Is zonnen gezond of ongezond?
Wij kunnen niet zonder zonlicht, maar zonnen kan ook gevaarlijk zijn. Echter af en toe in de zon zitten is juist weer gezond. In dit artikel treft u de voordelen en de nadelen van de zon en van zonnen aan.
Vroeger was het gebruikelijk om lekker lang te zonnen om een bruine kleur te krijgen. De laatste jaren is er steeds meer benadrukt dat de zon ook gevaar voor uw gezondheid kan opleveren. Het is niet gezond om lang in de felle zon te liggen. Dit verhoogt namelijk de kans op huidkanker. Aan de andere kans heeft de zon ook een positief effect op de mens
Wat zijn de voordelen van de zon?
Vitamine D
Door ons lichaam aan de zon bloot te stellen, maakt onze lichaam benodigde vitamine D aan. In de zomer moet u minimaal een half uur zonlicht opvangen, en in de winter zou u twee uren buiten moeten lopen voor de benodigde zonnestralen. Vitamine D zorgt ervoor dat wij voldoende calcium kunnen opnemen, waardoor wij gezonde botten krijgen. Daarnaast verlaagt vitamine D de kans op kanker.
Zon is goed voor de spieren
Warmte is goed voor onze spieren. Warm weer zal vooral voor mensen met spier- en gewrichtsklachten een positief effect hebben. Door de warmte verwijden onze bloedvaten, door een goede doorbloeding zullen de spieren prettiger aanvoelen.
Zon is goed voor de gemoedstoestand van de mens
De meeste mensen zullen zich gelukkiger voelen in de zomer, in vergelijking met andere jaargetijden. Dit komt doordat het lichaam endorfinen aanmaakt (een gelukshormoon). Hierdoor krijgt de mens meer energie en voelt zich ontspannen. Zon blijkt zelfs een positief effect te hebben op het geslachtshormoon.
Wat zijn de nadelen van de zon?
Huidveroudering
Zon zorgt voor het aanmaken van bindweefsel cellen. Dit zorgt voor huidveroudering en maakt de huid minder soepel. Dit effect is te vergelijken met rubber dat langere tijd aan de zon is blootgesteld. Op den duur wordt het broos en zal minder flexibel worden.
Minder nachtrust
De zeer warme dagen zorgen ervoor dat wij korter slapen. De dagen zijn lang doordat het pas laat donker is, en vroeg op bed is vaak niet handig doordat het gewoon nog te warm is om te gaan slapen. Uit onderzoek van Auping is gebleken dat 44 procent van de Nederlanders slaapproblemen hebben bij warm weer. Vooral de mannen blijken er last van te hebben.
Huidkanker
Indien wij onze huid te lang blootstellen aan een zeer hete zon, vergroten wij de kans op huidkanker. Via voorlichtingscampagnes wordt ons gewezen op de gevaren van zonnen bij hoge temperaturen. Het advies is om kort te zonnen, en het liefst niet op momenten dat de zon het felst is. Dit zijn de uren tussen twaalf uur ’s middags en drie uur in de middag.
Snel en veel zweten
Bij hoge temperaturen, probeert ons lichaam om verkoeling te brengen. Dit gebeurt door vocht uit te stoten uit de poriën. Op warme dagen kunt u niet voorkomen dat u zweet. Bij de kleinste inspanningen gaan wij zeer sterk zweten, met alle gevolgen van dien. Op warme dagen waarop u zich lichamelijk inspant kunt u tot twee liter per uur zweten. Dit is gelijk ook het gevaar, wij moeten voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.