De juiste temperatuur in de slaapkamer

De juiste temperatuur in de slaapkamer De juiste temperatuur voor de slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Als de kamer te warm of te koud is kan dat uw slaapritme ernstig verstoren. De ideale temperatuur voor de slaapkamer is rond de 18 graden Celsius. Als het menselijk lichaam het in de nacht te warm heeft zal het gaan zweten. Dit vergroot de kans op nachtmerries. Bij een te koude kamer wordt u onnodig vaak wakker in de nacht. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om in de kamer waar het bed staat de juiste temperatuur te behouden.

Hoe belangrijk is slapen voor de gezondheid?

Gemiddeld spenderen wij een derde van ons leven in bed. Dit lijkt zonde van onze tijd, maar het is essentieel om een gezond en fit leven te leiden. In slaapstand kan het lichaam zichzelf ‘repareren’ en herstellen van het leven overdag. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een verstoord slaapritme een slechtere gezondheid en een lagere levensverwachting hebben. Een aantal feiten over slapen in combinatie met gezondheid op een rij:

 • In de nacht zullen huid- en haarcellen zich vernieuwen, zodat u niet met een doffe en vermoeide huid rond zult lopen. Slaapgebrek zal dit proces verstoren.
 • Een goed slaapritme met voldoende slaap heeft meer invloed op uw levensverwachting dan bijvoorbeeld gezond eten, sporten en erfelijkheid
 • Constant moe zijn kan het hebben van angstige gevoelens versterken
 • Slapen reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt voor een goede werking van het menselijke zenuwstelsel
 • Te weinig slapen beïnvloed het concentratievermogen negatief
 • Verwerking van voedsel zal minder goed werken bij minder slaap. Het lichaam kan hierdoor kilo’s aankomen
 • Minder slaap zorgt voor meer rimpels
 • Lang uitslapen ontregelt het geheugen

Lichaamstemperatuur en slapen

Zodra u gaat slapen zakt de temperatuur van uw lichaam. Het lichaam is in staat om de temperatuur gelijk te houden in de nacht als de temperatuur van de omgeving niet teveel afwijkt. In veel huishoudens is dit echter een groot probleem. Als de afwijking van lichaamstemperatuur en temperatuur van de omgeving in uw slaapkamer te groot is kan het lichaam de ideale temperatuur niet bereiken en zult u een ongezonde en slechte nachtrust hebben.

Feiten over te warm slapen

Het is wetenschappelijk bewezen dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Als u regelmatig in een te warme slaapkamer slaapt dan kan dit op lange termijn zeer nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Een aantal feiten over te warm slapen op een rij:

 • Het aantal slaapuren vermindert drastisch
 • Het duurt langer om in slaap te vallen
 • U zult vaker wakker worden in de nacht
 • U slaapt onrustiger
 • U zult sneller moe wakker worden in de ochtend

De beste temperatuur

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de ideale temperatuur van de slaapkamer rond de 18 graden ligt, maar het is sterk per persoon afhankelijk. U kunt het beste zelf uittesten bij welke temperatuur u het snelst in slaap valt en in de ochtend noteren hoe fit u zich voelt. U zult merken dat de temperatuur tussen de 17 en 21 graden zal liggen.

Tips om de slaapkamer op te warmen

In de winter kan de slaapkamer kouder worden dan aanbevolen wordt voor een gezonde en goede nachtrust. Hoe kunt u de slaapkamer opwarmen?

Opwarmen voordat u naar bed gaat

Er zijn meerdere dingen die u kunt doen om uzelf en het bed warm te maken voordat u gaat slapen. Vaak is dit al voldoende om een goede en gezonde nachtrust te krijgen. Zo kunt u een warme douche nemen voor het slapen gaan. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam opwarmt en dat deze warmte in bed wordt vastgehouden. Droog wel goed het natte haar af na het douchen. De juiste kledingkeuze in bed is daarnaast essentieel om de kou te bestrijden. Draag warme en ruime sokken (te kleine sokken kunnen de bloedcirculatie afknellen waardoor u het weer koud krijgt). Om de kleren warm te krijgen kunt u deze voor het slapen gaan in de droger stoppen. Ook helpt een glas met bijvoorbeeld warme melk of kruidenthee om sneller op te warmen.

Bed voorverwarmen

U kunt het bed op meerdere manier voordat u gaat slapen verwarmen. Zo kunt u een elektrische deken of kruik met warm water een kwartier voordat u naar bed gaat onder de dekens neerleggen. Tientallen jaar geleden verwarmden men een baksteen en verpakte ze deze in een deken om daarna in bed neer te leggen. Als u eenmaal in bed ligt kunt u gebruik maken van handschoenen als u lat heeft van koude handen.

