Wat te doen bij drenkeling te water?

Wat te doen bij een drenkeling te water? Iedereen kan in een situatie terecht komen waarbij men een persoon de helpende hand moet bieden. Iedereen kan iets doen in deze situaties, alhoewel zelf te water gaan niet altijd de verstandigste keuze is!

Probeer contact te maken

Probeer contact te maken met de drenkeling en houd deze goed in de gaten. Geef hierbij aan dat je hulp inschakelt, waarop jij zelf of iemand 112 laat bellen en doorgeeft dat het om een persoon te water gaat.

Droge redding

Een droge redding heeft te allen tijden de voorkeur. Probeer de drenkeling door middel van een contact makend middel (touw, tak, reddingshaak etc.) naar de kant te halen. Mocht een contact makend middel niet toepasbaar of niet aanwezig zijn probeer dan een drijvend houdend middel toe te werpen. Zoals de naam al aangeeft zorgt dit middel ervoor dat de drenkeling geholpen wordt bij het boven water blijven tot dat er professionele hulp aanwezig is. Voorbeelden van drijvend houdende middelen zijn; reddingsboei, reservewiel, met lucht gevulde plastic tas, luchtbed etc.

Onderneem niet zelf een reddingsactie

Mensen die een drenkeling zien moeten niet zelf een reddingsactie ondernemen. De kans is zeer groot dat de redder zelf ook in de problemen komt aldus Reddingsbrigade Nederland. De neiging om hulp te verlenen is natuurlijk volledig te begrijpen, maar eigenlijk alleen verstandig wanneer je hiervoor opgeleid en getraind bent. Helaas komt het relatief vaak voor dat een ongetrainde redder het zelf niet overleeft tijdens een zelf opgezette reddingsactie.

Te water gaan als het echt niet anders kan

Het is belangrijk dat men als eerste denkt aan hun eigen veiligheid. Ga pas het water in als het echt niet anders kan. Maak hierbij altijd de afweging of jij wel degene bent die iemand moet redden. Als je bijvoorbeeld al iets gedronken hebt, een slechte conditie hebt of snel kramp krijgt kun je beter niet het water ingaan. Als je dan toch de beslissing maakt om te water te gaan moet je zeker weten dat iemand je te water heeft zien gaan en weet dat je iemand probeert te redden.

Algemene tips

  • Wees bij het aanzwemmen van je drenkeling er bedacht op dat deze je in hevige paniek vast probeert te pakken, waardoor je zelf misschien onder water getrokken word. Probeer door de drenkeling al toesprekend van achteren te benaderen en deze vanaf deze positie vast te pakken.
  • Indien een redding op zee, laat je meesleuren. Mocht je in een (mui)stroom terecht komen welke je verder van het strand af trekt, ga hier dan niet tegen in zwemmen. Laat je meesleuren tot dat je voelt dat de stroming minder wordt. Van daaruit kun je vaak rustig terugzwemmen (zie onderstaande afbeelding). De kortste weg tegen de stroming in wordt in de meeste gevallen een uitputtingsslag waar je het niet van gaat winnen.
Bron: Bthv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bthv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

  • Vergeet niet te alarmeren bij professionele hulpverleners. (112)
  • Spreek de drenkeling te allen tijden aan, zeg wat je gaat doen, dat je hulp hebt ingeschakeld etc.

Lees verder

© 2014 - 2024 Globalview, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een natte redding?Wat is een natte redding?Als je zelf niet in het water hoeft om iemand te redden, noemt men dat een droge redding. Wanneer er sprake is van een z…
Wat is een droge redding?Wat is een droge redding?Veel mensen die in het water iemand in nood zien verkeren, hebben de neiging er zelf meteen in te springen om die persoo…
KNRM  langs de kust van Nederland en AmelandKNRM langs de kust van Nederland en AmelandDe KNRM is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, een stichting die kosteloos mensen te hulp schiet die op het…
Vervoers- en bevrijdingsgrepen bij zwemmend reddenVervoers- en bevrijdingsgrepen bij zwemmend reddenEen in nood verkerende drenkeling uit het water halen, is niet zonder gevaar. Wanneer het slachtoffer in paniek is, kan…

Verdrinken en primaire verdrinking - Preventie en EHBOVerdrinken en primaire verdrinking - Preventie en EHBOVerdrinking betekent dat het slachtoffer ademhalingsproblemen heeft gekregen als gevolg van onderdompeling in een vloeis…
Pleister pijnloos verwijderenPleister pijnloos verwijderenEen pleister dekt wondjes en andere huidbeschadigingen af. Hierdoor kan de wond veilig genezen. Vuil van buitenaf kan de…
Bronnen en referenties
  • Reddingsbrigade Nederland
  • Afbeelding bron 1: Bthv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Globalview (10 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.