Veiligheid van kinderen op en rondom water
Jaarlijks verdrinken er ongeveer 25 kinderen en belanden zo'n 130 kinderen tussen de 0-5 jaar in het ziekenhuis na een bijna verdrinking. In veel gevallen speelt de onwetendheid, onvoorzichtigheid en onoplettendheid van ouders een rol. Welke preventieve acties kunt u als ouder/ verzorger of toezichthouder nu nemen om deze kans in uw situatie zo klein mogelijk te maken? Misvattingen over verdrinkingsgevaar bij kinderen en mogelijke preventieve acties worden besproken om daarmee in ieder geval de onwetendheid bij ouders/ verzorgers te verkleinen en daarmee ook het verdrinkingsrisico.
Jaarlijks verdrinken er nog steeds kinderen in Nederland of op buitenlandse vakantie bestemmingen. Dit in veel gevallen door onoplettendheid, onvoorzichtigheid en onwetendheid van de ouders/ verzorgers. Bij jongetjes tussen de 1 - 5 jaar oud is verdrinking zelfs de meest voorkomende doodsoorzaak. Alle kinderen binnen deze leeftijdscategorie behoren tot de risicogroep, vanwege hun speelsheid en nieuwsgierigheid en het nog niet beseffen van (verdrinkings)gevaar. Gevaarlijke plaatsen zijn; zwembaden, vijvers, sloten, de zee, rivieren, kanalen, binnenwateren, badkuip, emmers, toiletten, spa's, whirlpools, fonteinen, drinkbak van de hond of kat, aquarium etc. Verdrinking kan al voor komen in waterdieptes vanaf slechts 5 cm.
Preventieve acties in het voorkomen van verdrinking
Verschillende preventieve acties kunnen worden ondernomen om uw kinderen veilig op en rondom water te laten spelen;
Houd te allen tijde toezicht over een kind
Houd uw kinderen te allen tijde in de gaten. Laat u hierbij niet afleiden door andere zaken (zoals telefoon, omgeving, boek etc.) maar houd uw ogen constant op het kind. Samen spelen rond en in het water heeft te allen tijde de voorkeur, omdat de kans op afleiding wordt verkleind en de reactiesnelheid wordt vergoot.
Scherm gevaarlijke plaatsen zo goed mogelijk af
Gevaarlijke plaatsen zoals bijvoorbeeld vijvers of fonteinen in de tuin moeten zoveel mogelijk worden weggehaald. Kan dit niet zorg er dan voor dat deze plaatsen zo goed mogelijk worden afgeschermd. Niet alleen thuis maar ook bij andere veel bezochte plaatsen zoals vijvers van vrienden en familie. Laat bijvoorbeeld niet gebruikte zwembadjes leeglopen, laat geen emmers vloeistof onbeheerd staan etc.
Leer kinderen het gevaar van water
Leer kinderen zo snel mogelijk alle leuke kanten van water maar vooral de gevaarlijke kanten van water. Leer kinderen bijvoorbeeld aan dat het niet is toegestaan om in de buurt van water te komen zonder dat daar iemand van ouders of verzorgers bij aanwezig is.
Opleiding en training
Maak kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd met water. Het is zelfs al mogelijk om baby's van slechts 4 maanden technieken aan te leren waarbij hij/ zij zichzelf in veiligheid kan brengen. Er wordt daarbij een speciale kantel methode aangeleerd, waarbij ze drijvend met hun hoofd boven water komen te liggen. Vanaf ongeveer 4 jaar kunnen kinderen beginnen met het halen van hum zwemdiploma's (A, B & C) wat hen de betere zwemvaardigheden aanleert.
