Bodyprotectors, feiten en fabels, zijn ze nou echt zo goed?

Deze keer een iets andere opzet van het artikel als dat jullie gewend van mij zijn. Op verzoek ben ik me gaan verdiepen in de veiligheid van bodyprotectors. Hiervoor ben ik niet alleen wezen kijken op de websites van leveranciers en keurmerken maar ook naar de persoonlijke ervaring van gebruikers van bodyprotectors.

Mijn bevindingen tijdens de zoektocht

Opvallend is dat de zoekmachine Google nagenoeg alleen maar positieve verhalen te bieden heeft over bodyprotectors. Deze informatie is voornamelijk afkomstig van leveranciers en bedrijven die de producten maken. Maar statistieken, in Nederlands noch Engels waren nergens te bemachtigen. Onderzoeken zijn er wel gedaan zoals impact tests in verschillende situaties maar de precieze details hiervan zijn niet beschikbaar voor het publiek.
Om meer informatie te kunnen verkrijgen heb ik me dus moeten verdiepen in keurmerken, verschillende merken en types en de feedback van gebruikers op onafhankelijke websites en forums. Daarom ook dat, in eerste instantie, ik meer zal schrijven over deze gegevens vooralsnog ik mijn conclusie met jullie deel.

Types, merken en keurmerken

Bron: NeveahBron: Neveah
Er zijn veel verschillende merken op de markt, deze merken voldoen nagenoeg allemaal aan het “EN 13158:2009”. Er zijn bedrijven zoals het engelse BETA dat weer tests doet aan de hand van het EN en daar hun eigen bodyprotectors uit maken. De twee meest populaire standaards zijn dan ook het EN 13158:2009 en de BETA 2000 of BETA 2009. Dit zijn drie types die toegestaan worden bij crosswedstrijden. Verder zijn de bodyprotectors grofweg in te delen in bodyprotectors met platen en bodyprotectors met blokjes.
Bodyprotectors met platen zijn erg beperkend in beweging en zijn van oudere types terwijl bodyprotectors met blokjes veel flexibeler zijn en zonder uitzondering als veel gebruiksvriendelijker wordt ervaren.

De huidige bodyprotectors zijn gemaakt van Memoryfoam, dat houdt in dat, zodra de foam warm wordt deze zich aan de vorm van het lichaam aanpast. Veel mensen ervaren de bodyprotector in eerste instantie als lastig en belemmerend, maar als men ze eenmaal aan heeft worden ze snel vergeten.

Ook is er de mogelijkheid om bij sommige bodyprotectors shouderbescherming te bevestigen. Dit verkleind het risico van schade aan het sleutelbeen met 30%.

Labels

Buiten het keurmerk, merken en types om zijn er ook nog kleurlabels.
Er bestaan drie kleurlabels, zwart, bruin en paars.
Het zwarte label, nivo 1 is geschikt voor lichte ruiters, meestal alleen gebruikt in de rensport.
Het bruine label, nivo 2 wordt meestal gebruikt voor ervaren ruiters met ervaren paarden op een zachte ondergrond.
Het paarse label, nivo 3 voldoet aan alle veiligheideisen en is verplicht bij crosswedstrijden.

Maten

Er zijn verschillende maten te vinden binnen bodyprotectors. De grootste fout die mensen maken is danwel een bodyprotector te kiezen met een zwart of bruin label, danwel dat ze zich niet een bodyprotector laten aanmeten door een professional. Veelal de meeste verwondingen met bodyprotectors worden veroorzaakt door een niet goed passende bodyprotector!
Een paar punten waar je zelf op kan letten:
- De voorkant van de bodyprotector moet minstens 2,5 cm onder de onderste rib uit komen. Het mag echter niet zo zijn dat, bij het voorover buigen, er veel druk ontstaat op de buik of ribben of dat er verschuiving ontstaat.
- Aan de achterkant bij de nek moet de bodyprotector eindigen bij de prominente wervel (7e cervicale wervel).
- De achterkant van de bodyprotector mag nooit het zadel raken. Als dit het geval is, kies dan een andere of laat een professional het achterstuk aanpassen. Als je dit zelf doet voldoet de bodyprotector niet meer aan het standaard en kan dus niet als veilig beschouwd worden.
- De meeste merken zijn sexegebonden, houd dit in de gaten als je op zoek gaat naar een nieuwe bodyprotector.
- Verstandig is om de volgende maten op te meten zodat het vinden van de juiste bodyprotector een stuk makkelijker wordt:

