaat? Een heel bekend boek is ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun. In het boek zit borstkanker verwerkt en als lezer krijg je dingen te weten over chemokuren en borstamputatie. En een boek dat zich afspeelt in het verleden, zorgt ervoor dat je meer over de geschiedenis te weten komt.
Je hoeft dus niet alleen informatieve boeken te lezen om meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen. Ook een verhaal is een prima bron om dingen te leren.
Misschien denk je nu: die dingen kan ik toch ook allemaal te weten komen als ik een televisieprogramma bekijk? Dat klopt, maar onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je iets leest, het beter blijft hangen.
Verbeelding
Lezen is ook goed voor je verbeelding. Kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen, kunnen zich beter dingen voorstellen. Er wordt zelfs door wetenschappers beweerd dat je door veel lezen meer begrip hebt voor mensen in je omgeving. Wanneer je iemand kent met een groot probleem, zul je kunnen begrijpen waarom hij zich zo voelt, of waarom hij bepaalde dingen doet – of laat.
Boeken zijn namelijk vaak zo geschreven, dat je als lezer achter de keuze van de hoofdpersoon staat. De aandacht wordt heel erg gericht op de gedachtes van de personages. Als lezer krijg je veel achtergrondinformatie en begrijp je daardoor meer. In films heb je dit effect minder snel. Je ziet precies wat iemand doet. Maar waarom een actieheld iets doet, dat weet je niet. Je krijgt alleen te zien wat het effect heeft op zijn actie.
Ontspanning
Lezen is natuurlijk ook goed om lekker te ontspannen. Even weg zijn van de normale wereld en een eigen omgeving creëren tijdens het lezen. Je bent niet meer in de woonkamer, maar je bent in de wereld uit het boek. Ook is het goed om voor het slapen gaan te lezen. Je zult op deze manier eerder de slaap vatten. En dat heeft weer alles te maken met de energie die je nodig hebt voor het lezen van een boek.
Aanzien
Heb je een volle boekenkast? Dan hebben mensen sneller aanzien voor je. Iemand die veel leest, die weet ook vast heel veel. En hij benut zijn vrije tijd goed. Dit wordt meestal niet gedacht bij iemand die een kast vol dvd’s heeft. Zo iemand wordt eerder als lui bestempeld. Wil je dus indruk maken op je vrienden en omgeving? Zorg dan voor een indrukwekkende boekenkast. Wat erin staat, dat maakt meestal niet veel uit.
Minder ongelukken
Als er een nieuw boek van Harry Potter in de winkel verschijnt, zijn er veel minder ongelukken op straat met kinderen. Zij zitten dan natuurlijk allemaal thuis, lekker te lezen.
© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Cyclus van het hartDe hartspier heeft zijn eigen besturing. Dit gebeurt door twee zenuwknopen, de sinusknoop en de atriumventrikelknoop (at…
Reacties
Anneke Read-A-Lot :), 25-07-2011
Ik heb een groot probleem nuja ik zie het als een groot probleem: ik wil alleen maar lezen en ik ga zo erg op in boeken dat niemand nog iets tegen mij kan zeggen want ik hoor ze gewoon niet ik verslind zo gemiddeld als ik tijd heb 2-3 boeken van minstens 250 pagina's op met moeite een week! is dit nog normaal? ik weet dat er met lezen niks mis is en ik vind het ook het leukste wat er is maar zo veel? en ook ik ga echt zo op in boeken dat ik denk dat ik gek ben! is dit iets slecht als je erbij rekent dat ik nog maar 13 jaar ben en kunnen mijn ogen hier last van krijgen?
Reactie infoteur, 26-07-2011
Hey Anneke,
Lekker toch, zoveel lezen? Het is niet slecht voor je ogen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je bent ook niet gek, er zijn heel veel mensen die net zo veel, of misschien zelfs meer lezen. Opgaan in boeken is helemaal niet erg. Er zijn ook mensen die helemaal in films of games zitten.
Maak je niet teveel zorgen, dat is echt nergens voor nodig!
Veel leesplezier!
Faro, 05-12-2008
IK heb namelijk een korte vraagje over het lezen. Nou wat ik gehoord heb is dat lezen ook een soort hersentraining is… I dat waar? ik geloof niet dat je als aan het lezen bent ook tegenlijkertijd je hersenen zich meer ontwikkelen en waardoor je slimmer en slimmer wodrt. Natuurlijk leer je wel wat aantal moeilijke woorden, maar dat wil toch niet zeggen dat je hersenen aan het trainen bent.
Reactie infoteur, 06-12-2008
Hoi Faro,
Het klopt helemaal. Je traint je hersenen tijdens het lezen. Dat komt omdat je je hersenen behoorlijk optimaal gebruikt als je leest. Daarom zijn veel mensen ook altijd zo moe na het lezen. Je hersenen dan zijn namelijk echt onwijs actief.
Hopelijk heb ik je vraag hiermee beantwoordt,
Suzanne