Waarom dromen we?

Waarom dromen we? De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig over dit onderwerp. Wat het belang van dromen? Zodra we onze ogen open doen, zijn we vaak al onze dromen vergeten en toch dromen we elke nacht. Waarom is dit en kunnen we overdag iets met deze dromen?

Droomfeiten

Dromen kunnen levendig en echt zijn, maar ook vaag en verwarrend. Soms weten we tijdens de droom dat we dromen en soms zijn we ons hier totaal niet van bewust. Iedereen droomt, maar 95% van hetgeen we dromen vergeten we weer. Gek genoeg droomt niet iedereen in kleur. Er zijn mensen die alleen maar in zwart-wit dromen. Niet alleen mensen dromen, ook dieren maken tijdens de slaap een droomfase door. Kinderen hebben vaker nachtmerries dan volwassenen. Tijdens de nacht hebben we tientallen dromen.

Theorieën achter dromen

Er bestaan verschillende theorieën over de reden dat wij dromen. Een van deze theorieën is afkomstig van de heren Allan Hobson en Robert McCarley. Deze heren onderzochten het fenomeen dromen en kwamen in 1977 tot de conclusie dat fysiologische processen in de hersenen dromen veroorzaken. Deze processen activeren circuits in de hersenstam en hierbij komen emoties en gewaarwordingen naar boven. Met behulp van ons geheugen worden deze impulsen omgezet in beelden. Deze conclusie viel niet goed in wereld van de psychiatrie. Want wanneer dit het geval is, heeft het geen zin om na te denken over de betekenis van dromen.

Een andere theorie is dat de hersenen tijdens de slaap alle ervaringen en emoties van overdag sorteren en verwerken. Dit maakt dat wij dromen. Deze theorie wordt vooral aangehangen door de psychiatrie, maar er zijn ook studies die aantonen dat mensen meer dromen wanneer ze overdag nieuwe dingen leren. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat men inderdaad dromen nodig heeft om ervaringen van de dag te verwerken. Om in computertermen te spreken: dromen is het defragmenteren van onze harde schijf.

Verder zijn aan dromen door de eeuwen heen heel veel betekenissen gegeven. Volgens Freud konden we uit dromen onze psychische problemen en angsten halen. Volgens de Egyptenaren voorspelde dromen de toekomst en volgens sjamanen vertellen dromen ons iets over onze lichamelijke gesteldheid en de ziekten die we onder de leden hebben. De Egyptenaren waren ook de eerste mensen die massaal een droomdagboek bijhielden. Het allereerste droomdagboek wat is gevonden is geschreven rond 1350 voor Christus en wordt de Beatty Papyrus genoemd.

De wetenschap achter dromen

Ondanks de vele onderzoeken die gedaan zijn naar dromen, bestaat er nog steeds geen éénduidige verklaring voor. De wetenschap weet nog steeds niet waarom we dromen. Toch houdt dit de psychiatrie niet tegen om allerlei betekenissen aan dromen te hangen. Er is dan vooral veel aandacht voor de lucide droom en de repeterende droom. Een lucide droom is een droom, waarin men zich bewust is van het feit dan men droomt en een repeterende droom is een droom die in een bepaalde periode steeds weer terug keert. Volgens de psychologische uitleg vertelt deze droom de dromer iets wat hij of zij niet wil aanvaarden of niet wil begrijpen. Wat er ook achter dromen zit, we kunnen het dromen niet tegenhouden en iedereen droomt, iedere nacht.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Wat is dromen eigenlijk?Dromen klinkt voor velen vanzelfsprekend. Maar er zit meer achter. Hoe komen dromen eigenlijk tot stand en betekenen ze…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…

Vastdenken en onze weerstand - Berthold GunsterVastdenken en onze weerstand - Berthold GunsterVoor de een is het glas half leeg en voor de ander is het halfvol. Het verschil zit hem in het denken over het glas en d…
Hoe sta je mooier op in de ochtend?Hoe sta je mooier op in de ochtend?We hebben het allemaal wel eens. Je staat op en loopt naar de spiegel en ziet jezelf, maar denkt bij jezelf ‘ben ik dat’…
Bronnen en referenties
  • http://psychology.about.com/od/statesofconsciousness/tp/facts-about-dreams.htm
  • http://mystery-mj.jouwweb.be/bijvoegsels-aanverwante-onderwerpen/bijvoegsel-3-dromen-analyse-en-duiding
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.