Slaapplek

Een matras op de grond of het bed direct naast een muur zorgt ervoor dat u het sneller koud heeft en minder snel op zult warmen. U kunt het bed het beste in het midden van de slaapkamer plaatsen en altijd op een bed slapen met poten die hoog genoeg zijn.

Tips om de slaapkamer te laten afkoelen

In de zomer kan de temperatuur in de slaapkamer ruim boven de temperatuur komen die wenselijk is voor de slaapkamer. Hoe kunt u de slaapkamer afkoelen?

Hoofdkussen

De aanschaf van een juist hoofdkussen is van groot belang bij de warme nachten. Een hoofdkussen dat snel opwarmt kan er voor zorgen dat u meer zult zweten in de nacht en minder snel in slaap kunt komen. Welk hoofdkussen geschikt is voor de warme en zwoele zomernachten kunt u lezen in het artikel: een goed hoofdkussen aanschaffen.

Wind

De hete nacht buiten is gewoonlijk een stuk kouder dan de eigen lichaamstemperatuur. Tijdens de warme nachten kunt u het raam open houden in de slaapkamer en als het mogelijk is twee ramen tegenover elkaar openzetten. Als u besluit om een ventilator aan te schaffen kunt u het beste een kopen die u aan het plafond hangt. Dit soort ventilatoren maken minder geluid en vervoeren meer lucht vergeleken met de staande blazers. U kunt wel een kleine ventilator naast een bak met ijs neerzetten, zodat hij over de bak koele wind naar u toe zal waaien.

Voeten afkoelen

Als uw voeten afgekoeld zijn dan zal de algehele lichaamstemperatuur snel meegaan. U kunt sokken in koud (ijs)water neerleggen, uitwringen en laten drogen, en aantrekken voor het slapen gaan. Dit kan ook met een T-shirt.

Locatie

Op zolder slapen valt niet aan te raden tijdens hete nachten. Hete lucht stijgt naar boven toe en de koelere lucht blijft beneden hangen. Komt er een periode van hitte aan kunt u overwegen om de slaapkamer tijdelijk te verplaatsen naar beneden.

Douchen en water

Neem voor het slapen gaan een koele douche bad, spoel de polsen af koud water of gebruik een washandje met koud water om op het lichaam te deppen. Droog uzelf niet volledig af en spring in bed. De wind zal u langzaam drogen en door de koude douche zal het lichaam sneller en langer de juiste lichaamstemperatuur vasthouden. Omdat u zich niet goed afdroogt is het aan te raden om het lichaam in te smeren met talkpoeder. U kunt hiervoor speciale talkpoeder tegen hitte kopen.

Bamboe mat

Schaf een bamboe of rieten mat aan die u op het matras neer kunt leggen. Deze materialen nemen geen hitte van het lichaam op zoals bij het matras en kussen vaak wel het geval is. Deze kunt u zeer goedkoop aanschaffen in winkels als Marskramer, Wibra en Action.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een warm bedVeel mensen vinden het naar om op de koudere dagen in een koud bed te moeten stappen. Er zijn echter genoeg oplossingen…
De juiste temperatuur voor de babykamerDe juiste temperatuur voor de babykamerSlapen is levensbehoefte nummer één voor een baby, naast drinken, heel veel liefde en voldoende aandacht. Wat voor weer…
Goed slapen tijdens warme nachtenEen te warme temperatuur in de slaapkamer is niet voordelig als je wilt slapen. Je kind komt misschien regelmatig zijn o…
Een elektrische deken: de uitkomst voor koude tijden!Een elektrische deken: de uitkomst voor koude tijden!De koude nachten zijn weer aangebroken! Het is een enorme afknapper om in een koud bed te stappen, vaak val je pas in sl…

Kenmerken van een goede werkstoelKenmerken van een goede werkstoelEen goede (zit)houding is van zeer groot belang om je rug gezond te houden en een pijnlijke rug te voorkomen. Hoewel de…
Zit pijn tussen de oren?Zit pijn tussen de oren?Heeft u last van chronische pijn? Sommige vormen van pijn lijken onverklaarbaar. Is het een raadsel waar uw pijn vandaag…
Bronnen en referenties
 • http://homerepair.about.com/od/heatingcoolingrepair/ss/cold-rooms.htm

Reageer op het artikel "De juiste temperatuur in de slaapkamer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: Oktober 2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Slapen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!