Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse leven

Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse leven Iedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de betekenis hiervan afvragen. Wetenschappelijk is men druk bezig om er onderzoek naar te doen. Het is mogelijk om je droom te beïnvloeden zodat jij bepaalt hoe deze droom verder gaat. Dit wordt ook wel een lucide droom genoemd. Het wordt soms gebruikt als therapie, bijvoorbeeld om van nachtmerries af te komen. Hoe werkt dit en welke invloed kan dit hebben op je dagelijkse leven?

De slaapcyclus

Wetenschappelijk gezien zijn ze er nog niet uit wat de betekenis is van dromen. Er wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan. Een normale slaap bestaat uit een cyclus van 5 fases. Per nacht ga je ongeveer 4 tot 5 keer door zo’n cyclus heen. Dromen vinden meestal plaats tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement) in de slaap. Zoals de naam al zegt bewegen de ogen snel en de hersenactiviteit is het grootst.

Waarom je droomt

De meningen over de betekenis van dromen zijn sterk verdeeld. Er zijn mensen die creatieve ideeën krijgen door het hebben van dromen. Dromen zijn persoonlijk en daarom kunnen de betekenissen in een boek over droomsymboliek niet op iedereen van toepassing zijn. Wetenschappers denken dat dromen een verwerking is van conflicten en emoties. In elke slaapcyclus wordt een deel afgerond waardoor je de volgende dag er weer fris tegenaan kunt gaan. Zo wordt er ook beweerd dat je jezelf beter kunt leren kennen als je je dromen analyseert.

Vreemde dromen

Vooral in drukke periodes waarbij je veel aan je hoofd hebt lijken dromen steeds absurder te worden. Soms haal je alles door elkaar zowel werk als privé. Negatieve ervaringen blijven langer hangen als positieve ervaringen en daarom zijn de meeste dromen negatief van aard. Het wordt een soort film over je eigen gedachten waarbij het zoeken naar een betekenis erg lastig kan zijn.

Je eigen droom beïnvloeden

Sommigen mensen zijn in staat hun eigen droom te beïnvloeden. Zij zijn in staat te beseffen dat ze dromen en deze droom te sturen. Dit worden ook wel lucide dromen genoemd. Op het moment dat er iets gebeurd wat niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld vliegen, kun je ineens beseffen dat je droomt. Onderzoek naar hersengolven en oogsignalen hebben inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat lucide dromen bestaan. Als je erin slaagt lucide te kunnen dromen, zal het grootste deel van het dromen toch altijd bestaan uit niet-lucide dromen.

Hoe lucide te dromen?

Het kost soms veel oefening om in staat te zijn je droom te beïnvloeden. Veel mensen die hieraan beginnen worden direct wakker nadat ze beseffen dat ze dromen. De kunst is om niet te enthousiast te worden en ontspannen te blijven. Om lucide dromen te kunnen hebben is het belangrijk om dromen te kunnen herinneren. Een droomdagboek kan ervoor zorgen dat je droomherinneringen verbeteren. Het is van belang de droom zo snel mogelijk na het wakker worden op te schrijven omdat deze herinnering vaak snel weer verdwijnt na het wakker worden.

Soorten lucide dromen

De mate van luciditeit in een droom kan variëren. Op het moment dat je beseft dat je droomt, is er sprake van lucide dromen. Als er een hoge mate van luciditeit is, heeft de dromer in de gaten dat hij droomt en dat er geen gevaar dreigt. Ook weet hij dat hij elk moment kan wakker worden. Bij een lage mate van luciditeit is de dromer zich bewust genoeg om de droom te sturen, maar hij realiseert zich niet dat het niet echt gebeurt. Sommigen beschouwen een lucide droom als fantastisch of een spirituele ervaring.

Lucide droom als therapie

Lucide dromen zijn beter te herinneren dan gewone dromen waaronder nachtmerries. Mocht je last hebben van nachtmerries, kan je misschien wat hebben aan het aanleren van lucide dromen. Ook kunnen lucide dromen helpen om van bepaalde angsten overdag af te komen. Door het sturen van een droom kun je er mooie ervaringen bij krijgen waardoor het leven een stuk aangenamer wordt. Je kunt al je fantasieën uit laten komen.

In het dagelijkse leven

Door invloed uit te oefenen op je dromen tijdens de slaap, kun je overdag profijt hebben. Elk element in je leven dat je als lastig beschouwt, kun je door een lucide droom beïnvloeden zodat het obstakel of belemmering kleiner wordt. Je wilt bijvoorbeeld graag uitblinken in een bepaalde sport, maar je bent ervan overtuigd dat je het niet kunt. Door in de lucide droom bijvoorbeeld te scoren, kan het zelfvertrouwen groeien waardoor je beter wordt in deze sport en uiteindelijk echt zult scoren.

Is het schadelijk?

Er is net zoals bij gewoon dromen veel onduidelijk over het droomproces en de wetenschap staat hierbij misschien nog wel in de kinderschoenen. Vanwege de vele vragen en gebrek aan kennis over dit onderwerp, is het niet te bepalen of lucide dromen de positieve werking van gewone dromen tegengaat. Wat wel bekend is dat mensen die lucide kunnen dromen, geen last hebben van psychische stoornissen als gevolg hiervan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Droomsoorten en hun betekenisDroomsoorten en hun betekenisDromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…

Wat mediteren interessant maaktWat mediteren interessant maaktHet klinkt erg als het uitwisselen van zaken, als ik mediteer dan moet het mij iets opleveren. Zonder waarde oordeel uit…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tskirde, Pixabay
  • - www.dokterdokter.nl
  • -www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.