Lucide dromen: je eigen droom besturen

Lucide dromen zijn net zoals elke andere droom, maar bij lucide dromen weet je dat je droomt en kan je omdat je weet dat je droomt ook zelf keuzes/beslissingen maken en lijkt alles veel realistischer en echter. Het is eigenlijk gewoon de realiteit in je gedachte, waarbij je kan doen wat je wil zonder consequenties en je ook zelf controle hebt over het verloop en hoe het verder gaat. Lucide dromen kan heel leuk zijn maar het is niet voor iedereen even makkelijk om een lucide droom te krijgen maar als je eenmaal zo'n droom hebt is het heel apart en mooi. De ene kan de eerste keer al een lucide droom realiseren, de ander valt in slaap en de ander lukt het gewoon niet hoe hard diegene het ook probeert, maar het is zeker de moeite waard het eens te proberen.

Stappen die je kansen op een lucide droom kunnen vergroten

Stap 1: Opschrijven

Dit is misschien een beetje vreemd maar zeg voor het slapen gaan dat je gaat dromen en 's ochtends als je hebt gedroomd moet je het zo snel mogelijk ergens opschrijven. Dit hoeft geen hele roman van acht alinea's te zijn, maar gewoon je droom beschreven in enkele zinnetjes of van wat je nog bij is gebleven.

Stap 2: Realisatie

Check wanneer je WAKKER bent of je aan het dromen bent en zeg dit tegen jezelf (hoeft niet hardop maar gewoon in je gedachten). Dit helpt je om te realiseren dat je aan het dromen bent wanneer je aan het slapen bent en hierdoor is de kans op een lucide droom sneller te realiseren en is de kans hierop ook vele malen groter.

Stap 3: Meditatie

Leg als het even kan je hand op je buik en adem diep in en uit en kom tot rust, zet rustgevende muziek op of geniet even van de stilte om je heen. Dit zorgt voor rust en als je rustig bent in je hoofd kan je je ook beter concentreren en ontspannen en dit zorgt ervoor dat de lucide droom beter verloopt en je je ook rustiger voelt in je droom.

Hoe ga je nou te werk?

Deze bovengenoemde stappen hoef je niet perse te volgen maar het is wel handig om een zo optimaal mogelijk lucide droom te realiseren.

Stap 4: Geen stoorzenders

Zorg er in eerste instantie voor dat je door niemand wordt onderbroken, dit kan het verschil zijn tussen wel of geen lucide droom. Zet ook het liefst je mobiel uit en doe het licht in je kamer uit, wat meestal wel vanzelfsprekend is.

Stap 5: Ontspan

Ga liggen op je rug (dus met je gezicht naar het plafond) en adem eerst een paar keer diep in door je neus en uit door je mond en zorg ervoor dat je helemaal ontspannen bent. Vervolgens zorg je ervoor dat je comfortabel ligt want de komende 10/20 minuten is het de bedoeling dat je helemaal niet beweegt, dus laat je ook niet afleiden door jeuk of andere irriterende ongemakken.

Stap 6: De kunst van het lucide dromen

Nu het belangrijkste, je gaat nu daadwerkelijk een lucide droom proberen te realiseren. De neiging die je krijgt om te bewegen zijn testsignalen van je lichaam naar je hersenen, als je helemaal niet beweegt denkt je lichaam dat je slaapt. Als je wel beweegt zou je weer opnieuw moeten beginnen. Het is de kunst om tussen het gevoel van relaxen en het gevoel van opwinding in te zetten, als je te relaxed bent val je waarschijnlijk in slaap en is het mislukt voor die dag. Maar als je te opgewonden bent gaat het je nooit lukken om een lucide droom te krijgen, misschien krijg je symptomen of nog meer jeuk dus probeer tussen deze twee in te blijven.

Stap 7: Focus

Het is nu de bedoeling dat je probeert een lucide droom te krijgen, het werkt het beste als je je focust op de ademhaling en ondertussen denkt aan dat je een lucide droom gaat krijgen. Het kan gebeuren dat er in dit stadium "slaapverlamming" optreedt, geef hier geen aandacht aan en blijf gewoon doorgaan met waar je mee bezig was. Denk gewoon dat het een checkpoint is en dat je steeds dichterbij de finish (de lucide droom) komt.

Stap 8: Het daadwerkelijk betreden van je lucide droom

De laatste stap: het betreden van je lucide droom. Je lucide droom kan twee kanten opgaan:
Optie 1
Kort nadat je je checkpoint (de slaapverlamming) hebt gehad zul je merken dat alles wat je je voorstelt direct werkelijkheid wordt (in je droom natuurlijk). Denk aan waar je wilt zijn en je zult vrijwel direct op die plaats terechtkomen, denk aan de Eiffeltoren en je zult bij de Eiffeltoren zijn in je droom.
Optie 2
Het kan ook zijn dat na je slaapverlamming het "doorzichtige oogleden effect" ervaart. Dit is wanneer je droom en lichaam elkaar overlappen en als je dan probeert te bewegen kan het zijn dat je lichaam echt beweegt en je dus ontwaakt bent uit je korte lucide droom. Het gene wat je dan moet doen is je fantasie gebruiken, denk aan iets waar je normaal alleen over droomt omdat je weet dat alles wat je doet werkelijkheid wordt en denk gewoon aan een plaats waar je graag zou willen zijn en weet dat jij de observator bent die alles bekijkt en vanaf daar kan je doen wat je wil en je eigen droom sturen.

Extra tips

Hier nog wat overige tips die je helpen om een betere lucide droom te realiseren en ook een leukere lucide droom te ervaren.
  • Ga gewoon naar bed en zet je wekker op zes uur nadat je in slaap valt en blijf anderhalf uur wakker en doe vervolgens het zelfde proces alleen dan versneld aangezien de kans op slagen vele malen groter is.
  • Drink sinaasappelsap. Niet voor iedereen werkt dit maar het is het proberen waard.
  • Schrijf 30 minuten voordat je gaat slapen over je lucide droom en waar je in je lucide droom heengaat en wat je allemaal gaat doen en schrijf ook enkele keren op "Ik ga lucide dromen" waarbij je denkt aan hoe je een succesvolle lucide droom gaat hebben.
  • Hou er rekening mee dat het best vreemd kan zijn en sommige mensen ervaren het ook als niet fijn waar anderen het als euforisch of als droomwereld ervaren. Dit is voor elk mens verschillend dus wat bij de één misschien als leuk wordt gezien kan jij ervaren als eng.
  • Nog één belangrijk dingetje is dat het kan voorkomen dat je een "false awakening" krijgt waarbij je denkt dat je wakker wordt terwijl je in werkelijkheid in je droom wakker wordt en vervolgens in het echte leven nog gewoon slaapt. Dit kan een beetje griezelig zijn dus hou ook hier rekening mee.
© 2014 - 2024 Stefok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…
Dromen helpt: droomtherapieDromen helpt: droomtherapieDromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die…

Liefde, werk, strijd, spel – vier basishoudingen en omdenkenLiefde, werk, strijd, spel – vier basishoudingen en omdenkenWe benaderen de wereld op verschillende momenten op verschillende manieren. Er zijn vier basishoudingen in te ontdekken…
Vastdenken en onze weerstand - Berthold GunsterVastdenken en onze weerstand - Berthold GunsterVoor de een is het glas half leeg en voor de ander is het halfvol. Het verschil zit hem in het denken over het glas en d…
Stefok (1 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.