Vertrouw niet blindelings op persoonlijke drijfmiddelen of zwemdiploma's
Persoonlijke drijfmiddelen zoals kurkriemen, zwembandjes (vleugeltjes) zijn eigenlijk best gevaarlijke middelen. Ze wekken namelijk de schijn van veiligheid op wat onoplettendheid bij de toezichthouders (ouders / verzorgers) kan vergroten. Deze middelen bieden in de meeste gevallen niet voldoende veiligheid voor een kind. Een riem van kurk helpt een kind bijvoorbeeld wel drijven maar houd het hoofdje niet boven water. Vleugeltjes kunnen afschieten of afglijden naar de polsen waarbij ook het hoofdje onder water komt te liggen. En zo zijn bijna alle drijfmiddelen geen garantie voor 100% veiligheid. Ook zijn zwemdiploma's een directe garantie dat een kind goed kan zwemmen.
Tijdens varen een goedgekeurd vest
Mocht een kind met geen of weinig zwemervaring mee aan boord gaan om bijvoorbeeld gezellig een dagje mee te varen, zorg ook dan voor de gepaste preventieve acties. Laat kinderen officieel goedgekeurde zwemvesten dragen. Een goedgekeurd zwemvest zal het kind drijvende houden, het kind automatisch op zijn of haar rug draaien en het hoofd minimaal 5 cm boven het wateroppervlak houden. Ook hierbij geld, houd een kind te allen tijde in de gaten!
Leer kinderEHBO
Elke ouder of toezichthouder hoopt nooit in een verdrinkingssituatie terecht te komen. Mocht dit toch onverhoopt gebeuren is het snel en juist handelen van levensbelang. Het volgen van een speciale cursus Eerste Hulp Bij Kinder Ongevallen is daarvoor aan te raden. Speciale reanimatie technieken gericht op kinderen worden hierin onder andere behandeld.
Ga zwemmen in een bewaakte omgeving
Ga bij voorkeur alleen zwemmen op plaatsen waar professioneel toezicht is. Denk hierbij aan bewaakte zwembaden, stranden, recreatieplassen etc. Deze extra vorm van toezicht kan in veel gevallen eventuele verdrinking voorkomen.
Misvattingen die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij water:
"Mijn kind is nog te jong om te zwemmen"
Zoals eerder genoemd kan een kind vanaf 4 maanden al beginnen met speciale zwemlessen.
"De badmeester let wel op"
De badmeester heeft een volledig zwembad waar hij toezicht op moet houden. Hierbij kan hij ook met zijn paar ogen niet iedereen gelijkertijd in de gaten houden.
"Mijn kind overkomt niets"
Alle jonge kinderen lopen helaas het gevaar op verdrinking, daar is uw kind geen uitzondering op. Maak daarom de kans zo klein mogelijk!
"Zwembandjes garanderen de veiligheid van mijn kind"
Zoals eerder genoemd geven zwembandjes voor zowel de ouders als het kind een schijngevoel van veiligheid. Kinderen weten niet wat ze moeten doen wanneer ze bijvoorbeeld uitglijden en daardoor onbedoeld in het water komen. Ook kunnen zwembandjes leeglopen, verschuiven of zelfs afschieten.
"Het zwembad is veilig"
Dit hoeft per definitie niet zo te zijn. Al hoewel een zwembad een kunstmatige en betrouwbare zwemomgeving is kunnen ook hier factoren een gevaar opleveren. Denk aan pomp en afvoer systemen, golfslagbaden, stroomversnellingen, drukte van zwemmers , hoog risico op uitglijden etc.
"Ik kan wel "heel even" weglopen om iets anders te doen"
Binnen twee minuten kan een kind al verdrinken waarbij de ademhaling stopt. Het niet meer in het oog houden van het kind zorgt voor een zeer gevaarlijke situatie. Daarbij wordt "heel even" in de praktijk toch vaak iets minder kort dan men afhankelijk dacht.
"Het zwembad in ons vakantiehuis heeft geen hek nodig"
Alle wateren zijn een potentieel gevaar. Een moment van onoplettendheid kan al leiden tot verdrinking. Ban daarom de risico's zoveel als mogelijk uit. En daar is het zwembad bij het vakantiehuis natuurlijk geen uitzondering op.
"Ik weet wat ik doen als mijn kind hulp nodig heeft"
U weet in de meeste gevallen alleen juist te handelen na het volgen van een gerenommeerde cursus kinder EHBO.
Lees verder