In Vitro Fertilisatie (IVF): Voor als je niet zwanger wordt

In Vitro Fertilisatie of IVF is een medische behandeling, die wordt toegepast wanneer vrouwen niet of moeilijk zwanger kunnen worden. Bij deze techniek wordt een eigen eicel óf een eicel van een andere vrouw in een reageerbuis bevrucht. Daarna wordt de bevruchte eicel in het lichaam geplaatst, waarna de zwangerschap op de natuurlijke manier voldragen kan worden. Zo kun je met een beetje hulp van buitenaf toch een baby krijgen, wanneer zwanger worden op de normale manier maar niet wil lukken.

Wanneer is er sprake van vruchtbaarheidsproblemen?

Vaak hoor je dat het een stel moeite kost om kinderen te krijgen. Dit komt ook veel meer voor dan dat je misschien in eerste instantie zou denken. Er wordt officieel over vruchtbaarheidsproblemen gesproken, wanneer er bij een paar, na een jaar lang onbeschermd seks te hebben gehad, nog geen sprake is van een zwangerschap. Dit lot treft maar liefst 10% van alle mannen en vrouwen in de reproductieve leeftijd. Dat is dus niet gering.

Nieuwe en geavanceerde technologieën kunnen een vrouw helpen om zwanger te worden: In vitro fertilisatie (IVF), intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), en andere soortgelijke procedures. In dit artikel wordt verder ingegaan op de wereldwijd meest toegepaste van deze technieken, in vitro fertilisatie ofwel IVF.

Wanneer kom je in aanmerking voor de IVF vruchtbaarheidsbehandeling?

Niet iedereen komt in aanmerking voor IVF. Het is de bedoeling dat je eerst probeert om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Wanneer je medische beperkingen hebt om zwanger te worden (zoals verstopte eileiders, Turner's syndroom of endometriose) kun je een verwijzing krijgen voor een in vitro fertilisatie traject. Hetzelfde geldt voor wanneer je partner verminderd vruchtbaar is, waardoor het niet lukt om zwanger te worden. Ook leeftijd kan een reden zijn om iemand door te verwijzen. Op 38-jarige leeftijd heb je nog maar een kans van 5% per maand om zwanger te worden en die kans neemt snel af met de tijd, die daarop volgt.

Wat is de kans op op succesvol zwanger worden met IVF?

De kans om zwanger te worden mét IVF is hoger maar wordt niet meteen 100%; ook met IVF is de kans op succes niet groter dan bij stellen, die geen vruchtbaarheidsbeperkingen tegen komen.

De statistieken voor een succesvolle zwangerschap met IVF per leeftijdsgroep zijn vergelijkbaar met die van normaal verwekte zwangerschappen: 37% bij vrouwen jonger dan 35 jaar en 28% voor de leeftijdsklasse van 36 tot 39 jaar. Het slagingspercentage is ongeveer 13% bij vrouwen ouder dan 40 jaar. Zwangerschap bij vrouwen ouder dan 44 jaar is zeldzaam.

Hoe gaat In Vitro Fertilisatie (IVF) precies in zijn werk?

Wanneer je zelf geschikte eicellen hebt kunnen er eigen eicellen bij je worden weggehaald om te worden bevrucht buiten het eigen lichaam. Wanneer je zelf geen levensvatbare eicellen zou hebben, kunnen er eventueel ook eicellen van een andere vrouw worden gebruikt, die dan later in jouw baarmoeder wordt geplaatst, zodat de zwangerschap in jouw lichaam voldragen kan worden.

Bij elke eicel wordt een groot aantal spermacellen geplaatst in een reageerbuis. Ook hier geldt dat spermacellen van de eigen partner maar ook donorcellen kunnen worden gebruikt om bevruchting tot stand te brengen. Wanneer het samenbrengen succesvol is wordt de bevruchte eicel (embryo) in het lichaam geplaatst, waarna de zwangerschap hetzelfde zou moeten verlopen als normaal het geval is. Om te zorgen voor een maximale kans op bevruchting wordt er meestal gewerkt met meerdere eicellen, die ook nog eens extra gestimuleerd worden door het toedienen van hormonen.

Voorafgaand aan de echte behandeling worden ook hormonen toegediend met invloed op de werkzaamheid van de hypofyse. Dit zorgt eigenlijk voor een tegengesteld effect, want hierdoor komen de eitjes niet al tot rijping in het lichaam. Dit wordt bewust gedaan om te voorkomen dat iets bevruchting in de reageerbuis in de weg zou kunnen staan. Ook worden er om dezelfde redenen maatregelen getroffen om te voorkomen dat je als vrouw net vóór de behandeling op een natuurlijke manier in verwachting zou raken. Zo kan er bijvoorbeeld tijdelijk worden gevraagd om de pil te slikken of condooms te gebruiken tijdens het vrijen.

Nadelen en bijwerkingen van een In Vitro Fertilisatie behandeling

De techniek is veilig, dat heeft onderzoek aangetoond. Ook zorgt IVF voor het vergroten van je kansen om zwanger te worden. Het is geen wondermiddel maar het zorgt er wel voor dat je evenveel kans het om zwanger te worden als je leeftijdsgenoten. Wanneer je zwanger wordt met behulp van een donor eicel of donor sperma is het biologisch niet 100% jullie eigen baby maar ook dan zal het waarschijnlijk meer zo voelen dan bijvoorbeeld bij adoptie het geval zou zijn.

Wel gaat het om een dure ingreep, per cyclus waarbij bevruchting wordt geprobeerd tot stand te brengen zijn de kosten ongeveer 10.000 EUR. Er zijn meerdere cycli nodig om een zwangerschap tot stand te brengen.

