Ideale temperatuur in huis, kantoor en bedrijf

Ideale temperatuur in huis, kantoor en bedrijf Over de ideale temperatuur in huis, kantoor of bedrijf bestaan verschillende meningen. De onderzoeken die naar een ideale temperatuur zijn verricht geven voor velen geen overtuigende mening. Waar melding wordt gemaakt van onderzoeken is ook niet duidelijk wie die heeft verricht en hoe betrouwbaar ze zijn. Toch wordt een aantal algemeenheden aangenomen over de ideale temperatuur ook al zal die in de praktijk sterk afhankelijk zijn van de persoon want waar de een het fris vindt kan de ander het er juist warm hebben.

Temperatuur slaapkamer

De lichaamstemperatuur moet iets onder normaal zijn om goed te kunnen slapen. Om dat te bereiken mag de temperatuur van de slaapkamer niet te hoog zijn. De een slaapt echter beter bij 18 graden en de ander bij 22 graden en velen ergens daar tussenin. Zelfs zijn er mensen met voorkeur voor een temperatuur sterk onder 18 graden. Maar zon lage temperatuur, ook nog eens gecombineerd met een vochtig en tochtig huis, zal door niemand echt op prijs worden gesteld. Ook zijn er weinig mensen die een voorkeur hebben voor een zomerse temperatuur in de slaapkamer van boven 22 graden. In elk geval is het zo dat er niet één ideale temperatuur bestaat maar dat die zeer afhankelijk is van de persoonlijke voorkeur.

Temperatuur woonkamer

De ideale temperatuur voor de woonkamer is wellicht nog persoonlijker dan voor de slaapkamer. Voor wie alleen thuis is levert het instellen van de thermostaat of airco geen enkel probleem op maar zodra er meerdere gezinsleden of bezoekers komen moet er een soort gemiddelde worden gevonden. Kamertemperatuur is uiteraard ook erg afhankelijk van de activiteit die eventueel wordt uitgevoerd of juist de rust die wordt genoten.

Temperatuur kantoor

Altijd discussie

Als tien personeelsleden van een bepaald kantoor het klimaat mochten bepalen is de kans groot dat dit tien verschillende resultaten zou opleveren. Dat begint al bij de temperatuur die de een hoger en de ander lager wil hebben. Over de stand van de airco wordt ook vaak heel verschillend geoordeeld en de vochtigheidsregeling in de winter, in verband met droogte door de centrale verwarming, levert ook discussie op.

Ideaal volgens onderzoeken

Wat de temperatuur betreft zou volgens onderzoeken de ideale kantoortemperatuur tussen 21 en 24 graden zijn. Pas bij die temperatuur zou de productiviteit optimaal zijn. Overigens is het verschil tussen 21 en 24 graden best groot en zou te veronderstellen zijn dat een ideale temperatuur slechts uit één getal zou mogen bestaan. Een onderzoek zou ook verschil moeten maken tussen mannen en vrouwen omdat bekend is dat mannen het in het algemeen minder snel koud hebben dan vrouwen. Maar voor een kantoor waar mannen en vrouwen werken is nooit een ideale situatie bereikbaar. Daar komt ook nog bij dat er verschillen bestaan in temperatuurbeleving tussen slanke en gezette mensen.

Constante temperatuur

In elk geval is een constante temperatuur aan te bevelen en zeker voor personeelsleden die al onder enige stress moeten werken. Maar die constante temperatuur is vaak moeilijk bereikbaar omdat bureaus tijdelijk in het felle zonlicht kunnen staan, dat niet altijd volledig te vermijden is, ondanks een zonwering. Andere plekken bevinden zich direct in de omgeving van de airco-installatie waarbij toch verschillen waargenomen kunnen worden ten opzichte van de ruimte op enige afstand. Weer andere plekken hebben last van een telkens openzwaaiende deur. En niet te vergeten kunnen oude computers voor warmteverspreiding zorgen.

Temperatuur bedrijf

De beheersing van de temperatuur in bedrijven is voor een deel vergelijkbaar met die van kantoren. Een groot verschil is echter dat voor inspannend lichamelijk werk een lagere temperatuur prettiger is. Ook zijn er in bedrijven vaak meer invloeden die de temperatuur laten schommelen zoals werkende machines, open hallen met luchtstromingen, hoge plafonds en dergelijke.

Zoveel mensen zoveel wensen voor ideale temperatuur

Om de juiste temperatuur te bereiken is een centrale verwarming of vloerverwarming in de meeste gevallen ideaal. Zeker als er met een thermostaat kan worden gewerkt en de radiatoren voorzien zijn van thermostaatkranen. In warme zomermaanden is een airco een prima apparaat om de juiste temperatuur te verkrijgen. Beide systemen hebben echter een nadeel. Centrale verwarming kan de lucht droog maken en een airco produceert een luchtstroom die voor mensen die daar erg gevoelig voor zijn onplezierig aanvoelt. Helaas is het met de ideale temperatuur in huis, kantoor of bedrijf zo: Zoveel mensen zoveel wensen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui, plaats van bed en kamerdeurDe plaats van de slaapkamer in uw huis is belangrijk. Gaat u verhuizen, moet u zorgvuldig letten op de onderlinge verhou…
Waar in huis laat ik mijn hond het beste slapen?Waar in huis laat ik mijn hond het beste slapen?Bij de aankoop van een hond kun je beter goed nadenken over een geschikte plaats voor de hond om te slapen. Het is voor…
Rust in huis: Slaapkamer & BadkamerRust in huis: Slaapkamer & BadkamerBij het inrichten van de woning, denken we vaak eerst aan de woonkamer. Dat is tenslotte de ruimte waar we voornamelijk…

Bloedonderzoek: betekenis van de bloedwaardenBloedonderzoek: betekenis van de bloedwaardenTegenwoordig wordt er vaak bloedonderzoek gedaan wanneer men een bepaalde aandoening vermoedt. Voor dit bloedonderzoek w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1258271, Pixabay
  • Zen-op-kantoor.net
  • Hln.be
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 26-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.