Spiritualiteit modegril?

Spiritualiteit modegril? “Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of India). Of je het nu zelf zo ervaart, in je omgeving ziet of bagatelliseert vanuit ongeloof uit angst, het is eigenlijk niet relevant. Áls er verandering op komst is, dan komt dit vanzelf. Het gaat er alleen om of je de verandering bewust mee wilt maken, wat soms diep gaan wil zeggen, of je het over je heen laat komen en wel ziet wat het is. Spiritualiteit is feitelijk niets meer of minder dan ‘geestelijk bestaan’ en wie wil dat nu niet uitdiepen?

Wel of niet tastbaar

Het gegeven dat alles rond spiritualiteit niet tastbaar is en het feit dat de gemiddelde westerling hangt aan wetenschappelijk bewijs, maakt het volgen en toepassen van spiritualiteit best moeilijk. Althans zo lijkt het, want voor veel mensen is spiritualiteit van alles wat te maken heeft met ‘zweverigheid’. Niet het hoofd wat je in de spiegel ziet, maar de binnenkant/het geestelijke leven. Niet dat mes in het lijf wat een pijntje laat verdwijnen, maar de geest en het lichaam welke aan het werk wordt gezet om datzelfde pijntje te laten verdwijnen.

Sceptisch

Scepsis is op zich niet erg, want er zijn ook voorbeelden dat mensen de westerse geneeskunst volledig naast zich neerleggen ten faveure van de ‘het zweverige’ waarbij het gezwel toch echt het lichaam verwoest. Balans is goed, dat weten we en daar willen we steeds meer naar leven. Maar balans geldt voor alles. Een kankergezwel wat operatief verwijderd kan worden, zal door welke geneeswijze uit het oosten waarbij het lichaam en de geest aan het werk gezet wordt, in principe niet zomaar verdwijnen (uitzonderingen zonder verklaring daargelaten). Maar je kunt het prima gecombineerd toepassen en ‘the best of both worlds’ pakken. Bij de geneeskunst uit de westerse wereld is een sterk lichaam en een sterke geest veel beter opgewassen tegen het destructieve wat bijvoorbeeld chemo met zich meebrengt. Prima om je lichaam en geest te versterken met behulp van reiki, voetreflex of yoga.

Verder zijn er technieken die de oorzaak van defect aan het lichaam achterhalen, versus de tablet die je van de huisarts krijgt welke slechts een symptoombestrijder is. Maar ook hiervoor geldt, neem niets zomaar aan, zorg dat je je verstand erbij houdt en spreek duidelijk af hoe ver je ergens mee wilt gaan. Dit kan voorkomen dat je jezelf verliest.

Hang naar verandering of way of life?

De hang naar verandering in de vorm van spiritualiteit is geen doel op zich, maar wordt wel vaak als zodanig toegepast. Het zou een way of life moeten zijn, of minimaal moeten worden. Dit impliceert dat je zo wil leven en functioneren, gecombineerd met het leven in deze maatschappij. Dat kan prima, want spiritualiteit is niet zweverig, het is een wetenschap op zich én eeuwen oud. Ouder zelfs dan de westerse wetenschap.
Maat spiritualiteit is ook eng, want als je het een way of life wilt maken, dan wil dat meteen zeggen dat je dicht bij jezelf moet komen. Hoewel het anders wordt uitgelegd, vindt menigeen dit in feite doodeng. Immers, de manier waarop je lichaam op zaken reageert, is niet iets wat je kunt beïnvloeden. Het is zoals het is.

De buitenkant

Waar een groep mensen echt de diepte in gaat om zich te verdiepen in de oosterse filosofie, is er ook een groep die zich volstopt met Boeddha’s en kaarsjes in huis en gaat er vanuit dat het allemaal wel goed komt. Immers, Boeddha straalt zo’n rust uit. Maar wat je als mooi ervaart zegt nog niets over je spiritualiteit, je spiritueel leven. Daar moet je zelf mee aan de slag gaan en ervaren.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay

De diepte in

Als je dan toch besloten hebt dat die beelden misschien leuk zijn en spiritualiteit hip is, maar dat je echt wilt ervaren wat spiritualiteit is, dan moet je de diepte in. Dan is het goed er veel over te lezen en een gevoel te krijgen wat prettig voor je voelt. Feitelijk is het dan niet meer of minder dan het uitproberen en ervaren wat écht goed voelt en een weldaad voor je lichaam en geest is.

Waar het enige lichaam goed reageert op technieken die de meridianen aanpakken, zal de ander baat hebben bij voetreflex, touch of health, reiki, meditatie of yoga (in welke vorm dan ook). Eigenlijk is het niet anders dan wanneer je als kind op verschillende sporten gaat of muziek instrumenten wilt bespelen en er zo achter komt wat je echt leuk vindt en bij je past. Wat handig kan zijn is iemand die verschillende technieken toepast en je kan en wil begeleiden in zo’n proces. Zo iemand kan je dan informatie geven, je adviseren … maar je zult het zelf moet ondervinden/ervaren.

Tot slot

Voor een grote groep mensen zal een verdieping in spiritualiteit een modegril zijn en ook voor deze groep zal het overwaaien als de modekleuren van kleding of haar en de interieurstijlen voor onze woningen. Echter, er zal ook een groep zijn die met het uitdiepen van zijn/haar spiritualiteit echt een verdiepingsstap in het leven zet en zijn/haar leven verrijkt. Wat het ook wordt, het levert altijd iets op … modegril of niet.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reiki: diverse reikivormenReiki: diverse reikivormenReiki is een alternatieve geneeswijze waarbij gewerkt wordt met energiestromen. Er zijn verschillende reikivormen waarbi…
Boekrecensie: Eenvoudig spiritueelrecensieBoekrecensie: Eenvoudig spiritueelBoeken met een spirituele insteek gaan als warme broodjes over de toonbank, maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…

Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…
Vinyasa yoga - een vloeiende krachtige yogastijlVinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dan…
Bronnen en referenties
  • www.niiraja.nl – Annemieke Cornelisse
  • Afbeelding bron 1: Lenaaera, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.