Het hormoon dat tevoren wordt toegediend om vroegtijdige rijping van de eicellen te voorkomen kan tijdelijk bijwerkingen hebben, die lijken op overgangsklachten. Je moet in ieder geval dikwijls naar het ziekenhuis gaan voor onderzoek, injecties met hormonen en de procedures zelf, dus houd er rekening mee dat dit een traject is dat veel van je vergt.

Wanneer je zwanger wordt met IVF is de kans op meerlingen een stuk groter dan normaal. 37% van de baby's, die met in vitro fertilisatie worden geboren maken deel uit van een tweeling of drieling. Je moet er dus zeker op voorbereid zijn dat je meerdere kindjes zou kunnen krijgen en niet maar één zeer gewenst kindje.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ivf en icsiWat is ivf en icsi20 jaar geleden werd de eerste baby gebobren die via ivf verwerkt is. Nu 20 jaar later is bevruchting via een reageerbui…
Reageerbuisbaby, IVFReageerbuisbaby, IVFEen reageerbuisbaby is een baby die verwekt is door middel van Ivf. Hierbij worden een eicel samen met zaadcellen in een…
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…
Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er?Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er?Wanneer je samen met je partner hebt besloten om voor een kindje te gaan, dan zijn er een aantal manieren om sneller zwa…

Word je maar niet zwanger? Tips om sneller zwanger te wordenWord je maar niet zwanger? Tips om sneller zwanger te wordenZwanger worden is niet altijd iets dat vanzelf gaat, wanneer je besluit dat je wel een kindje zou willen. Als je jonger…
De zwangerschapskaartDe zwangerschapskaartWanneer je je als zwangere vrouw aanmeld bij een verloskundige wordt er een zwangerschapskaart aangemaakt. Op deze kaart…
Bronnen en referenties
  • E-Medicine: In Vitro Fertilization
  • How In Vitro Fertilization works
Reacties

M., 07-08-2011
De informatie in dit artikel klopt op aantal punten niet of is achterhaald. Zoals dat een behandeling 10.000 euro kost. Of dat de kans op meerlingen (nog) zo hoog is… Reactie infoteur, 23-08-2011
Beste M. Tjalsma,

De informatie is zeker niet achterhaald en voor het merendeel van de mensen geldt nog steeds dat de kosten voor een serie van IVF behandelingen niet door de verzekeraar worden vergoed. Het gaat hier ook niet om de prijs per behandeling maar per cylcus van behandelingen, waarvan er dikwijls meerdere nodig zijn om effectief tot zwangerschap te komen. Wanneer je aangeeft dat informatie niet correct is, verzoek ik je een duidelijke bronvermelding te geven, anders leidt je reactie ten onrechte tot verwarring bij het lezende publiek.

Met vriendelijke groet, sterretje999

Geen Naam, 21-10-2009
Hallo,

Binnenkort start ik met een IVF-behandeling met spermacellen van een donor. Ik weet dat mannen die in aanmerking komen als donor door een selectie moeten en dat is een geruststelling als het over de gezondheid gaat van zowel vrouw als kind. Maar… waar ik mij ook druk over maak is, hoe wordt een man uiterlijk goedgekeurd? Het is misschien een rare vraag, maar iedereen hoopt toch op een mooie baby, zeker als je eigenlijk niet weet hoe de vader er uitziet.

Heeft iemand daar een antwoord op? Kan iemand mij ook hiermee geruststellen?
Alvast bedankt, Reactie infoteur, 21-10-2009
Beste Geen Naam,

In Nederland wordt er nog niet zover gegaan met verstrekken van informatie over de spermadonor als in bijvoorbeeld de USA. De anonimiteit van de donor is niet volledig meer beschermd in die zin dat een kind later het recht heeft om uit te zoeken wie zijn of haar biologische vader is geweest.

Afhankelijk van de spermabank in kwestie kun je een beschrijving krijgen van de donor (uiterlijk, beroep en andere typerende zaken) maar je zult ook bij deze algemene beschrijving grotendeels op je eigen gevoel en intuïtie moeten afgaan.

Heel veel succes gewenst!

Samaara, 06-10-2009
Ik heb drie keer een miskraam gehad onderzoek gedaan samen met mijn man. Alles is oke, zou In Vitro Fertilisatie niets voor mij zijn. Ik ben 34 jaar en wil heel graag kinderen het lukt mij niet echt. Wat moet ik doen? :-( Reactie infoteur, 06-10-2009
Beste Samaara, het is in ieder geval iets wat je zou kunnen bespreken met je gynaecoloog.

Maar wat ik wel moet zeggen is dat IVF met name een behandeling is, waardoor je meer kans hebt om zwanger te worden. En helaas niet persé een behandeling, die er voor zorgt dat je een vrucht beter kan voldragen. Wanneer je een embryo heel vroeg in de zwangerschap afstoot, zou IVF misschien wel een oplossing kunnen vormen, omdat bij IVF de embryo pas later wordt teruggeplaatst in het lichaam. Ook kan IVF zorgen voor meerdere bevruchte embryo's, wat wellicht de kans zou kunnen verhogen dat er één niet door het lichaam wordt afgestoten bij een eventuele zwangerschap.

Bespreek dit met jouw specialist en ga als het kan met name in op wanneer precies bij jouw de miskramen in het verleden zijn opgetreden.

Ik hoop voor jullie dat er, met of zonder IVF, toch nog één of meerdere kindjes gaan komen. Ik zal er voor duimen dat dat gebeurt. Laat je nog eens weten hoe het verder gelopen is?

M.vr.gr. Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.