Reageerbuisbaby, IVF

Reageerbuisbaby, IVF Een reageerbuisbaby is een baby die verwekt is door middel van Ivf. Hierbij worden een eicel samen met zaadcellen in een petrischaaltje of reageerbuis gebracht. De bevruchting vindt hier plaats, dus buiten het lichaam van de vrouw om. Na de bevruchting ontstaat er een zygote. Dit is een bevruchte eicel. Gemiddeld wordt de zygote of embryo drie tot vier dagen na de punctie (afname eicel) teruggeplaatst. Een reageerbuisbaby is net zo gezond als een baby die via de natuurlijke weg verwekt is.

Wat is een reageerbuisbaby?

Een reageerbuisbaby is een baby die wordt geboren van in vitro fertilisatie oftewel Ivf. Onder normale omstandigheden wordt een eicel bevrucht door een zaadcel. In sommige gevallen is er iets mis met het zaad van de man of met de eitjes van de vrouw. Een normale bevruchting is dan niet mogelijk. Vaak zijn stelletjes al gedurende langere tijd bezig om zwanger te worden, maar dit lukt niet. Middels Ivf is een bevruchting dan wel mogelijk. De bevruchting vindt dan buiten het lichaam plaats.

De eerste baby

Louise Brown was de eerste reageerbuisbaby. Zij werd geboren op 25 juli 1978 in Noordwest-Engeland. Haar vier jaar jongere zus werd ook als reageerbuisbaby geboren. De jongere zus Natalie was de eerste reageerbuisbaby de zelf ook weer een kind kreeg, en wel op natuurlijke wijze. Al sinds 1966 was men bezig met een methode om de bevruchting buiten het lichaam te laten plaatsvinden. De bevruchting was wel mogelijk, maar het terugplaatsen faalde telkens. Het embryo werd nooit ouder dan een aantal weken voordat het stierf. De ontdekker van de reageerbuismethode, Robert Edwards, stierf in 2013 op 87 jarige leeftijd.

Zwanger worden lukt niet

In het ziekenhuis kunnen stellen terecht voor hulp bij het zwanger worden. Vaak moet een stel minimaal een jaar bezig zijn met zwanger worden. Er kan iets mis zijn met zowel het zaad als de eitjes. Normaal gesproken bevat sperma een aantal miljoen zaadcellen. Bij een afwijking zijn er minder zaadcellen of veel zaadcellen met een afwijking. Een bioloog zal met speciale technieken de slechte van de goede zaadcellen scheiden. De zaadcellen worden in een reageerbuisje geplaatst tezamen met een speciale stof die als filter werkt. Dit wordt in een centrifuge gestopt. De goede zaadcellen zakken naar de bodem, de slechte blijven bovendrijven.

Het gefilterde en goede zaad wordt middels een spuitje met daaraan een slangetje rechtstreeks de baarmoeder in gespoten. Het zaad is op deze manier dichter bij de eicel. Van te voren wordt bijgehouden wanneer de vrouw haar eisprong heeft. Dit kan door middel van het opmeten van de follikels. Hiervoor wordt een echo gemaakt, waardoor de follikels zichtbaar zijn. Hieruit komt een rijpe eicel vrij. Dit heet de eisprong: het eitje kan nu bevrucht worden dor een zaadcel. Wanneer bijvoorbeeld de eileider verstopt is kunnen de zaadcellen niet door en de eicel bereiken. In dit geval komt Ivf als hulpmiddel.

Ivf: in vitro fertilisatie

Bij Ivf wordt een eicel bij de vrouw weggehaald. Dit gebeurt met behulp van een naald. Deze prikt het eiblaasje door en zuigt het vocht samen met het eitje op. De eicel wordt tezamen met de zaadcellen van de man in een petrischaaltje gebracht en op een temperatuur van 37 graden bewaard (broedstoof). Hier vindt de bevruchting plaats. Er ontstaat een zygote. Er worden maximaal twee embryo's teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. De overige embryo's worden ingevroren en bewaard voor eventuele andere behandelingen. Soms wordt de eicel rechtstreeks ingespoten met een zaadcel. Deze methode wordt toegepast bij stellen waarvan de man zeer weinig actief zaad heeft. Deze methode heet ook wel ICSI. Dit wordt gedaan wanneer eerdere Ivf-behandelingen niet hebben gewerkt.

Gezondheid van een reageerbuisbaby

Een baby die door middel van Ivf verwekt wordt, een reageerbuisbaby, blijkt net zo gezond te zijn als baby's die via natuurlijke wijze verwekt zijn. Het terugplaatsen van het embryo kan soms problemen met zich meegeven doordat het wordt afgestoten. Ook kan de innesteling niet goed verlopen. Wanneer dit verder wel goed verloopt, is er geen vergrote kans op een kind met een afwijking of stoornis. Reageerbuisbaby's zijn normaal vruchtbaar en kunnen veelal op de natuurlijke wijze zelf kinderen krijgen. Wanneer dit niet mogelijk is heeft dit niets te maken met het feit dat ze zelf reageerbuisbaby waren.

Slagingskans

Ivf is een betrouwbare methode geworden. Tegenwoordig is de kans van slagen net zo groot als bij een normale bevruchting. Het terugplaatsen van het embryo is steeds succesvoller door het toedienen van de juiste hormonen. Per zwangerschap vergoedt de zorgverzekering driemaal een Ivf-behandeling (2015). Dit is vanuit de basisverzekering. De aanvullende verzekering biedt meer mogelijkheden. Dit kan per verzekeraar verschillen. Een behandeling is kostbaar. Een Ivf-behandeling kost ruim 1.800 euro in 2015.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reageerbuisbaby: één op de 40 baby's is een reageerbuisbabyIn 2011 is één op de 40 pasgeboren baby’s een reageerbuisbaby. Dat die kindjes er zijn gekomen komt door reageerbuisbevr…
In Vitro Fertilisatie (IVF): Voor als je niet zwanger wordtIn Vitro Fertilisatie of IVF is een medische behandeling, die wordt toegepast wanneer vrouwen niet of moeilijk zwanger k…
IVF: wat is in vitro fertilisatie?IVF: wat is in vitro fertilisatie?Iedereen is tegenwoordig bekend met de term IVF. Maar wat is IVF nu precies en belangrijker nog, welke procedure moet je…
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…

Wat zijn lentekriebels en wat doen ze met je?Elk jaar aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar slaan de lentekriebels toe. Waar komen ze precies van…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/494156-vader-reageerbuisbaby-dood.html
  • https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/IVF%20en%20ICSI/Pages/default.aspx
  • http://www.freya.nl/web_folders/folder5.php?smnr=17
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.