Nationale vereniging de Zonnebloem

De 40.000 vrijwilligers van Nationale vereniging de Zonnebloem zetten zich in voor mensen met een ziekte of handicap. Zij zorgen voor aandacht en persoonlijk contact voor mensen die zelden deelnemen aan het maatschappelijk leven. De Zonnebloem biedt hulp, steun en positiviteit!

De vereniging

Op 17 januari 1949 wordt Stichting de Zonnebloem opgericht. De Zonnebloem was een initiatief van radiopresentator Alex van Wayenburg. Hij begon destijds bij radio Herrijzend Nederland met Radioziekenbezoek de Zonnebloem. Hij organiseerde dus bezoeken voor ouderen, zieken en gehandicapten. Dit sloeg zo aan, dat hier uiteindelijk een echte stichting uit voortvloeide. Pas in 1964 wordt de Zonnebloem een vereniging en krijgt ondersteunende leden, welke financieel bijdragen voor de Zonnebloem. Het aantal vrijwilligers en bezoeken stijgt snel, waardoor ook steeds meer activiteiten kunnen worden georganiseerd.

In 1985 wordt door de vereniging een boot aangekocht. Het geld voor deze boot, waarmee zieken en gehandicapten op vakantie kunnen, werd opgehaald in een spelshow, georganiseerd door de KRO. In 2006 is deze boot vervangen door een nieuwe en zorgt vandaag de dag dat meer dan 3000 mensen elk jaar op vakantie kunnen.

De Zonnebloem is een organisatie welke bestaat uit voornamelijk vrijwilligers. De vereniging trekt zich het leed, maar vooral ook de eenzaamheid, van vele zieken en gehandicapten sterk aan. Door bijvoorbeeld een lichamelijke beperking of door een ernstige ziekte staan veel mensen op sociaal gebied niet heel sterk. Deze mensen dreigen in een sociaal isolement te raken en zichzelf dus zo helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Om dit te voorkomen is de Zonnebloem opgericht. Vrijwilligers proberen deze mensen uit hun isolement te trekken door samen met hen te praten, activiteiten te ondernemen of op vakantie te gaan. Zo leggen zieken en gehandicapten contact met ‘normaal’ functionerende personen en ook met personen in dezelfde situaties.

De vereniging telt op dit moment ongeveer 40.000 vrijwilligers. Deze mensen zijn per jaar goed voor meer dan 1,3 miljoen bezoeken aan gehandicapten, ouderen en zieken. De Zonnebloem heeft 1400 afdelingen en is met zoveel vrijwilligers is zij één van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. Naast bezoekjes is er bij de Zonnebloem ook ruimte voor andere activiteiten. Zo worden jaarlijks allerlei boottochten georganiseerd, zijn er theatervoorstellingen en worden er dagjes pretpark of dierentuin gepland.

De bezoeken die worden georganiseerd door de Zonnebloem zijn kosteloos en vaak erg welkom. Voor de andere activiteiten moet meestal een bijdrage worden geleverd. Dit is over het algemeen hetzelfde bedrag als welke door een ander zou moeten worden betaald! Een handicap of ziekte moet dus niet een beperking zijn en al helemaal niet meer gaan kosten.

Zonnebloem LinQ

Ook de Zonnebloem heeft aandacht voor jonge mensen en daarom is er een jongeren gedeelte opgericht. De jonge mensen zijn over het algemeen tussen de 18 en 45 jaar en hebben een ziekte of handicap. Zonnebloem LinQ zorgt ervoor dat jonge mensen met of zonder ziekte of handicap met elkaar in contact komen. De vrijwilligers zijn dus ook jong en begeleiden de jongeren op leuke uitstapjes. Er worden filmavonden georganiseerd, er wordt gevaren op een catamaran of een begeleider gaat mee de kroeg in. De activiteiten zijn dus prima aangepast aan de leeftijdscategorieën en zo vormt de Zonnebloem ook een steun voor mensen uit een andere doelgroep!

Jongeren kunnen ook meegaan op een jongeren reis op of een andere vakantie. Ook hierbij worden ze begeleid door vrijwilligers, welke ook mee zullen gaan op de desbetreffende vakantie. Er zijn bijvoorbeeld stedentrips te boeken naar Berlijn of Parijs, maar ook binnen Nederland worden vakantieaccommodaties aangeboden. Alleen al in 2010 organiseert LinQ negen vakanties in binnen- en buitenland. Tijdens zo’n vakantie ga je lekker naar het strand, barbecueën en terrasjes pakken, ideaal dus! Op de vakantie bepaal je lekker zelf wat je op de bestemming allemaal gaat doen, een perfecte vakantie voor jonge mensen dus!
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de zonnebloemOver de zonnebloemZonnebloemen zijn stralende bloemen die ons allemaal doen denken aan de zon en de zomer. De zonnebloem bestaat uit vele…
Waarom zijn de bananen krom, en groeien planten scheef?Waarom zijn de bananen krom, en groeien planten scheef?Waarom groeien bananen krom, groeien planten naar het zonlicht en groeien ze recht omhoog en niet naar de aarde? Planten…
Zonnebloempitten en vogels in de winterZonnebloempitten en vogels in de winterWie in het voorjaar zonnebloempitten in de tuin zaait kan in de zomer genieten van deze pareltjes. Hoog of laag, rood of…
Smartflower – zonnepanelen als een zonnebloemSmartflower – zonnepanelen als een zonnebloemSmartflowers zijn zonnepanelen die de vorm hebben van een bloem. De bloembladen ontvouwen zich als een reusachtige bloem…

Schokkend schamel SoedanDe grote ellende waarin de inwoners van Zuid-Soedan moeten leven schokkeert. Schrijnende armoede, droogte, conflicten, h…
Dromen helpt: droomtherapieDromen helpt: droomtherapieDromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die…
Bronnen en referenties
  • www.zonnebloem.nl
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.