Dromen helpt: droomtherapie

Dromen helpt: droomtherapie Dromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die je ooit hebt meegemaakt. Dromen zijn echter niet nutteloos, ze hebben namelijk vaak een therapeutische werking. Zo helpen ze om stress te voorkomen en verwerk je belangrijke gebeurtenissen terwijl je slaapt!

Dromen

Bijna elk mens heeft wel eens een droom gehad. Dromen zijn soms leuk, soms veranderen ze even snel in een nachtmerrie of soms wil je graag nog even verder dromen. Als je droomt worden indrukken van de vorige dag verwerkt en krijgen ze zogezegd een plaatsje in onze hersenen. De meeste mensen dromen tijdens de REM slaap, deze periode gaat in na ongeveer 90 minuten slaap. De hersenen zijn dan zeer actief, terwijl de rest van het lichaam ontspant. Enkel de ogen flitsen achter de oogleden snel heen en weer, de afkorting REM staat dan ook voor Rapid Eye Movement (of: Snelle oogbewegingen). Je ogen hebben tijdens de REM slaap dan ook van alles te bekijken. De hersenen draaien de informatiestroom van ogen naar hersenen namelijk ’s nachts om! Overdag ontvangen de hersenen informatie vanuit de ogen, ’s nachts krijgen de ogen informatie uit de hersenen en dit wordt door ons gezien als een droom.

Het belang van lucide dromen

Bij een lucide droom weet je terwijl je slaapt dat je aan het dromen bent. Je weet dat alles wat je ziet en doet niet echt is, maar toch droom je verder. Het mooie hieraan is, dat je gewoon zelf kunt bepalen wat je nu verder in je droom gaat doen, alles is mogelijk! Zo kun je bijvoorbeeld gaan vliegen of iets doen wat je nooit hebt gedurfd. Ook is het mogelijk om vrienden, familie of een geliefde in je droom te toveren. De oplettende lezer kan hieruit opmaken dat het niet alleen heel erg leuk is om lucide te dromen, het kan ook ontzettend nuttig zijn! Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die geteisterd worden door steeds dezelfde nachtmerries. Als zij leren hoe zij lucide kunnen dromen, beslissen zij zelf hoe een nachtmerrie afloopt en kunnen er zo dus gemakkelijk vanaf komen.

Lucide dromen kun je leren en vervolgens nuttig gaan gebruiken. Begin allereerst met het onthouden van je dromen als je wakker wordt. Dit doe je het beste door rustig, dus niet door bijvoorbeeld de wekker, wakker te worden. Probeer je direct te herinneren wat je hebt gedroomd en haal dit terug. Schrijf je droom daarna zo goed mogelijk op. Ook kun je jezelf onderwerpen aan een werkelijkheidstest. Hierbij neem je een aantal keren per dag een pauze. Je legt alles neer en richt je gedacht op een aantal vragen: wat ben ik aan het doen? Kan dat? Wat doen de mensen om mij heen? Kan dat? Hoe ziet alles er om mij heen uit? Kan dat? Als je jezelf dit soort vragen een paar keer per dag stelt en ze ook daadwerkelijk beantwoordt, zou het kunnen dat je deze vragen ook in je dromen voorgelegd krijgt. Als je de werkelijkheidstest uit moet voeren in een droom, kun je jezelf dus ook alle vragen stellen. Een kleine fout, dus een rare omgeving of vreemde personen, kan voor jou al de conclusie zijn dat je droomt. Nu je dat weet, kun je zelf beslissen wat je verder gaat dromen!

De droomtherapie

Het leren om lucide te dromen is een belangrijk element bij de droomtherapie en wordt dan dus ook onderwezen tijdens dergelijke therapieën. Droomtherapie is betrekkelijk nieuw in Nederland, maar het is absoluut werkzaam. Door het leren sturen van je eigen dromen, kun je nachtmerries omzetten in heerlijke dromen. Door lucide te dromen dwing je jezelf om in te zien dat het monster uit je nachtmerries slechts een fantasie is en dus niet echt bestaat. Zo kun je een nachtmerrie sturen en weer van je wel verdiende nachtrust gaan genieten. Daarnaast kan het je helpen om bijvoorbeeld van stress af te komen. Door lucide te dromen kun je zelf je dromen sturen en er zo dus voor zorgen dat je een rustige en prettige droom krijgt. In stressvolle situaties is het vaak zo dat ook dromen en de slaap zelf onrustig zijn. Door te oefenen op lucide dromen, kun je je eigen droom ‘samenstellen’ en zo dus rustiger slapen.

Een droomtherapeut kan je leren om lucide te dromen. Hij of zij zorgt er voor dat je bijvoorbeeld gebruik gaat maken van de hierboven besproken werkelijkheidstest. Door samen te oefenen en je dromen te bespreken en op te schrijven, kan het zijn dat het ook jou lukt om lucide te dromen. Het helpt je namelijk niet alleen van stress af, het helpt ook bij bijvoorbeeld faalangst. Als een topsporter, die graag de eerste prijs wil winnen, al meerdere keren over zijn overwinning heeft gedroomd, kan dit helpen bij zijn mogelijk echte overwinning. Het kan natuurlijk ook zijn dat je angstig bent om een presentatie te gegeven. Door in je droom ervoor te zorgen dat je voor een groot publiek presenteert, zul je waarschijnlijk in werkelijkheid ook beter presteren. Zo kunnen dromen, voornamelijk dan de lucide dromen, je helpen in het dagelijks leven. Droomtherapeuten kunnen je helpen om je dromen te begrijpen en om te leren hoe je lucide kunt gaan dromen.
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…

Nationale vereniging de ZonnebloemDe 40.000 vrijwilligers van Nationale vereniging de Zonnebloem zetten zich in voor mensen met een ziekte of handicap. Zi…
Is zonnen gezond of ongezond?Is zonnen gezond of ongezond?Wij kunnen niet zonder zonlicht, maar zonnen kan ook gevaarlijk zijn. Echter af en toe in de zon zitten is juist weer ge…
Bronnen en referenties
  • www.allesoverdromen.nl
Reactie

Ben, 28-07-2011
Weet iemand waar je Lucide dromen kan leren? Reactie infoteur, 30-07-2011
Sorry ik ken niemand die je hierbij kan helpen. Ik weet alleen dat er wel specialisten zijn in Nederland die zeggen je hiermee te kunnen helpen.

Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 21-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.