  • A: De maat rondom de borst onder de oksels.
    Bron: NeveahBron: Neveah
  • B: De maat van de middel, bij vrouwen vaak het smalste punt. 2,5 cm onder de onderste rib.
  • C: Maar van top van de schouder tot 2,5 cm onder de onderste rib.
  • D: Het is een kwestie van uitproberen of de achterkant het zadel niet raakt.
Bodyprotectors en bescherming
De bodyprotector is gemaakt om schade te verminderen in heel veel situaties, maar ook de bodyprotector kan een hoop schade niet voorkomen. De bodyprotector blijkt voornamelijk bescherming te bieden tegen impact die van rondom het lichaam komen vertikaal ten opzichte van de positie van het lichaam en wordt dan verdeeld waardoor bijvoorbeeld schade aan de ribben of wervels als gevolg van een knal tegen een boom of een paard die op je staat verminderd wordt. Flexie, (extreme buiging) extensie (uitrekken) torsie (extreme draaiing) of compressie (samendrukken) van de wervel blijft altijd nog een risico. De bewegingsvrijheid met een bodyprotector mag dan wel minder zijn maar voorkomt lang niet altijd verwondingen en zeker niet die aan de wervels.

Conclusie

Op de onafhankelijke websites zijn er veel voors en tegens te vinden over de bodyprotector. Naarmate ik verder ben wezen kijken door de bergen met informatie die hierover beschikbaar zijn ben ik tot de conclusie gekomen dat voornamelijk mensen die zelf geen bodyprotector dragen (lees: niet of nauwelijks geprobeerd hebben) tegenstanders zijn van de bodyprotector. En als er sprake is van gebruikers van bodyprotectors die hiertegen zijn dan is er bijna zonder uitzondering sprake van verouderde bodyprotectors, bodyprotectors die niet aangemeten zijn of bodyprotectors die, wel voldoen aan de standaard maar al langer als 4 jaar gebruikt wordt, al eerder mee gevallen is of niet naar behoren onderhouden is.
Aan de hand van de informatie die ik heb verzameld mag ik dus stellen dat een bodyprotector wel degelijk meer veiligheid biedt als het rijden zonder bodyprotector maar uitsluitend als er aan de volgende eisen wordt voldaan:
  • De bodyprotector dient de juiste pasvorm te hebben.
  • De bodyprotector moet voldoen aan het paarse label standaard EN of een gerelateerd standaard.
  • De bodyprotector moet elke 3 tot 5 jaar vervangen worden.
  • De bodyprotector moet gecontroleerd en eventueel vervangen worden na een val, net zoals bij de val met een cap.
  • Onderhoud de bodyprotector goed, bewaar hem droog op een kledinghaak bij voorkeur met een dichte rits om de vorm te behouden.
En houd altijd in je achterhoofd dat de bodyprotector geen wondermiddel is, veel verwondingen kunnen verminderd of zelfs voorkomen worden maar er zijn er ook die niet voorkomen kunnen worden.
© 2014 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bodyprotector voor de paardensportBodyprotector voor de paardensportWie op een paard klimt loopt het risico om er vanaf te vallen. De bodyprotector biedt bescherming. Hoewel de bodyprotect…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…
Paardrijden: bodyprotectorPaardrijden is redelijk gevaarlijk. Het is altijd aan te raden om de juiste kleding te dragen en een cap hoort daar ook…
Veiligheid bij het paardrijdenPaardrijden is een heerlijke sport, maar het kan ook een gevaarlijke sport zijn. Je hebt te maken met vluchtdieren van a…

Hersenen en het vermogen tot veranderingDe meeste onderzoekers waren er een aantal jaren geleden van overtuigd dat de vorm en werking van de hersenen een paar j…
Lipopigmenten als veroorzaker van dementie en AlzheimerLipopigmenten als veroorzaker van dementie en AlzheimerCellen in ons lichaam maken enzymen aan, waarmee uiteenlopende processen worden aangestuurd. Het kan echter voorkomen da…
Bronnen en referenties
  • Diverse bronnen waaronder artikelen over BETA 2000 en 2009 en EN 12158:2009.
  • Afbeelding bron 1: Neveah
  • Afbeelding bron 2: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.