Coca Cola haalt chemische stof BVO uit fris- en sportdranken

Coca Cola haalt chemische stof BVO uit fris- en sportdranken Nee, met BVO bedoelen we niet de door Andre Hazes introduceerde term “Biertje Voor Onderweg”. BVO is een controversieel ingrediënt in vele frisdranken. Frisdrankgigant Coca Cola heeft zich laten overhalen om het ingrediënt BVO uit de fris- en sportdranken te halen. Er gaan al lang geruchten dat het ingrediënt BVO slecht voor de gezondheid zou zijn, echter wilde de frisdrankproducent hier geen uitspraken over doen. Maar wat is BVO en waarom gaat Coca Cola het nu alsnog uit hun producten gehaald?

Wat is BVO

BVO is een afkorting voor Brominated Vegetable Oil. In het Nederlands vertaald is dit Gebromeerde Plantaardige Olie. BVO is in meer dan honderd landen een verboden stof, maar niet in Amerika. BVO werd voor het eerst gepatenteerd door de chemie-industrie ten behoeve van de brandveiligheid. Zo werd BVO (Bromine) toegepast in de tapijtindustrie om ervoor te zorgen dat tapijten geen vlam konden vatten. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor lichtgevoelige fotografisch printpapier, een toeslagstof voor brandstof en in ongediertebestrijdingsmiddelen voor gewassen.

BVO in frisdrank

Door de jaren heen is BVO toegevoegd aan zo’n tien procent van de frisdranken. BVO zorgt ervoor dat de smaak zich niet gaat scheiden van de frisdrank en voorkomt dat het aan de oppervlakte gaat drijven (zoals olie op water).
BVO is een gevolg van Genetische Modificatie (GM), want sinds 1990 aan de gebruikers van frisdranken is geïntroduceerd. Denk bijvoorbeeld ook aan maissiroop. Dit is ook een genetisch gemanipuleerd ingrediënt, wat veelvuldig wordt toegepast in frisdranken.

Wat doet BVO met het lichaam?

Bij mensen kan BVO leiden tot orgaanfalen, groeiproblemen, geheugenverlies, zenuwstoornissen, huidletsel, gewichtstoename, hoofdpijn en schizofrenie. Maar BVO is ook getest op dieren, waarbij overmatige BVO-gebruik leidde tot gedragsproblemen. Al met al kan gesteld worden dat dit ingrediënt geen gezonde uitwerking heeft op de mens (en dier).

Waarom is Coca Cola nu gedraaid en haalt het BVO uit de producten?

De frisdrankgigant is gezwicht voor een online petitie van Sarah Kavanagh. De Amerikaanse tiener uit Mississippi startte de online petitie met de volgende verklaring.” Ik ben geen wetenschapper, maar er is een aantal vreemde dingen aan de hand rondom het toevoegen van de chemische stof BVO aan Gatorade. Waarom zou Gatorade die chemische troep in een product willen stoppen dat is bedoeld voor sportliefhebbers zoals ik?”. De petitie werd door meer dan 200.000 mensen ondertekend en was reden genoeg voor Coca Cola om hier iets mee te doen.

Van welke frisdranken is het bekend dat er BVO aan toegevoegd is?

Er zijn een reeks frisdranken waarvan bekend is, dat er BVO aan is toegevoegd. Lang niet alle frisdranken zijn in kaart gebracht, dus daarom is het altijd raadzaam om het etiket van de frisdrank te lezen. Hieronder een opsomming van de frisdranken met BVO.
  • Mountain Dew
  • Fanta Orange
  • Fresca Original Citrus
  • Gatorade Thirst
  • Powerade Strawberry
  • Squirt

De meeste frisdranken komen uit Amerika, maar steeds meer frisdranken weten de weg naar Europa (en dus Nederland) te vinden.
© 2014 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van FantaDe geschiedenis van FantaWe hebben allemaal weleens Fanta gedronken. Het is het op één na oudste drankje van The Coca-Cola Company, wordt wereldw…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Gebromeerde plantaardige olie - Schadelijk additiefGebromeerde plantaardige olie - Schadelijk additiefGebromeerde plantaardige oliën (ook wel E443 genoemd) worden gebruikt in de voedselindustrie als additief. Additieven wo…

Artrose en pijn: hoe omgaan met pijn door artrose?Artrose en pijn: hoe omgaan met pijn door artrose?Hoe kun je omgaan met pijn bij artrose? Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen vermindert en i…
Wat te doen bij artrose: bewegen en gewrichten beschermenWat te doen bij artrose: bewegen en gewrichten beschermenArtrose is een chronische reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en de hoeveelheid kra…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.