Vastdenken en onze weerstand - Berthold Gunster

Vastdenken en onze weerstand - Berthold Gunster Voor de een is het glas half leeg en voor de ander is het halfvol. Het verschil zit hem in het denken over het glas en de inhoud. Het verschil zit hem in de benadering van wat we voor ons zien. Ons handboek is 'Ja, maar… huh?!' van Berthold Gunster en dat boek laat ons zien dat er ook nog een derde weg is. Je kunt naar de kraan stappen en het glas vullen tot de rand. Met wat verandering kunnen we leren denken in dergelijke verlossende benaderingen. Het leven lacht ons toe.

Ja maar ...huh?! van Berthold Gunster


Vastdenken en onze weerstand

Over het algemeen houden wij mensen niet van veranderingen. Wij veranderen pas als het moet. Veranderen is onzekerheid, het is eng en niet fijn. Het kan ook gevaarlijk zijn. Als het echt moet dan komen we wel in beweging maar als het niet hoeft, als het goed gaat zoals het gaat, dan laten we het er over het algemeen bij.

Verandering

Veranderen kan betekenen dat je iets kwijtraakt, maar het tegenovergestelde kan ook. Je kunt er ook rijker van worden. De onbekendheid van de verandering maakt ons onzeker en we zitten in no time in de weerstand.

Succes en instabiliteit

Een verandering kan natuurlijk een positieve uitwerking hebben. Het kan succes betekenen, al heeft succes naast een positieve lading ook zijn keerzijde. Succesvolle mensen hebben zorgen waar minder succesvolle mensen nauwelijks weet van hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een groot huis dat vanwege zijn rijkdom een doelwit is van inbrekers. Dat met succes gewonnen huis moet daarom beveiligd worden en de bewoning is daarmee minder onschuldig dan in een rijtjeshuis waar voor boeven niet zoveel te halen lijkt.

Keerzijde van succes

De plotselinge winnaars van heel veel geld kennen ook de keerzijde van succes. Ze komen voor allerlei vragen te staan waar ze voorheen zich het hoofd niet over hoefden te buigen. Ze moeten bedenken wat ze met het geld gaan doen, moeten onverwachte ‘vrienden’ buiten de deur houden, moeten verstandige beslissingen nemen over zaken waar ze niet deskundig in zijn. Daarom moeten ze deskundigheid inhuren met de hoop dat die betrouwbaar is en goed adviseert over het onderwerp waar ze zelf te weinig verstand van hebben. Investeren van de som bijvoorbeeld.

Keerzijde van winnen van de loterij

De prijs geeft vele hoofdbrekens en maakt in eerste instantie minder gelukkig dan de mensen die niets of een klein bedrag winnen. Het winnen van de grote prijs zorgt voor veranderingen, instabiliteit en dat terwijl we over het algemeen meer van stabiliteit houden.

Mislukking en stabiliteit

Als succes instabiliteit brengt, dan brengt mislukking stabiliteit. We kunnen zwelgen in de mislukking en onszelf gelijk geven door te zeggen: "Zie je wel, ik wist het wel!” Je project is mislukt maar jij hebt gelijk gekregen. Toch blijkt dat verandering gezond is voor de mens.

Burn out

De meeste burn-outs gaan naar werknemers die jaren achtereen hetzelfde werk hebben gedaan, die niet van baan zijn veranderd. Zoals beweging en sport goed is voor het lichaam, zo is intellectuele verandering goed voor de geest.

Er zijn mensen die liever ja zeggen en er zijn mensen die liever nee zeggen. Zij die ja zeggen worden beloond door de avonturen die ze hebben, zij die nee zeggen worden beloond door de veiligheid die ze bereiken.
Keith Johnstone

Keith Johnstone

Keith Johnstone (1933) is een Britse acteur, toneelregisseur en theaterdocent en de grondlegger van het improvisatietheater in de theatersport. Hij ontwikkelde voor zijn gezelschap onder meer oefeningen die gebaseerd zijn op spontaniteit, positiviteit, spelplezier, samenwerking en hulpvaardigheid.

Berthold Gunster en omdenken

We hebben de neiging naar stabiliteit te streven. Die neiging verhoudt zich slecht met het omdenken. Omdenken betekent juist verandering, ontregeling, onrust, onzekerheid. Toch is het die instabiliteit en verandering die leiden tot een betere gezondheid.
We kunnen ons bevrijden van ‘wat zou moeten’ en het ‘wat zou kunnen’ tegemoet treden. Om te kunnen omdenken heb je een aantal stappen nodig:
  1. Stop met vastdenken;
  2. accepteer de realiteit;
  3. neem goed waar;
  4. ga ervan uit dat problemen niet bestaan;
  5. leer leven met stress en instabiliteit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastdenken en omdenken – Focussen op je doelVastdenken en omdenken – Focussen op je doelJe hebt vastdenken en omdenken. De laatste levert veel meer op dan de manier van het vastdenken. Ons handboek is 'Ja-maa…
Liefde, werk, strijd, spel – vier basishoudingen en omdenkenLiefde, werk, strijd, spel – vier basishoudingen en omdenkenWe benaderen de wereld op verschillende momenten op verschillende manieren. Er zijn vier basishoudingen in te ontdekken…
Vastdenken en omdenken – strategie met werk als vertrekpuntVastdenken en omdenken – strategie met werk als vertrekpuntJe hebt vastdenken en omdenken. Het laatste levert veel meer op dan de manier van het vastdenken. Ons handboek is 'Ja-ma…

Lucide dromen: je eigen droom besturenLucide dromen zijn net zoals elke andere droom, maar bij lucide dromen weet je dat je droomt en kan je omdat je weet dat…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • www.wikipedia.org
  • Ja maar ... huh?! van Bertold Gunster
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.