Word je maar niet zwanger? Tips om sneller zwanger te worden

Word je maar niet zwanger? Tips om sneller zwanger te worden Zwanger worden is niet altijd iets dat vanzelf gaat, wanneer je besluit dat je wel een kindje zou willen. Als je jonger bent dan 30 is de kans op een zwangerschap ongeveer 20% per maand; wanneer je 38 bent is die kans nog maar 5%. Wanneer je na zes maanden proberen nog niet zwanger bent, is er nog geen reden voor paniek. Het is echter wél belangrijk dat je je bewust bent van wat je zelf kunt doen of beter kunt vermijden om de kans om snel zwanger te worden groter te maken. Hoe word je zwanger?

Leer jezelf en jouw cyclus kennen zonder de pil

Wanneer je probeert om zwanger te worden, heb je waarschijnlijk besloten om de pil in het nachtkastje te laten liggen. Pas nu krijg je inzicht in je eigen cyclus en de onregelmatigheden daarin. Vergeet niet dat het enige maanden kan duren voor je cyclus weer normaal is. Dat wil niet zeggen dat je niet vruchtbaar zou kunnen zijn; er zijn vrouwen, die al direct na het stoppen met de pil in verwachting kunnen raken maar dat geldt zeker niet voor allemaal.

Je hebt weinig kans om zwanger te worden, als je seks hebt op de verkeerde dagen en geen seks hebt op de meest vruchtbare momenten. Houd dus een ovulatiekalender bij en leer de tekenen van ovulatie herkennen, zodat je weet wanneer je vruchtbaar bent. Er bestaan ook zelftests, die de hormonen die vrijkomen tijdens de ovulatie in urine kunnen identificeren, zodat je zeker weet dat je ovuleert op het moment dat je wilt gaan vrijen.

Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je eerder zwanger wordt?

Stoppen met roken en drinken

Zowel roken als alcohol verlagen de kans om zwanger te raken aanzienlijk en kunnen bovendien leiden tot miskramen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij baby's. Uit onderzoek blijkt dat roken bij vrouwen de vruchtbaarheid kan aantasten en bij mannen leidt tot een lagere kwaliteit van sperma (minder spermacellen). Dit geldt ook voor meeroken.

Drink minder koffie, cola en andere caffeinehoudende dranken

Teveel cafeïne verlaagt het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen en verhoogt het risico op een doodgeboren kindje. Vermijd koffie, thee en cola of schakel over naar cafeïnevrij om jouw kansen om zwanger te worden te verhogen. Een kopje koffie per dag is geen probleem maar drink geen sloten koffie per dag. Melk is trouwens wel een aanrader: Melk zorgt voor meer calcium en helpt bij de conceptie.

Krijg je gewicht onder controle

Vrouwen met een gezond gewicht worden gemakkelijker zwanger dan vrouwen met overgewicht of ondergewicht. Studies tonen aan dat vrouwen van wie de body mass index (BMI) lager is dan 20 of boven de 30 het relatief moeilijker hebben om zwanger te worden dan vrouwen met een meer uitgebalanceerd gewicht.

Vaginale sprays en glijmiddelen

Vermijd vaginale sprays, geparfumeerde tampons en glijmiddelen. Behalve dat infectie niet is uitgesloten kunnen ze de natuurlijke hormonale en bacteriële balans van de vagina schaden en zelfs een vijandige omgeving voor het sperma creëren. Een uitzondering is speciaal glijmiddel dat bedoeld is om de kans op conceptie te verhogen.

Wat kan je partner doen om de kans op een zwangerschap te verhogen?

Optimale temperatuur van het sperma

Het allerbelangrijkste is dat de temperatuur van het sperma op peil blijft. Doe dus niets, waardoor die temperatuur teveel stijgt. Het is beter om geen strakke onderbroeken of jeans te dragen. Losse boxershorts zijn een beter alternatief. Werk ook niet met een laptop op schoot. Pas ook op met te hete baden en waak voor te lang en te warm onder de douche gaan.

Niet roken, niet teveel drinken en niet teveel stress

Roken lijdt tot afwijkingen in de spermacellen; dit geldt overigens ook voor marihuana. Overmatig drinken leidt tot impotentie; beperk de alcohol inname dan ook tot maximaal twee glazen per dag. Stress verlaagt het libido en zorgt bovendien voor minder zaadcellen in het sperma; zorg dan ook voor voldoende ontspanning. Liefst door beweging want dat heeft een positief effect op de kwaliteit van het zaad.

In de zon liggen

Blootstelling aan de zon is gekoppeld aan verhoogde niveaus van testosteron wat weer leidt tot een gezonde zaadproductie. Ook zorgt de zon voor een lager niveau van melatonine, waarvan bekend is dat het negatieve gevolgen heeft voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Houd de moed erin en blijf positief

Vrouwen, die lijden aan depressie hebben twee keer zoveel kans op problemen met de vruchtbaarheid vergeleken met vrouwen, die niet depressief zijn. Probeer zelfs als zwanger worden moeilijk gaat, rustig en positief te blijven. Ook stress is namelijk een factor, die de kans op zwangerschap kan verlagen. Probeer dus yoga of meditatie om meer tot rust te komen

Foliumzuur helpt ernstige aangeboren afwijkingen te voorkomen. Het wordt dan ook aanbevolen dat vrouwen, die proberen zwanger te worden, een foliumzuur supplement slikken. Je wordt er niet zwanger van maar wanneer je zwanger wordt gaat dit wel tellen. Begin er dus al mee en houd de moed erin.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om zwanger te wordenZwanger worden: het is een wens van veel vrouwen. Maar wat nu als het niet direct lukt? Dit artikel geeft tips om zwange…
Zwanger worden: tips en informatieZwanger worden is niet altijd gemakkelijk: wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je zwanger wordt? En is het mogelijk…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Kan ik nu zwanger zijn?Zelfs soms als mensen veilig hebben gevreeën vragen ze zich nog af of ze wellicht zwanger, het kan zijn dat als u het ec…

Na 36 weken zwangerschap: Hoe ligt je baby in de buik?Hoe verder je zwangerschap vordert hoe minder ruimte je baby heeft. Tot ongeveer de 36e week van de zwangerschap heeft d…
In Vitro Fertilisatie (IVF): Voor als je niet zwanger wordtIn Vitro Fertilisatie of IVF is een medische behandeling, die wordt toegepast wanneer vrouwen niet of moeilijk zwanger k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rogerl01, Pixabay
  • Getting Pregnant: Conceived to help you conceive
  • Getting Pregnant Tips: How to get pregnant
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 27-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.