Waarom verouderen we?

Waarom verouderen we? Oud worden, een biologisch proces waar we allemaal onderhevig aan zijn. Hoewel het een enorm complex samenspel is van verschillende factoren, lijkt de wetenschap het mysterie van veroudering stilaan te kunnen ontrafelen. Wil dit zeggen dat we onsterfelijk kunnen worden? Op deze vraag is er nu nog geen antwoord, maar wie weet wat de toekomst zal brengen.

Inhoudsopgave


De rol van hormonen

Hormonen zouden een belangrijke rol spelen bij het verouderen. Zo blijkt dat er een duidelijke afname is van groeihormonen (GH) en insuline-achtige groeifactor I (IGF-I) bij het ouder worden. Aangezien de vrijstelling van deze hormonen geregeld wordt door de hersenen, kan het brein gezien worden als de bepalende factor voor ouder worden.

Hoewel talrijke studies zijn uitgevoerd met als doel het niveau van deze hormonen te verhogen, zijn wetenschappers er nog altijd niet in geslaagd het verouderingsproces om te keren. Daarmede blijkt uit sommige studies dat het toedienen van GH en IGF-I de veroudering zelfs zal versnellen.

Het belang van de eiwitsynthese

Een tweede factor die mogelijk bepalend zou kunnen zijn voor veroudering is de synthese van eiwitten. Hierbij wordt DNA door middel van transcriptie omgezet naar RNA, wat op zijn beurt getransformeerd wordt naar eiwitten. Fouten in deze transcriptie leiden dus ook tot fouten in eiwitten. Wanneer dit gebeurt stapelen de foutieve eiwitten zich op in de cel, waarna deze na verloop van tijd zal sterven. Daarnaast zorgt veroudering ook voor een verminderde DNA reparatie, waardoor de gebrekkige transcriptie van DNA door de vingers gezien zal worden. Bijgevolg treedt een sneeuwbaleffect op waarbij het DNA steeds meer aanleiding zal geven tot foutieve eiwitten die zich zullen accumuleren in de cel, met de uiteindelijke dood van de cel als resultaat.

Autofagie

Autofagie is een moleculair proces waarbij de cel zijn eigen componenten afbreekt. Het is in eerste instantie een verdedigingsmechanisme van het lichaam, dat als doel heeft beschadigde cellen te vernietigen. Hoewel autofagie een belangrijke rol speelt in het in balans houden van het lichaam, kunnen mogelijke ontwrichtingen van dit proces aan de basis liggen van veroudering. Zo blijkt dat vliegen, waarbij dit biologisch proces onvoldoende werkt, een verkorte levensduur hebben. Ook het manipuleren van genen die een rol spelen in autofagie blijken aanleiding te geven tot een versnelt verouderingsproces.

De energiehuishouding en veroudering

Algemeen gezien leven grotere dieren langer als kleinere. Dit heeft mogelijk te maken met de hoeveelheid energie die zij gebruiken gedurende hun leven. Zo verbruiken grote dieren minder calorieën per gram lichaamsmassa in vergelijking met kleine dieren. Het zou mogelijk kunnen zijn dat bij de geboorte van een organisme, dit organisme voorzien wordt met een eindige hoeveelheid aan potentiële energie. Wanneer deze energievoorraad op is, sterft het organisme.

Studies hebben aangetoond dat het beperken van de dagelijkse calorie-inname wel degelijk een heilzaam effect heeft. Zo zal er minder warmte geproduceerd worden door het lichaam, waardoor het metabolisme vertraagt. Hierdoor wordt de eindige energievoorraad minder aangesproken, en zal het organisme bijgevolg langer overleven.

Hoewel deze onderzoeken veelbelovend blijken te zijn, moeten ze echter in perspectief geplaatst worden. Zo zijn de bekomen resultaten van andere onderzoeksgroepen juist heel contrasterend. Uit deze experimenten werd geconcludeerd dat ratten die meer aten juist een lagere lichaamstemperatuur hadden dan hun controlegroep. Ook werd vastgesteld dat muizen met een hoger metabolisme juist langer blijken te leven.

Vrij radicalen geven aanleiding tot veroudering

Vrij radicalen zijn kleine, reactieve moleculen. Ze kunnen onder andere gevormd worden door UV-straling, maar ook intracellulair kunnen de radicalen gevormd worden. Vrije radicalen zijn in staat om grote schade aan te brengen in het lichaam, en zijn daardoor mogelijk geassocieerd met veroudering. Hierdoor zou het gebruik van antioxidanten, die in staat zijn de vrije radicalen om te vormen tot inerte verbindingen, aanleiding kunnen geven tot een vertraagd verouderingsproces. Zo hebben studies aangetoond dat fruitvliegjes, wiens DNA genetisch gemanipuleerd werd, langer leven wanneer ze meer antioxidatieve eiwitten tot expressie brengen.

Onsterfelijkheid: is het mogelijk?

Hoewel de wetenschap de laatste decennia al een enorme vooruitgang heeft geboekt, is het nog altijd niet mogelijk om iemands leven drastisch te verlengen. Het is echter wel mogelijk om het verouderingsproces in minieme mate te beïnvloeden. Zo draagt een gezonde levensstijl niet alleen bij tot een gezonde geest, maar ook tot een langer leven.
© 2014 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nobelprijs geneeskunde 2016 voor Yoshinori OhsumiNobelprijs geneeskunde 2016 voor Yoshinori OhsumiDe Nobelprijs voor de geneeskunde gaat naar onderzoek in gistcellen naar het proces van autofagie. Dit afbraakproces vin…
Mutaties in onze genen: DNA veranderingMutaties in onze genen: DNA veranderingOns DNA is voortdurend onderhevig aan allerlei factoren van buitenaf. Af en toe gaat er wat fout in de DNA-structuur, er…
Biologie Uitgelegd - VirussenVirussen zijn ziekteverwerkkers die nog wel een tot problemen kunnen leiden. Kennis van virussen is erg belangrijk omdat…
De vele voordelen van eiwitOnderzoek laat zien dat eiwit veel voordelen biedt aan gewichtheffers, krachtsporters en andere actieve sporters die pro…

Op welke leeftijd start de borstgroei en menstruatie?Op welke leeftijd start de borstgroei en menstruatie?Zodra de puberteit start heeft het kind reeds enige borstgroei en zal de bloeding snel op gang komen. Hoe snel dit van t…
Koolstofmonoxide: de stille moordenaarKoolstofmonoxide: de stille moordenaarIn België sterven jaarlijks zon 40 tot 50 mensen aan een CO-vergiftiging. Het merendeel van deze intoxicaties doet zich…
Bronnen en referenties
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8108730
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15885745
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18056421
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18690010
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15153176
Jusoran (27 artikelen)
Laatste update: 06-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.